Το Odyssey της NASA έκανε 100.000 φορές τον γύρο του Άρη και κατέγραψε μοναδικές φωτογραφίες

Μοναδικές εικόνες από τη νέα αποστολή του Odyssey της NASA στον Άρη
Το Odyssey της NASA έκανε 100.000 φορές τον γύρο του Άρη και κατέγραψε μοναδικές φωτογραφίες
2'

Το Mars Odyssey Orbiter της NASA είναι ένα από τα επτά που περιστρέφονται επί του παρόντος στον κόκκινο πλανήτη (τα τρία από αυτά ανήκουν στη NASA), καταγράφοντας εικόνες και εκτελώντας εργασίες από την αρχή για να βοηθήσουν τους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για τον τέταρτο σε απόσταση πλανήτη από τον ήλιο.

Την Κυριακή, το Mars Odyssey Orbiter ολοκλήρωσε 100.000 τροχιές από τότε που έφτασε στον μακρινό βράχο πριν από 23 χρόνια.

«Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, ο τροχιακός Mars Odyssey του 2001 χαρτογράφησε ορυκτά και πάγο σε όλη την επιφάνεια του Άρη, εντόπισε τοποθεσίες προσγείωσης για μελλοντικές αποστολές και μετέφερε δεδομένα στη Γη από τα ρόβερ και τα αεροσκάφη της NASA», ανέφερε η NASA σε μια ανάρτηση στον ιστότοπό της. ορόσημο. Αυτά τα ρόβερ και τα προσγειωμένα οχήματα περιλαμβάνουν τα ρόβερ Perseverance και Curiosity που λειτουργούν ακόμη, και το προσεδάφιο InSight της NASA, το οποίο επικοινώνησε με τον τροχιακό για τελευταία φορά στα τέλη Δεκεμβρίου 2022 μετά από τέσσερα χρόνια υπηρεσίας.

aris-planitis.jpg

Το Odyssey Orbiter κατέγραψε επίσης πρόσφατα μια νέα άποψη του Olympus Mons του Άρη, του ψηλότερου ηφαιστείου στο ηλιακό σύστημα. «Εκτός του ότι παρέχει μια άνευ προηγουμένου θέα του ηφαιστείου, η εικόνα βοηθά τους επιστήμονες να μελετήσουν διαφορετικά στρώματα υλικού στην ατμόσφαιρα, συμπεριλαμβανομένων των νεφών και της σκόνης», δήλωσε η NASA.

Το τροχιακό αεροσκάφος κατάφερε ακόμη και να φωτογραφίσει το ελικόπτερο Ingenuity της NASA, το οποίο έγινε το πρώτο αεροσκάφος που πέτυχε ηλεκτροκίνητη και ελεγχόμενη πτήση σε άλλον πλανήτη το 2021 προτού τερματίσει τις λειτουργίες του στις αρχές του έτους.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το Mars Odyssey Orbiter έχει τραβήξει περίπου 1,4 εκατομμύρια εικόνες και έχει στείλει στους επιστήμονες ένα τεράστιο όγκο δεδομένων 17,1 terabit.

nasa-planitis.jpg

«Χρειάζεται προσεκτική παρακολούθηση για να συνεχιστεί μια αποστολή τόσο πολύ, διατηρώντας παράλληλα ένα ιστορικό χρονοδιάγραμμα επιστημονικού σχεδιασμού και εκτέλεσης — και καινοτόμων πρακτικών μηχανικής», δήλωσε ο διευθυντής έργου της Odyssey, Joseph Hunt, του Jet Propulsion Laboratory της NASA, που επιβλέπει την αποστολή Odyssey, προσθέτοντας : "Ανυπομονούμε να συλλέξουμε περισσότερη σπουδαία επιστήμη τα επόμενα χρόνια."

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή