Conference League: Ιστορική βραδιά - Πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο με «αρχιτέκτονα» Μεντιλίμπαρ

Conference League: Ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία το βράδυ της 29ης Μαΐου, έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που σήκωσε ευρωπαϊκό τρόπαιο, με τη «σφραγίδα» του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ.
Conference League: Ιστορική βραδιά - Πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο με «αρχιτέκτονα» Μεντιλίμπαρ
Eurokinissi
4'

Με ονειρικό τρόπο ολοκληρώθηκε η φετινή σεζόν για τον Ολυμπιακό. Οι «ερυθρόλευκοι» πέτυχαν μία τεράστια επιτυχία, μια και ολοκλήρωσαν το… δρόμο μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου του UEFA Europa Conference League. Για μία ακόμα φορά, «χρυσός σκόρερ» ήταν ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί, ο οποίος πρόλαβε να σημειώσει 11 τέρματα σε 9 συμμετοχές και να γράψει ιστορία.

Συγκεκριμένα, ο Μαροκινός επιθετικός έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην Ευρώπη, ο οποίος σημειώνει 11 τέρματα σε φάση νοκ άουτ σε μία διοργάνωση της UEFA και ξεπέρασε τους Κριστιάνο Ρονάλντο και Καρίμ Μπενζεμά, που το είχαν πετύχει το 2017 και το 2022, αντίστοιχα, στο Champions League και τον Ρανταμέλ Φαλκάο το 2011 στο Conference League.

«Αρχιτέκτονας» ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ

Βέβαια, η απίστευτη πορεία του Ολυμπιακού μέχρι την κατάκτηση του ευρωπαϊκού τροπαίου φέρει φαρδιά πλατιά την «υπογραφή» του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Ο Βάσκος τεχνικός έφτασε στον Πειραιά σε μία δύσκολη περίοδο, έπειτα από την παρουσία του Κάρλος Καρβαλιάλ, έχοντας στόχο να αλλάξει τα κακώς κείμενα στην ομάδα.

https://www.instagram.com/p/C3M44apoBOJ/

Και ο Ισπανός προπονητής όχι μόνο τα άλλαξε, αλλά οδήγησε τους «ερυθρόλευκους» στην κορυφαία τους στιγμή στην ιστορία του συλλόγου. Δεν θα ήταν υπερβολή να τονίσουμε πως με το… καλημέρα, ο έμπειρος κόουτς μπόρεσε να περάσει τη νοοτροπία νικητή που τον ακολουθεί. Με σκληρή δουλειά, οι Πειραιώτες άλλαξαν επίπεδο και έδωσαν ελπίδα στον κόσμο του με τις εμφανίσεις τους.

Ωστόσο, ο… δρόμος προς την «γη της Επαγγελίας» μόνο στρωμένος με… ροδοπέταλα δεν ήταν. Ειδικά, το βράδυ της 7ης Μαρτίου, όταν η Μακάμπι Τελ Αβίβ έφευγε με τη μεγάλη νίκη 4-1 από το «Γ. Καραϊσκάκης» στη φάση των «16» της διοργάνωσης. Όμως, εκείνο ήταν το βράδυ που άλλαξε όλα τα δεδομένα για τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ και τον σύλλογο. Ήταν το βράδυ που ο Βαγγέλης Μαρινάκης αποφάσισε να προσφέρει συμβόλαιο στον Βάσκο και για τη νέα σεζόν.

Αποτέλεσμα αυτής της κίνησης ήταν η θρυλική βραδιά του επαναληπτικού στο γήπεδο της Μπάτσκα Τόπολα, στη Σερβία. Εκεί που ο Ολυμπιακός σημείωσε τη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία των νοκ άουτ των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, αφού πήρε την πρόκριση 6-1, στην παράταση, έπειτα από μία σπουδαία εμφάνιση.

https://www.instagram.com/p/C4gv56aI-Vl/

Ακολούθησε ένα ακόμα… θρίλερ. Αυτό στη ρεβάνς με την Φενέρμπαχτσε στην Τουρκία. Εκεί που έλαμψε το «άστρο» του Κωνσταντή Τζολάκη, ο οποίος με τις επεμβάσεις του στην διαδικασία των πέναλτι έφερε τους Πειραιώτες στα ημιτελικά και απέναντι στην Άστον Βίλα. Τα διπλά ματς με τους «χωριάτες» ήταν αυτά που έβαλαν τον… σπόρο για την ελπίδα της κατάκτησης του τροπαίου, με την εξαιρετική τακτική του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ.

Για να φτάσουμε στο βράδυ της 29ης Μαΐου, στον τελικό του Conference League απέναντι στην Φιορεντίνα. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν μπροστά τους μια τεράστια πρόκληση, αλλά παράλληλα είχαν την ευτυχία να έχουν στην άκρη του πάγκου τους τον άνθρωπο που γνωρίζει με τον καλύτερο τρόπο πως να τελειώσει τη… μπουγάδα. Τον Βάσκο τεχνικό, που πριν από περίπου έναν χρόνο είχε οδηγήσει τη Σεβίλλη σ’ ένα ακόμα ευρωπαϊκό τίτλο στο Europa League.

Μάλιστα, ο Ισπανός προπονητής του Ολυμπιακού έγραψε ιστορία, όχι με την back to back κατάκτηση ενός τίτλου στην Ευρώπη, αλλά διότι έγινε ο γηραιότερος τεχνικός που κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα του στην κορυφή μιας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή