Ολυμπιακοί Αγώνες: Ένας «χορός» δισεκατομμυρίων! – Γιατί η ακύρωση θα αποτελούσε οικονομική «βόμβα»
Ολυμπιακοί Αγώνες: Το Newsbomb.gr παρουσιάζει τον «χορό» των δισεκατομμυρίων στη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού που κάνει μια ενδεχόμενη αναβολή να μοιάζει με οικονομική καταστροφή.
Απομένει λιγότερο από ένας μήνας από την τελετή έναρξη κι ακόμα αρκετοί Ιάπωνες βρίσκονται στους... δρόμους, αντιδρώντας για το γεγονός ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν κανονικά.
Το ποσοστό των πολιτών που είναι αντίθετοι δεν είναι πλέον τόσο υψηλό όσο πριν από έναν μήνα, έχοντας πέσει από το 80% στο 60%, ωστόσο οι πορείες διαμαρτυρίας συνεχίζονται κανονικά. Την Τετάρτη (23/6) 250 άτομα διαδήλωσαν μπροστά στην έδρα της μητροπολιτικής κυβέρνησης του Τόκιο, κρατώντας πλακάτ που είχαν το μήνυμα «Ακυρώστε τους Ολυμπιακούς Αγώνες». Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα κι ο Αυτοκράτορας της Ιαπωνίας, Ναρουχίτο, εξέφρασε την ανησυχία του ότι η διεξαγωγή των αγώνων μπορεί να προκαλέσει εξάπλωση του κορονοϊού.
Τόσο η κυβέρνηση της χώρας, όσο κι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή εμφανίζονται σίγουροι ότι μπορούν να τους διοργανώσουν με ασφάλεια. Βέβαια, πίσω απ' όλη αυτή τη σιγουριά βρίσκονται δισεκατομμύρια που θα χάνονταν σε μια ενδεχόμενη ακύρωση. Επί της ουσίας η μη διεξαγωγή των αγώνων θα αποτελούσε μια «βόμβα» στα οικονομικά «θεμέλια» του αθλητισμού...
Οι επιπτώσεις θα ήταν πολύ ακριβές
Ο προϋπολογισμός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είχε επανεκτιμηθεί στα τέλη του 2020 στα 13.000.000.000 ευρώ, ωστόσο υπάρχουν αναφορές ότι ένα μεγάλο μέρος του είχε ήδη δαπανηθεί σε δημόσιες επενδύσεις. Θεωρητικά, η Ιαπωνία θα γλίτωνε έξοδα που αφορούν στη λειτουργία του όλους συστήματος κατά τη διάρκεια των αγώνων, ωστόσο στην πραγματικότητα η απώλεια εσόδων θα ήταν πολύ μεγαλύτερη. Είναι χαρακτηριστικό ότι με την απόφαση να μην υπάρξουν θεατές από το εξωτερικό, η οικονομική ζημιά που υπέστη από την (μη) πώληση των εισιτηρίων υπολογίζεται στα 673.000.000 ευρώ.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, βέβαια, είναι το γεγονός ότι οι διοργανωτές θα έρχονταν αντιμέτωποι με ένα πολύ μεγάλο λογαριασμό. Υπολογίζεται ότι το ποσό που θα έπρεπε να επιστρέψουν στους τοπικούς χορηγούς ξεπερνάει τα 2.700.000.000 ευρώ, ενώ λογικά θα ήταν αναγκασμένοι να επιστρέψουν και τη συνεισφορά της ΔΟΕ που ξεπερνάει το 1.000.000.000 ευρώ.
Ζημιά με... προεκτάσεις για τη ΔΟΕ
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν έχει γνωστοποιήσει τα έσοδα που περιμένει από τους αγώνες του Τόκιο, ωστόσο την τριετία 2013-16 που περιελάμβανε τους Χειμερινούς του Σότσι και τους Θερινούς του Ρίο πλησίασαν τα 5.000.000.000 ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων προέρχεται από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, με τη ΔΟΕ να υπολογίζεται ότι θα λάβει τουλάχιστον 1.300.000.000 ευρώ για το Τόκιο. Όσο για τα υπόλοιπα έσοδα προέρχονται από διεθνείς χορηγούς, οι οποίοι όπως και στην περίπτωση της Ιαπωνίας θα ζητούσαν να λάβουν τα χρήματά τους πίσω.
Να θυμίσουμε ότι η ΔΟΕ χρηματοδοτεί τόσο τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, όσο και τις διεθνείς ομοσπονδίες. Με την κατάσταση να είναι ήδη δύσκολη λόγω της πανδημίας, μια τόσο μεγάλη οικονομική απώλεια θα ήταν καταστροφική και θα έβαζε σε κίνδυνο ολόκληρο το «οικοδόμημα» του αθλητισμού.
Το μεγάλο ερωτηματικό της ασφάλισης
Το δεδομένο είναι ότι από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Τορίνο το 2006, η ΔΟΕ έχει ασφαλιστεί σε ενδεχόμενο ακύρωσης των αγώνων. Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό, καθώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν το αρχικό ποσό της ασφάλισης άλλαξε με την πάροδο των χρόνων. Όπως και να έχει, όμως, η αποζημίωση θα κάλυπτε μόνο ένα μέρος των πιθανών απωλειών, ενώ κάτι πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το αν οι Ιάπωνες διοργανωτές είχαν φροντίσει να έχουν κάποια ανάλογη κάλυψη. Μολονότι είναι μόνο μια υπόθεση θεωρείται δύσκολο η ασφάλεια να πλήρωνε ποσό που θα ξεπερνούσε 755.000.000 ευρώ.
Το βάρος μιας τέτοιας απόφασης
Βλέποντας κάποιος τους αριθμούς αντιλαμβάνεται ότι το βάρος της ευθύνης για μια ενδεχόμενη ακύρωση είναι πολύ μεγάλο. Με βάση το συμβόλαιο που υπογράφηκε ανάμεσα στην οικοδέσποινα πόλη και τη ΔΟΕ, η δεύτερη είναι αυτή που καλείται να πάρει την απόφαση σε περίπτωση που κινδυνεύει για οποιοδήποτε λόγο η ασφάλεια των συμμετεχόντων. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, όμως, δεν έδειξε ποτέ πρόθεση να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, καθώς εμφανίζεται σίγουρη ότι οι αγώνες θα διεξαχθούν με ασφάλεια.
Στην Ιαπωνία, όμως, οι αντιδράσεις ήταν έντονες κι εξακολουθούν να υπάρχουν, ενώ οι εμβολιασμοί γίνονται με πολύ αργούς ρυθμούς. Αξίζει επίσης να τονίσουμε ότι τον ερχόμενο Οκτώβρη θα διεξαχθούν οι εθνικές και τοπικές εκλογές, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες να αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην έκβασή τους.
Ουσιαστικά μιλάμε για μια «πολιτική» απόφαση στην Ιαπωνία, καθώς όπως είχε αναφέρει πριν λίγο καιρό κι ο καθηγητής, Ζαν-Λουπ Σαπελέ: «Όσο πιο κοντά φτάνουμε στους Αγώνες, τόσο λιγότερο έλεγχο έχει η ΔΟΕ, η οποία ναι μεν θέλει να διατηρήσει την εικόνα ότι είναι το "αφεντικό", αλλά δεν θα επιβάλει τους Αγώνες στις ιαπωνικές αρχές»
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.