Ρομπότ: Από τις παραδοσιακές δουλειές μέχρι τα χορευτικά...

Διεθνής διάσκεψη στο Πεκίνο για τη Ρομποτική - Εντυπωσίασε το Astribot S1 με τεχνητή νοημοσύνη που ζωγραφίζει κιόλας 

Ρομπότ
PIXABAY
2'

Πιθανόν να έχετε δει ρομπότ να δίνουν πετσέτες, να μαζεύουν φρούτα, να προσέχουν κοπάδια. Ή μπορεί να έχετε δει ανθρωποειδή όπως τη «Σοφία», που παρουσιάστηκε στη Ρόδο κι έκανε τους πάντες να τα χάσουν με την ομιλία της.

Φυσικά και υπάρχουν κι άλλα ρομπότ που περνούν και σκουπίζουν, ανεβάζουν και κατεβάζουν πράγματα κ.ά. Όμως, ο κόσμος της ρομποτικής, όπως τον ξέραμε πλέον έχει περάσει πολλά στάδια, με αποτέλεσμα τα ρομπότ, να μαγειρεύουν, να ζωγραφίζουν ακόμη και να ...χορεύουν. Άτσαλα μεν αλλά πλέον μπήκαν και σ' αυτό το πεδίο.

Πολλές από τις νέες εφαρμογές της σύγχρονης Ρομποτικής παρουσιάστηκαν στη διεθνή διάσκεψη των ρομπότ στο Πεκίνο στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Μπειρέν Γιχουάν στη Ζώνη Οικονομικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης του Πεκίνου.

Ποιες χώρες πρωτοστατούν στη ρομποτική;

Η Κορέα, Σιγκαπούρη, η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Κίνα πρωτοστατούν στον τομέα της Ρομποτικής που έχει πολλαπλές εφαρμογές στην αγροτική παραγωγή, στη βιομηχανία, στον τουρισμό, στη μεταποίηση και πλέον ακόμη στην Τέχνη. Μόνο το 2022 σημειώθηκε νέο ρεκόρ με 3,9 εκατομμύρια επιχειρησιακών ρομπότ.

Φέτος, ο αριθμός των εταιρειών ρομποτικής με ανθρωποειδή ρομπότ, που συμμετείχαν στην έκθεση του Πεκίνου ξεπέρασε τις 60. Αυτό μπορεί να φαίνεται εκ πρώτης όψεως μικρό ως νούμερο αλλά οι επιχειρήσεις ρομποτικής είναι εντάσεως κεφαλαίου, γιατί απαιτούνται πολλά χρήματα για έρευνες και πρώτες ύλες.

Ορισμένες από τις βασικές εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης «χτίζονται» στη γλώσσα Python. Υπάρχουν διάφορες εφαρμογές ρομπότ, που είτε αφορούν στη βιομηχανία και τη μεταποίηση είτε στον τομέα των υπηρεσιών.

Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι πως σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ρομποτικής οι πωλήσεις ρομπότ επαγγελματικής εξυπηρέτησης για τη μεταφορά αγαθών ή φορτίου αυξήθηκαν κατά 44% από έτος σε έτος (2021-2022). Ωστόσο, οι σοβαρές ελλείψεις εργατικού δυναμικού απειλούν να εμποδίσουν τη μελλοντική ανάπτυξη της βιομηχανίας logistics παγκοσμίως. Μια νέα γενιά ρομπότ με δυνατότητα AI βοηθά στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή