Νέα δεδομένα για πρωτοποριακή θεραπεία για τον ορμονοευαίσθητο καρκίνο του μαστού

Παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO). 
νέα θεραπεία
Unsplash
1'

Δεδομένα για νέα ελπιδοφόρα θεραπεία για τον ορμονοευαίσθητο μεταστατικό καρκίνο του μαστού, παρουσιάστηκαν στο ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας, αυτή την εβδομάδα.

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Δρ. Αγγελική Ανδρικοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Θεραπευτικής - Ογκολογίας - Αιματολογίας και Διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής), αναφέρουν ότι πρόκειται για την προσθήκη ενός νέου PI3K αναστολέα, στην καθιερωμένη θεραπεία με αναστολέα των κυκλινοεξαρτώμενων κινασών (CDK) 4 και 6, στον ορμονοευαίσθητο μεταστατικό καρκίνο του μαστού με PIK3CA μετάλλαξη.

Η νέα θεραπεία επιμήκυνε το διάστημα έως την επιδείνωση του άλγους και βοήθησε τους ασθενείς να διατηρήσουν την ποιότητα ζωής και τη λειτουργικότητά τους. Το νέο αυτό φάρμακο πέτυχε να καθυστερήσει τη χορήγηση χημειοθεραπείας και επιμήκυνε το διάστημα χωρίς υποτροπή, ακόμη και κατά την επόμενη γραμμή ορμονοθεραπείας. Βάσει αυτών των εντυπωσιακών αποτελεσμάτων το φάρμακο θα εκτιμηθεί για έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) κατά προτεραιότητα (priority review) φέτος ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση οι ασθενείς στο φάρμακο. Η θεραπεία δύναται να αποτελέσει τη νέα καθιερωμένη πρώτης γραμμής θεραπεία για ασθενείς με ορμονοευαίσθητο μεταστατικό καρκίνο μαστού με PIK3CA μεταλλάξεις.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή