Δήμητρα: Γεμάτος εκπλήξεις ο πλανήτης νάνος – Παράγει δικές του οργανικές ενώσεις
Αν επαληθευτούν τα μέχρι τώρα στοιχεία, τότε ο πλανήτης νάνος της Δήμητρας θα μπορούσε να είναι η βάση πόρων για μελλοντικές αποστολές στον Άρη
Η Δήμητρα, ο ναός πλανήτης που βρίσκεται στην κύρια ζώνη αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος είναι πολύ πιθανόν να έχει ένα εσωτερικό απόθεμα πλούσιο σε οργανικά υλικά - τα δομικά στοιχεία της ζωής. Το παραπάνω υποστηρίζουν δεδομένα που έστειλε στη Γη το 2017 το διαστημόπλοιο Dawn της NASA.
Οι αρχικές εκτιμήσεις ήθελαν τα εν λόγω οργανικά υλικά να προκλήθηκαν από πρόσκρουση κομήτη ή αστεροειδούς, ωστόσο νεότερη ανάλυση απέδειξε πως στην πραγματικότητα, πηγάζουν απ’ τον ίδιο τον πλανήτη. Κάτι τέτοιο τον χρήζει ως έναν από τους πιθανότερους πλανήτες να φιλοξενήσουν στοιχεία ζωής πέρα από τη Γη.
Ο πλανήτης νάνος Δήμητρα φέρει ένα σώμα πλούσιο σε νερό με πιθανή γεωλογική δραστηριότητα, ωστόσο η μελέτη για την οριστική προέλευση του στοιχείου για την ώρα δεν έχει ολοκληρωθεί και θα χρειαστεί αρκετό χρόνο.
Οι ερευνητές στο Instituto de Astrofísica de Andalucía (IAA-CSIC) εξέτασαν τα δεδομένα από το 2017 όταν εντοπίστηκαν οργανικές ενώσεις στον κρατήρα Ernutet της Δήμητρας και ανακάλυψαν επιπλέον 11 περιοχές όπου βρίσκονται παρόμοια οργανικά.
«Η σημασία αυτής της ανακάλυψης έγκειται στο γεγονός ότι, εάν πρόκειται για ενδογενή υλικά, θα επιβεβαίωνε την ύπαρξη εσωτερικών πηγών ενέργειας που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν βιολογικές διεργασίες», εξήγησε ο Juan Luis Rizos, ερευνητής στο IAA-CSIC και επικεφαλής της μελέτης.
«Η Δήμητρα θα παίξει βασικό ρόλο στη μελλοντική εξερεύνηση του διαστήματος. Το νερό του πλανήτη νάνου, που υπάρχει ως πάγος και πιθανώς ως υγρό κάτω από την επιφάνεια, τον καθιστά μια ενδιαφέρουσα τοποθεσία για εξερεύνηση πόρων», συμπλήρωσε ο ερευνητής στο Sci-Tech Daily. «Στο πλαίσιο του διαστημικού αποικισμού, η Δήμητρα θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ενδιάμεσος σταθμός ή βάση πόρων για μελλοντικές αποστολές στον Άρη ή πέραν αυτού».
Η Δήμητρα είναι το δεύτερο πιο υγρό πλανητικό αντικείμενο στο ηλιακό μας σύστημα. Η ομάδα του IAA μέσω της αποστολής Dawn σάρωσε ολόκληρο τον πλανήτη με μια κάμερα που υψηλής ανάλυσης. Μέσω αυτής εντόπισαν πού να κοιτάξουν πιο προσεκτικά και κατέληξαν σε μια περιοχή μεταξύ των λεκανών Urvara και Yalode.
Ύστερα από αρκετές μελέτες κατέληξαν πως η Δήμητρα παράγει οργανικές ενώσεις ενδογενώς. Κάτι τέτοιο τους οδήγησε στο συμπέρασμα πως θα ήταν πιθανόν το καλύτερο μέρος για να αναζητήσουμε ζωή στο ηλιακό μας σύστημα, καθώς ο φλοιός του πλανήτη θα προστατεύει το νερό και τη ζωή από την ηλιακή ακτινοβολία.
«Χωρίς αμφιβολία, η Δήμητρα θα επανεξεταστεί από νέους ανιχνευτές στο εγγύς μέλλον και η έρευνά μας θα είναι το “κλειδί” για τον καθορισμό της στρατηγικής παρατήρησης για αυτές τις αποστολές», κατέληξε ο επικεφαλής της μελέτης.
*Με πληροφορίες από goodnewsnetwork