Οι επιστήμονες ρίχνουν φως στο μυστήριο της μαύρης ντάλιας
Μέχρι σήμερα η μαύρη ντάλια παρέμενε ένα χρωματικό μυστήριο, όμως Αυστραλοί επιστήμονες έριξαν φως στο μυστηριώδες μαύρο (κι ελαφρώς κόκκινο) χρώμα της.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας της Βιένης, με επικεφαλής τη Χάιντι Χάλμπβιρθ, μελέτησαν τη βιοχημική και γενετική βάση του μαύρου χρώματος στις ντάλιες. Ανέλυσαν τη δραστηριότητα των ενζύμων που παράγουν τις χρωστικές ουσίες, την έκφραση των σχετικών γονιδίων και τις ίδιες τις ουσίες που παράγουν το χρώμα.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μαύρες ποικιλίες του φυτού περιέχουν πάρα πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις φλαβονών, ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών. Εφόσον οι φλαβόνες ανταγωνίζονται άμεσα τις φυτοχημικές ουσίες ανθοκυανίνες, η έλλειψη των πρώτων οδηγεί σε μεγάλη αύξηση των δεύτερων. Έτσι, οι μαύρες ντάλιες περιέχουν τεράστιες ποσότητες ανθοκυανινών.
Σύμφωνα με τους αυστριακούς ερευνητές, οι μαύρες ντάλιες αυξάνουν την ποσότητα των ανθοκυανινών μπλοκάροντας ένα συγκεκριμένο ένζυμο που παράγει φλαβόνες. Αν οι βιολόγοι μπορούσαν να κάνουν μόνοι τους το ίδιο μοριακό «κόλπο», τότε θα ήταν μάλλον σε θέση να δημιουργήσουν τεχνητά περισσότερες μαύρες ντάλιες.