ΗΠΑ: Αγωγή κατά του TikTok για παραβίαση απορρήτου ανήλικων παιδιών

Η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται σε χρόνια διαμάχη με το TikTok

ΗΠΑ: Αγωγή κατά του TikTok για παραβίαση απορρήτου ανήλικων παιδιών
3'

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατέθεσε αγωγή την περασμένη Παρασκευή (02/08) για παράνομη συλλογή προσωπικών δεδομένων ανηλίκων κάτω των 13 ετών.

Πρόκειται για ακόμη ένα επεισόδιο μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, η οποία ακόμα ανήκει στην κινεζική Byte Dance. Παράλληλα παρά τις φήμες πώλησης του TikTok σε αμερικανική εταιρεία προκειμένου να λειτουργεί η εφαρμογή και στις ΗΠΑ, η Byte Dance διέψευσε αυτό το ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με τους New York Times, η αμερικανική κυβέρνηση ισχυρίζεται πως το TikTok συνέλεξε προσωπικές πληροφορίες παρανόμως από χρήστες κάτω των 13 ετών. Η εταιρεία επέτρεψε εν γνώσει της σε παιδιά κάτω των 13 ετών να δημιουργήσουν και να χρησιμοποιήσουν λογαριασμούς TikTok, ανέφερε η κυβέρνηση και δεν προχωρούσε σε διαγραφή των λογαριασμών όταν το ζητούσαν οι γονείς.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ στρέφεται επίσης κατά της μητρικής εταιρείας ByteDance και ζητά από το δικαστήριο να επιβάλει πρόστιμο στις εταιρείες για τις παραβιάσεις.

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης επιδιώκει να διασφαλίσει ότι το TikTok τηρεί την υποχρέωσή του να προστατεύει τα δικαιώματα ιδιωτικότητας των παιδιών και τις προσπάθειες των γονέων να προστατεύσουν τα παιδιά τους», δήλωσε εκπρόσωπος του γενικού εισαγγελέα της Καλιφόρνια.

Χρόνια Διαμάχη

Η διαμάχη της αμερικανικής κυβέρνησης με την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης κρατάει χρόνια. Το 2019 η Κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε και πάλι μηνύσει την κινεζική εταιρεία για παραβιάσεις του νόμου περί ιδιωτικότητας των παιδιών. Τότε το TikTok κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο 5,7 εκατομμυρίων δολαρίων.

Νωρίτερα τη φετινή χρονιά, ο Μπάιντεν υπέγραψε νόμο που θα επέβαλε την πώληση ή την απαγόρευση της εφαρμογής μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου εξαιτίας έντονης ανησυχίας για την Εθνική Ασφάλεια και το TikTok προχώρησε σε αγωγή προκειμένου να σταματήσει το σχέδιο της κυβέρνησης.

Το TikTok είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ των εφήβων μετά το YouTube, με το 58% να δηλώνει ότι το επισκέπτεται καθημερινά, σύμφωνα με το Pew Research Center.

Το TikTok ισχυρίζεται πως έχει επιστρατεύσει χιλιάδες υπαλλήλους και έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου η πλατφόρμα να είναι ασφαλής για τον χρήστη. Τον Ιανουάριο, ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok, o Shou Chew δήλωσε ότι τα άτομα κάτω των 16 ετών δεν θα είχαν πρόσβαση σε απευθείας μηνύματα και ότι οι λογαριασμοί τους θα ρυθμίζονταν αυτόματα σε «ιδιωτικό προφίλ».

Προβλήματα και με την ΕΕ

Τα προβλήματα της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης δε σταματάνε στην Αμερική. Τον Σεπτέμβριο η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε πρόστιμο ύψους 345 εκατομμυρίων Ευρώ στο TikTok επειδή δεν προστάτευε τα προσωπικά δεδομένα των ανήλικων χρηστών, κάτω των 17 ετών. Ακόμη είχε προηγηθεί πρόστιμο από τη βρετανική αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία διαπίστωσε ότι περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά κάτω των 13 ετών είχαν εγγραφεί στην πλατφόρμα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή