Νέα Ζηλανδία: Αυτοί οι 5+1 λόγοι την κάνουν το πιο «εξωτικό» μέρος του πλανήτη

Η Νέα Ζηλανδία είναι η πιο απομακρυσμένη χώρα του πλανήτη για το μεγαλύτερο μέρος του λεγόμενου Δυτικού Κόσμου

Νέα Ζηλανδία: Αυτοί οι 5+1 λόγοι την κάνουν το πιο «εξωτικό» μέρος του πλανήτη
Η Νέα Ζηλανδία είναι η πιο απομακρυσμένη χώρα του πλανήτη για το μεγαλύτερο μέρος του λεγόμενου Δυτικού Κόσμου
3'

Η αλήθεια είναι ότι λόγω του μεταναστευτικού ρεύματος του 20ού αιώνα, εμείς οι Έλληνες έχουμε μια μεγαλύτερη εξοικείωση με τη Νέα Ζηλανδία, που είναι η πιο απομακρυσμένη χώρα του πλανήτη για το μεγαλύτερο μέρος του λεγόμενου Δυτικού Κόσμου – ακόμα και από το Σίδνεϊ ως το Όκλαντ, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας δηλαδή, η απόσταση είναι 3 ώρες αεροπορικώς.

Η Νέα Ζηλανδία, λοιπόν, βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο, στα ανατολικά της Αυστραλίας και έχει εύκρατο κλίμα. Πρωτεύουσά της είναι το Ουέλλιγκτον, που βρίσκεται στο νότιο άκρο του Βορείου Νησιού στο γεωγραφικό κέντρο της χώρας – καθώς η χώρα αποτελείται από δύο μεγάλα και πολλά μικρότερα νησιά. «Ως εδώ, καλά» θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος, ας δούμε όμως αναλυτικότερα δέκα λόγους για τους οποίους η Νέα Ζηλανδία είναι πράγματι εξωτικό μέρος!

Η απομόνωση

Η απόσταση από τη Νέα Ζηλανδία προς άλλη χώρα εκτός της Αυστραλίας είναι το λιγότερο 10 με 12 ώρες – προς τη νοτιοανατολική Ασία. Για την Ευρώπη απαιτείται ταξίδι 24 ωρών. Το «αντίποδο» του Όκλαντ, δηλαδή η γεωγραφικά διαμετρικά αντίθετη πόλη είναι η Ολβέρα της Ισπανίας – κι αυτό είναι αρκετά ενδεικτικό. Όπως ενδεικτικό είναι και το γεγονός πως η Νέα Ζηλανδία είναι μπροστά 10 ή 11 ώρες από την ώρα Γκρίνουιτς και άρα μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που υποδέχεται κάθε φορά το νέο έτος.

Πρωτοχρονιά το καλοκαίρι

Καθώς βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο, υποδέχεται το νέο έτος στη μέση του καλοκαιριού, όπως επίσης γιορτάζει και τα Χριστούγεννα το κατακαλόκαιρο. Από τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο άλλωστε είναι η ιδανική περίοδος για να επισκεφθεί κάποιος τη Νέα Ζηλανδία.

Το εύκρατο κλίμα

Είναι μια από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές, όμως το κλίμα της είναι εύκρατο και μοιάζει πολύ με το δικό μας – μόνο που ο δικός τους χειμώνας συμβαίνει κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.

Η οδήγηση και το όριο ταχύτητας

Επηρεασμένη από την Αγγλία – καθώς η χώρα ανήκει στη βρετανική κοινοπολιτεία – η οδήγηση στους δρόμους της Νέας Ζηλανδίας γίνεται «αντίθετα», στα αριστερά. Οι Νεοζηλανδοί πάντως δεν είναι φίλοι της ταχύτητας εντός αστικών περιοχών καθώς το όριο συνήθως είναι στα 50 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ σπανίως φτάνει μέχρι τα 100. Εκτός κατοικημένων περιοχών όμως, υπάρχουν περιοχές με ειδικές πινακίδες που ενημερώνουν τους οδηγούς πως «δεν υπάρχει όριο ταχύτητας».

Η πανίδα

Στη Νέα Ζηλανδία δεν υπάρχουν φυσικοί θηρευτές, με αποτέλεσμα να συναντάμε αφθονία ειδών διαφόρων οικογενειών - από πουλιά έως σαύρες, ψάρια και φώκιες. Η αλιεία επιτρέπεται σε ποτάμια, λίμνες και στη θάλασσα. Εκτός από τα ψάρια πάντως, η Νέα Ζηλανδία είναι γνωστή για τα πρόβατά της, καθώς υπολογίζεται πως σε κάθε κάτοικο αντιστοιχούν 9 πρόβατα!

Το μέρος με το μεγαλύτερο όνομα στον κόσμο

«TAUMATAWHAKATANGI – HANGAKOAUAUOTAMATEA – POKAIWHENUAKITANATAHU» είναι το όνομα μιας περιοχής κοντά στο Πορανγκαχάου και επάξια έχει κερδίσει τον τίτλο του μέρους με το μεγαλύτερο όνομα στον κόσμο. Στη γλώσσα των Μαορί – που είναι η δεύτερη επίσημη της χώρας – το όνομα σημαίνει: «το μέρος όπου ο Ταματί, ο άντρας με τα μεγάλα γόνατα, ο αναρριχητής βουνών, αυτός που καταπίνει τη γη και ταξιδεύει, έπαιξε το φλάουτο για την αγαπημένη του» - ή κάτι τέτοιο…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή