Euro 2024: Αγγλία - Ελβετία 5-3 πέν. (1-1 κ.α.): Πρόκριση και με τη… βούλα!

Euro 2024: Θέση στα ημιτελικά της διοργάνωσης «έκλεισε» η Αγγλία, μετά τη νίκη της 5-3 στα πέναλτι κόντρα στην Ελβετία, μια και η κανονική διάρκεια και η παράταση ολοκληρώθηκε ισόπαλη 1-1.
Αγγλία, πρόκριση
Στα ημιτελικά τα "Τρία Λιοντάρια" καθώς πήραν την... ρωσική ρουλέτα των πέναλτι κόντρα στην Ελβετία
EPA/ANNA SZILAGYI, ΑΜΠΕ
5'

Την… κατάρα των πέναλτι «έσπασε» η Αγγλία, η οποία πήρε την πρόκριση για τα ημιτελικά του Euro 2024, χάρις στην απόκρουση του Τζόρνταν Πίκφορντ στο πέναλτι Μανουέλ Ακάνζι στην διαδικασία της «ρωσικής ρουλέτας». Οι Βρετανοί ήταν απόλυτα εύστοχοι και πήραν το «εισιτήριο» για τα ημιτελικά 5-3.

Νωρίτερα, το ματς είχε ολοκληρωθεί ισόπαλο 1-1, μια και στο 75’ ο Εμπολό άνοιξε το σκορ για την ομάδα του Μουράτ Γιακίν, αλλά στο 80’ ο Μπουκάγιο Σακά με όμορφο σουτ έξω από την περιοχή, είχε φέρει το ματς στα ίσια.

Έτσι, τα «Τρία Λιοντάρια» έκλεισαν θέση για τον δεύτερο ημιτελικό της διοργάνωσης, αφού Ισπανία και Γαλλία συνθέτουν τον πρώτο και περιμένουν τον αντίπαλό τους για τη «μάχη» της Τετάρτης 10 Ιουλίου, από την αναμέτρηση της Ολλανδίας με την Τουρκία.

Η εξέλιξη του αγώνα

Η Αγγλία προσπάθησε από την αρχή να επιβάλλει τον ρυθμό της στην αναμέτρηση. Βέβαια, σ’ αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξε και η απόφαση της Ελβετίας να δώσει χώρο στους Βρετανούς, εν αντιθέσει με το πλάνο που είχε στα προηγούμενα ματς του Euro 2024.

Οι παίκτες του Μουράτ Γιακίν είχαν κλείσει καλά τους χώρους μπροστά από την εστία του Σόμερ, με αποτέλεσμα οι ποδοσφαιριστές των «Τριών Λιονταριών» να προσπαθούν να απειλήσουν με μακρινά σουτ.

Όπως στο 14’ όπου ο Ράις έπιασε το σουτ, αλλά η μπάλα κόντραρε στον Φρόιλερ, όπως και δύο λεπτά αργότερα, όταν ο Μαϊνού θέλησε να απειλήσει, ο Ροντρίγκες έβαλε το σώμα του, ενώ στην εξέλιξη της φάσης, ο Κέιν ζήτησε πέναλτι σε διεκδίκηση με τον Σαρ, αλλά ο Ορσάτο έδειξε να συνεχιστεί το ματς.

Μάλιστα, η τελευταία καλή στιγμή του πρώτου μέρους ήταν και πάλι για τους παίκτες του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ στην εκπνοή του 45λεπτου, όταν ο Σάκα έκανε την ενέργεια, βρήκε τον Μαϊνού, ο οποίος θέλησε να απειλήσει, αλλά ο Τζάκα έδιωξε σε κόρνερ.

Πιο επιθετική η Ελβετία

Το δεύτερο ημίχρονο άνηκε σε μεγάλο βαθμό στην Ελβετία. Οι παίκτες του Μουράτ Γιακίν αναζήτησαν με μεγαλύτερη… διάθεση το γκολ, τη στιγμή που οι Βρετανοί δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν επικίνδυνες καταστάσεις στην περιοχή του Σόμερ.

Η πρώτη… απόπειρα για τους Κεντρικοευρωπαίους ήρθε στο 51’ αλλά το σουτ του Εμπολό δεν προκάλεσε ανησυχία στον Πίκφορντ, ενώ στο 67’ η προσπάθεια του Έμπισερ πέρασε άουτ.

Έπειτα από τις δύο… προειδοποιητικές βολές, η Ελβετία κατάφερε να πληγώσει την Αγγλία. Ήταν το 75ο λεπτό, όταν ο Νταν Εντόι έκανε το γύρισμα από τα δεξιά, ο Στόουνς στην «καρδιά» της άμυνας των Βρετανών δεν μπόρεσε να κόψει και στο δεύτερο δοκάρι ο Εμπολό με προβολή, έκανε το 1-0.

Όμως, η απάντηση από τα «Τρία Λιοντάρια» ήταν άμεση. Συγκεκριμένα, η… χαρά των Ελβετών κράτησε μόλις πέντε λεπτά, αφού στο 80’ ο Σάκα βρήκε χώρο, έπιασε το σουτ, η μπάλα χτύπησε πρώτα στο δοκάρι και στην συνέχεια κατέληξε στην εστία του Σόμερ για το 1-1.

Η ομάδα του Μουράτ Γιακίν προσπάθησε να «κλέψει» την πρόκριση στις καθυστερήσεις του αγώνα, αλλά στο 93’ ο Εντόι δεν μπόρεσε να σκοράρει με την κεφαλιά - ψαράκι και στην συνέχεια, το σουτ του Τσούμπερ πέρασε άουτ.

Μεγάλες ευκαιρίες στην παράταση

Έτσι και ο τρίτος προημιτελικός του Euro 2024 οδηγήθηκε στην παράταση, όπου η Αγγλία είχε την πρώτη καλή στιγμή, στο 95’ με το δυνατό σουτ του Ράις, αλλά ο Σόμερ έκανε μία τρομερή επέμβαση, με εκτίναξη στην αριστερή του γωνία, διώχνοντας κόρνερ, ενώ στο 101’ το σουτ του Μπέλιγχαμ βρήκε σε ετοιμότητα τον πορτιέρο της Ελβετίας.

Ωστόσο, στα τελευταία λεπτά της παράτασης, η Ελβετία έφτασε δύο φορές κοντά στο γκολ που θα της έδινε την πρόκριση στην επόμενη φάση. Αρχικά, στο 117’ ο Σακίρι εκτέλεσε απ’ ευθείας το κόρνερ από τα δεξιά, αλλά η μπάλα χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι του Πίκφορντ και στην συνέχεια πέρασε ο κίνδυνος για την αγγλική άμυνα.

Μάλιστα, δύο λεπτά αργότερα, η ομάδα του Μουράτ Γιακίν έφτασε μία… ανάσα από την πρόκριση, όταν ο Αμντούνι έκανε το δυνατό σουτ, ο Πίκφορντ έδιωξε και στην εξέλιξη της φάσης ο Σιέρο έβαλε την προβολή στην σέντρα του Ροντρίγκες αλλά η μπάλα πέρασε άουτ. Έτσι, η πρόκριση κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι.

Τα πέναλτι

Πάλμερ (Αγγλία): Γκολ 1-0
Ακάνζι (Ελβετία): Απόκρουση 1-0
Μπέλιγχαμ: Γκολ 2-0
Σαρ: Γκολ 2-1
Σάκα: Γκολ 3-1
Σακίρι: Γκολ 3-2
Τόνι: Γκολ 4-2
Αμντούνι: Γκολ 4-3
Αλεξάντερ - Άρνολντ: Γκολ 5-3

Διαιτητής: Ντανιέλε Ορσάτο (Ιταλία)

Κίτρινες: Κέιν - Σερ, Βίντμερ

Αγγλία (Γκάρεθ Σαουθγκέιτ): Πίκφορντ, Ουόκερ, Στόουνς, Κόνσα (78' Πάλμερ), Τρίπιερ (78' Έζε), Μέινου (78' Σο), Ράις, Σάκα, Μπέλιγχαμ, Κέιν (110' Τόνεϊ), Φόντεν (115' Αλεξάντερ-Αρνολντ).

Ελβετία (Μουράτ Γιακίν): Σόμερ, Σερ, Ακάντζι, Ροντρίγκες, Φρόιλερ (118' Σιέρο), Ρίντερ (64' Τσούμπερ), Τζάκα, Εμπισερ (118' Αμντούνι), Εντόι (98' Ζακάρια), Εμπολό (109' Σακίρι), Βάργκας (64' Βίντμερ).

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή