Δονούσα, το ησυχαστήριο του Αιγαίου
Ο μύθος λέει ότι ο Διόνυσος, όταν είδε την Αριάδνη στη Νάξο την ερωτεύτηκε, την έκλεψε και την έφερε στην Δονούσα, το βορειότερο νησί των μικρών Κυκλάδων, για να μην τη βρει κανείς.
Η Δονούσα είναι το βορειότερο νησί του συμπλέγματος των Μικρών Κυκλάδων. Βρίσκεται ανατολικά της Νάξου και βόρεια της Αμοργού. Έχει έκταση 13,5 τ. χλμ. και το έδαφός της σχηματίζει πολλούς κόλπους, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται εξαιρετικές αμμουδιές.
Αποτελεί ιδανικό προορισμό για λάτρεις των ήσυχων διακοπών. Σύμφωνα με τη μυθολογία, στη Δονούσα έκρυψε ο Διόνυσος την Αριάδνη, για να μην τη βρει ο Θησέας.
Το νησί, που έχει επιφάνεια μόλις 14 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ψηλότερο σημείο τον Πάπα, στα 383 μέτρα, είναι ο παράδεισος των περιπατητών και των φυσιολατρών, αφού σε λίγες μόνο ώρες μπορεί κάποιος να το περπατήσει απ' άκρη σ' άκρη ή απλά να το διασχίσει για να φτάσει σε κάποιες από τις μαγευτικές αμμουδερές του παραλίες. Το πρώτο που βλέπεις φτάνοντας στο νησί είναι ο Σταυρός που είναι η πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού, με τα χαρακτηριστικά αμφιθεατρικά χτισμένα κάτασπρα σπίτια, τα χρωματιστά πορτοπαράθυρα και τα πλακόστρωτα δρομάκια με τις φούξια μπουκαμβίλιες.
Στη Δονούσα έχει ανασκαφεί οικισμός των γεωμετρικών χρόνων καθώς και λείψανα κατοικιών της εποχής του χαλκού. Έχει 160 κατοίκους και αποτελείται από τέσσερις όμορφους οικισμούς: τη Δονούσα ή Σταυρό (το μεγαλύτερο χωριό και λιμάνι του νησιού), το Μερσίνι, τη Χαραυγή και την Καλοταριτίσσα.
Η Δονούσα είναι το νησί που δεν χρειάζεσαι αυτοκίνητο. Στην διάρκεια της τουριστικής σεζόν το τοπικό μικρό λεωφορείο πηγαινοέρχεται όλη την ημέρα στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο του νησιού, ενώ μπορείς πάντα να ακολουθήσεις τα μονοπάτια που συνδέουν τον Σταυρό με τον οικισμό της Καλοταρίτισσας είτε με τη Μερσίνη.
Αξίζει να εξερευνήσετε τις δυο μεγαλειώδεις σπηλιές του νησιού, τη Φωκοσπηλιά (στον κάβο του Μοσχονά), άλλοτε καταφύγιο πειρατών, όπου σήμερα συγκεντρώνονται φώκιες, και τη Σπηλιά του Τοίχου (στον Άσπρο Κάβο) με υπέροχους σταλαγμίτες και σταλακτίτες.
Οι τοπικές γεύσεις είναι μια μικρή αποκάλυψη για τους ανυποψίαστους επισκέπτες: δοκιμάστε τη «σούβλη», κρέμα που φτιάχνεται από σιτάρι, το πατατάτο, το παστέλι, τα αρανιστά, τα ξεροτήγανα, τη μαρμελάδα φραγκόσυκο και τη ρακή από αποξηραμένα σύκα!
Διαβάστε επίσης:
Το πιο παράξενο σύνορο, που χωρίζει δυο χώρες! (pic)