Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Ελληνικό Oktoberfest!

Την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) διοργάνωσε την 11η εκδήλωση της μηνιαίας σειράς, ΔΙΑΛΟΓΟΙ, στήνοντας στα Πανοραμικά Σκαλιά του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) τη δική του γιορτή για το «Ελληνικό Oktoberfest», σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Γερμανίας στην Αθήνα.

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Ελληνικό Oktoberfest!
4'

Με αφορμή τη δημοφιλή γερμανική γιορτή, η εκδήλωση άνοιξε έναν διαφορετικό διάλογο μεταξύ των καλεσμένων ομιλητών για τη σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, τοποθετώντας στο επίκεντρο τους λαούς των δύο χωρών, τα στερεότυπα που ακολουθούν διαχρονικά τη σχέση τους, εστιάζοντας στα σημεία σύγκλισης και στη συνεργασία Ελλήνων και Γερμανών στους τομείς της έρευνας, του πολιτισμού, της ιατρικής, μεταξύ άλλων, αλλά και στο ποδοσφαιρικό γήπεδο.

Στα χρόνια της λειτουργίας του, το ΙΣΝ, μέσω της διεθνούς φιλανθρωπικής του δράσης, έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία γεφυρών συνεργασίας μεταξύ οργανισμών με στόχο την επίτευξη κοινών στόχων, την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και γνώσεων, καθώς και τη διάδοση του ελληνικού στοιχείου και πνεύματος στην Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό, το ΙΣΝ έχει υποστηρίξει έργα που ενισχύουν την ελληνογερμανική συνεργασία, όπως ενδεικτικά, τη δημιουργία του Κέντρου Νέου Ελληνισμού στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (Freie Universität Berlin), ενώ, επίσης έχει εκφράσει τη δέσμευσή του να υποστηρίξει την κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, το οποίο υποστηρίζεται και από το Γερμανικό κράτος.

Το «Ελληνικό Oktoberfest» του ΙΣΝ, τίμησε με την παρουσία του ο Πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα, κ. Jens Plötner, ο οποίος εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του να εκπροσωπεί τη χώρα του στην Ελλάδα, εξυμνώντας το «ανοικτό πνεύμα» των Ελλήνων και «τη φυσική, πνευματική και ιστορική ομορφιά» της χώρας. Στη συζήτηση, ο κ. Plötner έδωσε τη δική του θεώρηση της ιστορίας, υπογραμμίζοντας την αξιοποίηση της γνώσης της ως πολύτιμο εργαλείο για την πρόοδο και την εξέλιξη της Ευρώπης αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας. Πιο συγκεκριμένα σημείωσε πως «υπάρχουν δύο τρόποι να προσεγγίσει κανείς την ιστορία: μπορεί να θεωρήσει την ιστορία ως ‘φυλακή’ - και υπάρχουν δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη που βλέπουν έτσι την ιστορία – είτε ως ένα ‘σχολείο’ ͘μαθαίνω για την ιστορία και διδάσκομαι από αυτή προκειμένου να μπορέσω να πορευθώ στο μέλλον», και συνέχισε «αυτό συνιστά την ουσία της σχέσης των δυο χωρών σήμερα, δηλαδή δεν πρέπει να ξεχνάμε το παρελθόν, πρέπει να διδασκόμαστε ώστε από κοινού να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον».

Στην εκπαιδευτική προσέγγιση των ιστορικών γεγονότων, ως αναγκαία συνθήκη για την οικοδόμηση μιας ανοικτής και ανεκτικής κοινωνίας, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μπουτάρης. Με αφορμή τη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη συμπρωτεύουσα, ο κ. Μπουτάρης δήλωσε ότι «στόχος δεν είναι να γίνει άλλο ένα μουσείο για το Ολοκαύτωμα. Είναι ένα μουσείο που εξιστορεί και περιγράφει τη σημασία της παρουσίας της Εβραϊκής κοινότητας στην πόλη, την ανάγκη για ανεκτικότητα, για την αναγνώριση της διαφορετικότητας, ώστε κάποια στιγμή να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, να φύγουμε από τον ρατσισμό, τα μαύρα στοιχεία που μας κατατρέχουν ως χώρα».

Στο πάνελ των ομιλητών βρέθηκε και ο Προπονητής της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου, κ. Michael Skibbe, ο οποίος μίλησε για τη μεγάλη κοινότητα Ελλήνων που σπουδάζουν ή εργάζονται στη Γερμανία και τη σημασία της συνεργασίας τους με τους νέους στην Ελλάδα για την ανταλλαγή καλών πρακτικών για την εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη σωστή προετοιμασία των νέων, τόσο στον αθλητισμό όσο και στα σχολεία και πανεπιστήμια.

Tη συζήτηση μεταξύ των ομιλητών και του κοινού που παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη συζήτηση, θέτοντας τα δικά του ερωτήματα, συντόνισε η δημοσιογράφος Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου.

Από μια παραδοσιακή Βαυαρική γιορτή, έστω και στην ελληνική της εκδοχή, δεν θα μπορούσε να λείπει η μουσική, με την παραδοσιακή μπάντα από την Βαυαρία, Bergvagabunden, καθώς και η Ελληνική swing μπάντα, MICE να ξεσηκώνουν το κοινό, ανεξαρτήτως ηλικίας καθώς και πλήθος παραδοσιακών γερμανικών εδεσμάτων!

Προσεχείς Εκδηλώσεις των Διαλόγων

Το θέμα της 12ης εκδήλωσης είναι η Αστρονομία, η οποία σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη της σειράς ΔΙΑΛΟΓΟΙ.

Στη νέα τους εποχή, οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ θα ταξιδεύουν, κοντά ή μακριά. Οι μηνιαίες εκδηλώσεις του ΙΣΝ πραγματοποιούνται κατά κανόνα την τελευταία Τετάρτη του μήνα. Κατ’ εξαίρεση, για τον ερχόμενο μήνα η εκδήλωση μεταφέρεται την Τρίτη 27 Νοεμβρίου στις 17:30, με πρώτο σταθμό των περιοδευόντων πλέον «Διαλόγων» το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, για μία συζήτηση κάτω από τα αστέρια.

Πόσες φορές πιάνουμε τον εαυτό μας να κάνει μια ευχή όταν πέφτει ένα αστέρι; Και αυτό το αστέρι που πάει; Πόσες φορές έχουμε αναρωτηθεί που αρχίζει και πού τελειώνει το σύμπαν; Άραγε είμαστε μόνοι μέσα στο σύμπλεγμα πλανητών, αστεροειδών και ηλιακών συστημάτων;

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή