Χάος στο Σουδάν: Εκκλήσεις για αποκλιμάκωση της βίας

Στο χάος βυθίζεται η αφρικανική χώρα.

Χάος στο Σουδάν: Εκκλήσεις για αποκλιμάκωση της βίας
1'

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέφ Μπορέλ κάλεσε σήμερα όλες τις εμπλεκόμενες δυνάμεις στην κλιμάκωση της βίας στο Σουδάν να σταματήσουν άμεσα την άσκηση βίας, αναφέροντας σε μία ανάρτησή του στο Twitter πως όλο το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα είναι ασφαλές, ενώ έχει γίνει σχετική καταμέτρησή του.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των ισχυρών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) τις τελευταίες ημέρες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αεροδρόμιο του Χαρτούμ βρίσκεται υπό τον έλεγχο των RSF, ενώ πυροβολισμοί ακούστηκαν και στη βόρεια πόλη Merowe, ανέφερε το Reuters.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από οβίδα που χτύπησε επιβατικό αεροπλάνο στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ. Τα εμπορικά αεροσκάφη επέστρεφαν στις χώρες προέλευσής τους αντί να προσπαθούν να προσγειωθούν στη σουδανική πρωτεύουσα, με τις πτήσεις από τη Σαουδική Αραβία να αλλάζουν την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης.

Σουδανικές ομάδες και η κυβερνώσα στρατιωτική χούντα απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τη μετάβαση σε μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία των πολιτών. Ένα από τα ζητήματα που καθυστερεί μια συμφωνία είναι η ενσωμάτωση των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης στον στρατό

Τις τελευταίες ώρες διεξάγονται μάχες στο κτήριο της κρατικής τηλεόρασης του Σουδάν, όπως είπε σε σύντομη εμφάνισή του ένας παρουσιαστής της τηλεόρασης, καθώς οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις RSF συγκρούονται με τις δυνάμεις του στρατού. Σύμφωνα με μία μαρτυρία αυτόπτη μάρτυρα στο Reuters, πυροβολισμοί ακούγονταν στο ευρύτερο περιβάλλον των εγκαταστάσεων της τηλεόρασης.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή