UEFA: Παρουσίασε στην Αθήνα τις αλλαγές στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Υψηλόβαθμα στελέχη της UEFA βρέθηκαν στην Αθήνα και ανέλυσαν τους νέους τρόπους διεξαγωγής του Champions League, του Europa League και του Conference League από τη σεζόν 2024-25.
Η UEFA βρέθηκε στην Αθήνα την Τρίτη (26/3) για την παρουσίαση του νέου format σε Champions League, Europa League και Conference League από της σεζόν 2024-2025 κι έπειτα.
Σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, ο γενικός γραμματέας της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας, Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας, Τζιόρτζιο Μαρκέτι, ο επικεφαλής στρατηγικής ανάπτυξης διοργανώσεων της UEFA, Στεφάν Ανσελμό και ο media consultant της UEFA, Ανδρέας Δημάτος, προχώρησαν στην επεξήγηση του νέου τρόπου διεξαγωγής των ευρωπαϊκών διοργανώσεων σε μια λαμπρή εκδήλωση.
Αναλυτικά το δελτίο Τύπου που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Super League, που δίνει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα:
Η έκδοση 2024/25 του UEFA Champions League θα έχει νέα μορφή. Εξηγούμε τι θα αλλάξει, τι θα παραμείνει το ίδιο, τι σημαίνει αυτό για τους φιλάθλους και πώς επηρεάζει τις άλλες διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA.
Υπάρχει λόγος που το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα και δημοφιλή αθλήματα στον κόσμο. Δεν μένει ποτέ στάσιμο. Από το 1955 που ξεκίνησε η πρώτη διοργάνωση, γνωστή ως Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης, η UEFA εξελίσσει και προσαρμόζει συνεχώς το UEFA Champions League για να συμβαδίζει με τις ευρύτερες αλλαγές στο παιχνίδι.
Για να διασφαλίσει ότι το νέο φορμάτ μετά το 2024 θα προσφέρει το καλύτερο για τους συλλόγους, τους παίκτες και τους φιλάθλους, η UEFA στήριξε το σχεδιασμό της σε εκτενείς διαβουλεύσεις με βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς στην ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική κοινότητα. Η τελική μορφή, η λίστα πρόσβασης και το ημερολόγιο των ευρωπαϊκών διοργανώσεων συλλόγων εγκρίθηκαν στις 10 Μαΐου 2022, μετά την απόφαση της UEFA στις 19 Απριλίου 2021 να εισαγάγει μια νέα μορφή διεξαγωγής των τριών διασυλλογικών διοργανώσεων.
«Η UEFA έδειξε ξεκάθαρα ότι είμαστε πλήρως προσηλωμένοι στο σεβασμό των θεμελιωδών αξιών του αθλητισμού και στην υπεράσπιση της βασικής αρχής των ανοικτών διοργανώσεων, με την πρόκριση βάσει της αθλητικής αξίας, σε πλήρη συμφωνία με το ευρωπαϊκό αθλητικό μοντέλο που βασίζεται στις αξίες και την αλληλεγγύη», δήλωσε ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν. «Είμαι πραγματικά ικανοποιημένος που η εκτελεστική επιτροπή της UEFA έλαβε ομόφωνη απόφαση, με την Ευρωπαϊκή Ένωση Συλλόγων, τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και τις εθνικές ομοσπονδίες, που συμφωνούν με την πρόταση που υποβλήθηκε. Άλλη μια απόδειξη ότι το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι πιο ενωμένο από ποτέ».
Πώς θα αλλάξει η μορφή του Champions League από το 2024/25;
Η βασική αλλαγή στις μεταρρυθμίσεις που ανακοίνωσε η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA είναι η εγκατάλειψη του ισχύοντος συστήματος της φάσης των ομίλων. Η τρέχουσα φάση των ομίλων του Champions League περιλαμβάνει 32 συμμετέχουσες ομάδες χωρισμένες σε οκτώ ομίλους των 4 ομάδων ο καθένας. Από την σεζόν 2024/25, 36 σύλλογοι θα συμμετάσχουν στην πρώην φάση των ομίλων του Champions League, δίνοντας σε άλλες τέσσερις ομάδες την ευκαιρία να ανταγωνιστούν τους καλύτερους συλλόγους της Ευρώπης. Αυτοί οι 36 σύλλογοι θα συμμετάσχουν σε ένα ενιαίο πρωτάθλημα, στο οποίο θα καταταγούν και οι 36 ανταγωνιστικοί σύλλογοι στην ίδια ενιαία βαθμολογία.
Με το νέο σχήμα, οι ομάδες θα παίζουν 8 αγώνες στη νέα φάση του πρωταθλήματος (πρώην φάση των ομίλων). Δεν θα αντιμετωπίζουν πλέον τρεις αντιπάλους δύο φορές (εντός και εκτός έδρας) αλλά θα αντιμετωπίζουν 8 διαφορετικές ομάδες, παίζοντας τέσσερα ματς εντός και τέσσερα εκτός έδρας. Για τον προσδιορισμό των 8 διαφορετικών αντιπάλων, οι ομάδες θα ταξινομούνται αρχικά σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας των εννιά ομάδων το καθένα. Στη συνέχεια, κάθε ομάδα θα κληρώνεται για να αντιμετωπίσει δύο αντιπάλους από κάθε ένα από αυτά τα τέσσερα γκρουπ (και από το δικό της γκρουπ δυναμικότητας για πρώτη φορά), παίζοντας ένα ματς εντός και ένα εκτός έδρας ενάντια σε κάθε ομάδα από το ίδιο γκρουπ δυναμικότητας.
Αυτό δίνει στους συλλόγους την ευκαιρία να δοκιμάσουν τους εαυτούς τους ενάντια σε ένα ευρύτερο φάσμα αντιπάλων και αυξάνει την προοπτική για τους οπαδούς να βλέπουν τις κορυφαίες ομάδες να αναμετρώνται συχνότερα και νωρίτερα στη διοργάνωση. Το αποτέλεσμα θα είναι επίσης πιο ανταγωνιστικοί αγώνες για όλους τους συλλόγους σε όλες τις θέσεις της ενιαίας βαθμολογίας.
Πώς θα κατανεμηθούν οι τέσσερις επιπλέον θέσεις στη φάση των ομίλων του Champions League;
Η πρόκριση για το Champions League θα συνεχίσει να είναι ανοιχτή και θα εξαρτηθεί από την τελική θέση του συλλόγου στην διοργάνωση του εγχώριου πρωταθλήματος της προηγούμενης σεζόν, σε συνδυασμό με τη θέση κάθε ομοσπονδίας στην κατάταξη συντελεστών συλλόγων της εθνικής ομοσπονδίας. Η βάση της λίστας συμμετοχής θα παραμείνει ίδια με την τρέχουσα σεζόν και οι τέσσερις πρόσθετες θέσεις που είναι διαθέσιμες από το 2024/25 (από τις 32 στις 36 ομάδες) θα κατανεμηθούν ως εξής:
Πρώτη θέση: Αυτή η θέση πηγαίνει στην τρίτη ομάδα του πρωταθλήματος της πέμπτης χώρας στο UEFA ranking, η οποία πλέον δεν θα μετέχει στα προκριματικά, αλλά θα έχει απευθείας συμμετοχή.
Δεύτερη θέση: Ένα επιπλέον εισιτήριο θα υπάρξει στη διαδικασία πρόκρισης των πρωταθλητών των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Μέχρι τώρα από το Champions Path προκρίνονταν, μέσα από τέσσερις προκριματικούς γύρους, τέσσερις πρωταθλητές, από τη νέα σεζόν οι θέσεις αυτές γίνονται πέντε.
Τρίτη και τέταρτη θέση: Αυτές οι θέσεις πηγαίνουν στις ομοσπονδίες με τις καλύτερες συλλογικές επιδόσεις των ομάδων τους την προηγούμενη σεζόν (δηλαδή τον υψηλότερο συντελεστή ομοσπονδίας της προηγούμενης σεζόν, ο οποίος βασίζεται στον συνολικό αριθμό των βαθμών, που πέτυχε κάθε σύλλογος από μία ομοσπονδία διαιρούμενη με τον αριθμό των συλλόγων που την εκπροσώπησαν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις). Αυτές οι δύο ομοσπονδίες θα κερδίσουν η καθεμία μια επιπλέον απευθείας θέση στο νέο Champions League, σε σχέση με αυτές που κανονικά δικαιούνται.
Πώς θα φτάσουν οι ομάδες στη νοκ άουτ φάση του Champions League και η μορφή της νοκ άουτ φάσης τι θα αλλάξει;
Το αποτέλεσμα κάθε αγώνα θα κρίνει την τελική κατάταξη του νέου πρωταθλήματος, με τρεις βαθμούς για τη νίκη και έναν για την ισοπαλία.
Οι οκτώ πρώτες ομάδες της ενιαίας βαθμολογίας θα προκριθούν αυτόματα στη φάση των 16, ενώ οι ομάδες που θα τερματίσουν από την 9η έως την 24η θέση θα αγωνιστούν σε διπλούς νοκ άουτ πλέι οφ αγώνες για να εξασφαλίσουν τη θέση τους στη φάση των 16 της διοργάνωσης. Οι ομάδες που θα τερματίσουν από την 25η έως την 36η θέση αποκλείονται, δίχως μετακίνησή τους στο UEFA Europa League.
Η νέα μορφή, με όλες τις ομάδες να κατατάσσονται μαζί σε ένα πρωτάθλημα, θα σημαίνει ότι θα υπάρχουν πολλές κρίσιμες αναμετρήσεις μέχρι και την τελευταία αγωνιστική της πρώτης φάσης.
Στη φάση των νοκ άουτ, οι ομάδες μεταξύ 9ης και 16ης θέσης θα αντιμετωπίσουν μια ομάδα που τερμάτισε μεταξύ 17ης και 24ης, με τον δεύτερο αγώνα στην έδρα τους. Οι οκτώ ομάδες που θα επικρατήσουν στα πλέι οφ της νοκ άουτ φάσης θα περάσουν στη φάση των 16, όπου η καθεμία θα αντιμετωπίσει μία από τις οκτώ πρώτες ομάδες, οι οποίες θα έχουν ήδη προκριθεί στη φάση των 16.
Για να ενισχυθεί η συνέργεια μεταξύ της πρώτης φάσης του ενιαίου πρωταθλήματος και των νοκ άουτ φάσεων και για να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο στην πρώτη φάση τα ζευγάρια των νοκ άουτ φάσεων θα καθορίζονται εν μέρει από τη θέση την οποία κατέλαβαν στην πρώτη φάση, με κλήρωση η οποία τελικά θα διαμορφώνει τον δρόμο μέχρι τον τελικό.
Από τη φάση των 16 και μετά, η διοργάνωση θα συνεχίσει να ακολουθεί την υπάρχουσα μορφή των νοκ άουτ, που οδηγεί στην ουδέτερη έδρα του τελικού, που έχει επιλέξει η UEFA.
Όλοι οι αγώνες πριν από τον τελικό θα συνεχίσουν να παίζονται στα μέσα της εβδομάδας, αναγνωρίζοντας τη σημασία του εθνικού ημερολογίου αγώνων σε όλη την Ευρώπη, ενώ ο τελικός θα συνεχίσει να διεξάγεται το Σάββατο.
Θα αλλάξουν και οι μορφές του Europa League και του Europa Conference League από το 2024/25;
Ναι. Παρόμοιες αλλαγές μορφής θα εφαρμοστούν επίσης στο Europa League (8 αγώνες και επομένως 8 διαφορετικοί αντίπαλοι στη φάση του πρωταθλήματος) και στο UEFA Europa Conference League, το οποίο από το 2024/25 θα ονομάζεται UEFA Conference League (6 αγώνες και επομένως 6 διαφορετικοί αντίπαλοι στη φάση του πρωταθλήματος), με τις δύο διοργανώσεις να περιλαμβάνουν 36 ομάδες στη φάση του πρωταθλήματος.
Πώς θα είναι το ημερολόγιο με τη νέα μορφή τριών αγώνων;
Οι αγώνες της πρώτης φάσης του Champions League και του Europa League θα διεξάγονται μεταξύ Σεπτεμβρίου και Ιανουαρίου, ενώ οι αγώνες της πρώτης φάσης του Europa Conference Leagueθα διεξάγονται μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου. Κάθε μία από τις τρεις διοργανώσεις συλλόγων της UEFA θα έχει μία αποκλειστική εβδομάδα διεξαγωγής της αγωνιστικής, στη διάρκεια της οποίας δεν θα προγραμματίζονται αγώνες των άλλων δύο διοργανώσεων.
Στις υπόλοιπες εβδομάδες, οι αγώνες του Champions League θα διεξάγονται την Τρίτη και την Τετάρτη, ενώ οι αγώνες του Europa League και του Europa Conference League θα διεξάγονται την Πέμπτη. Στην αποκλειστική εβδομάδα του Champions League, οι αγώνες του Champions League θα διεξάγονται την Τρίτη, την Τετάρτη και την Πέμπτη. Στην αποκλειστική εβδομάδα του Europa League, οι αγώνες του Europa League θα διεξάγονται την Τετάρτη και την Πέμπτη. Στην αποκλειστική εβδομάδα του Europa Conference League, οι αγώνες του Europa Conference League θα διεξάγονται την Πέμπτη.
Την τελευταία αγωνιστική της πρώτης φάσης και στις τρεις διοργανώσεις οι 18 αγώνες θα διεξάγονται ταυτόχρονα.
Πώς θα ωφελήσει τους φιλάθλους η νέα μορφή Champions League;
Η νέα μορφή πρωταθλήματος θα περιλαμβάνει περισσότερες ευρωπαϊκές ομάδες σε κάθε διοργάνωση και θα επιτρέπει στους φιλάθλους όχι μόνο να δουν πιο σημαντικούς ευρωπαϊκούς αγώνες, αλλά και να τους δουν να διεξάγονται νωρίτερα στη διοργάνωση.
Η νέα μορφή θα εισάγει μια καλύτερη ανταγωνιστική ισορροπία μεταξύ όλων των ομάδων, με κάθε ομάδα να μπορεί να αντιμετωπίσει αντιπάλους παρόμοιου αγωνιστικού επιπέδου σε όλη τη διάρκεια του ενιαίου πρωταθλήματος.
Κάθε αγώνας μετράει. Η νέα μορφή πρωταθλήματος θα διασφαλίσει ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα μπορεί να διαμορφώσει τη θέση μιας ομάδας, μέχρι και την τελευταία αγωνιστική. Η νίκη ή η ήττα του τελευταίου αγώνα της φάσης του πρωταθλήματος θα μπορούσε να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ της αυτόματης πρόκρισης στη φάση των 16, της πρόσβασης στα πλέι οφ ή του αποκλεισμού από τη διοργάνωση.
Πώς θα ωφελήσει η νέα μορφή Champions League το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο;
Οι αλλαγές που έγιναν έχουν σχεδιαστεί για να εξασφαλίσουν ένα θετικό μέλλον για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο σε όλα τα επίπεδα και να καλύψουν τις εξελισσόμενες ανάγκες όλων των ενδιαφερομένων. Επιβεβαιώνοντας αναμφίβολα την κοινή δέσμευση στην αρχή του ανοιχτού ανταγωνισμού και της αθλητικής αξίας σε ολόκληρη την ήπειρο, ο κοινός στόχος ήταν επίσης η υποστήριξη των εθνικών πρωταθλημάτων. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το νέο τοπίο των διοργανώσεων συλλόγων της UEFA επιτρέπει σε περισσότερες ομάδες και συνεπώς σε περισσότερους προπονητές και ποδοσφαιριστές να αγωνιστούν σε πιο ανταγωνιστικούς αγώνες στην ευρωπαϊκή σκηνή.
Η UEFA επιβεβαίωσε επίσης την ισχυρή οικονομική της δέσμευση για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο στο σύνολό της και ότι θα λάβει μέτρα για να διασφαλίσει την παροχή αλληλεγγύης σε συλλόγους που δεν συμμετέχουν στις διοργανώσεις συλλόγων της UEFA. Αυτό θα ενισχύσει το ισχυρό οικοδόμημα στο οποίο βασίζεται το παιχνίδι στην Ευρώπη.
Πώς άλλαξε το Champions League με την πάροδο των ετών;
Τα χρονοδιαγράμματα του Champions League και του Europa League δείχνουν λεπτομερέστερα πώς εξελίχθηκε κάθε διοργάνωση, από τις απαρχές του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης, που ξεκίνησε το 1955, στο Κύπελλο UEFA και στο Κύπελλο Κυπελλούχων UEFA και πιο πρόσφατα στις μορφές των ανδρικών συλλογικών διοργανώσεων της UEFA που υπάρχουν σήμερα.