Ο περίτεχνος τύμβος της Αμφίπολης σε ένα βίντεο!
Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να «πλοηγηθεί» εικονικά στους τρείς θαλάμους που έφερε στο «φως» η αρχαιολογική σκαπάνη. Από το λέοντα της Αμφίπολης μέχρι και το όρυγμα, στο οποίο βρέθηκε ο σκελετός, ο χρήστης περνά πάνω από το υπέροχο ψηφιδωτό, συναντά τις Σφίγγες , τις Καρυάτιδες και «ταξιδεύει» χιλιάδες χρόνια πριν.
Μια «ιπτάμενη» κάμερα δείχνει σταδιακά όλες τις πτυχές του μνημείου, θυμίζοντας ξανά στους Έλληνες τη σπουδαία ανακάλυψη που από τον Αύγουστο του 2014 μονοπωλεί την παγκόσμια κοινότητα.
Το βίντεο δημιούργησε ο Δημήτριος Τσαλκάνης από το AncientAthens3d.
Με ένα εκτενές άρθρο, ο καθηγητής James Romm, παρουσιάζει τα όσα αποκαλύφθηκαν μέχρι σήμερα στο λόφο Καστά, ενώ παράλληλα αναρωτιέται αν ο μεγαλοπρεπής τάφος ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο ή στη σύζυγό του Ρωξάνη.
«Η ανασκαφή στον τάφο του 4ου π.Χ αιώνα, κοντά στην Αμφίπολη μέχρι στιγμής δίνει «πρόχειρες» αποδείξεις ότι ο τάφος είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ίσως, όμως, τελικά να είναι και της γυναίκας του». Την πεποίθηση ότι το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης έχει δώσει μέχρι τώρα... αποδείξεις ότι ανήκει στο Μακεδόνα στρατηλάτη, εκφράζει ο καθηγητής του κολεγίου Bard James Romm στο The Daily Beast, τονίζοντας παράλληλα ότι τίποτα ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί για την ταυτότητα του νεκρού, ενώ διατυπώνει και την άποψη ότι ίσως τελικά να έχουμε και γυναικεία ταφή.
Συνεχίζονται οι εργασίες στο λόφο Καστά
Συνεχίστηκαν κανονικά το Σάββατο 13/12 οι εργασίες στον Τύμβο Καστά Μεσολακκιάς.
Μετά την παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, συνεχίζονται οι εργασίες εντός και εκτός του ταφικού μνημείου, χωρίς την επίβλεψη της Κατερίνας Περιστέρη.
Σύμφωνα με το τοπικό μέσο, amphipolinews.blogspot.gr αρχαιολόγοι και συντηρητές εργάζονται καθημερινά, προκειμένου να διατηρήσουν ακέραιες τις αποκαλυφθέντες αρχαιότητες, αλλά και για να αποκαταστήσουν τις ζημιές μέσα στους ταφικούς θαλάμους.
Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση μεταφοράς των μαρμάρων που βρέθηκαν στο Λιθότοπο μετά την υποχώρηση των νερών της λίμνης Κερκίνης. Συνολικά 1.000 μαρμάρινα μέλη βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή της Αμφίπολης που εάν συγκεντρωθούν συμπληρώνουν άλλα 120 μέτρα ορθομαρμάρωσης στην περίμετρο του λόφου Καστά.
Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή οι κάτοικοι της περιοχής επιστρέφουν κρυφά κάθε αρχαιολογικό εύρημα που είχαν σε σπίτια και αποθήκες και ως δια μαγείας κάθε μέρα είναι και μια έκπληξη για το επιτελείο της ανασκαφής.