Γρίπη: Ενίσχυση του αντιγριπικού εμβολιασμού για την περίοδο 2019-2020 – Επιπλέον δόσεις εμβολίου
Ιδιαίτερα βαρύ ήταν το επιδημικό κύμα γρίπης την περίοδο 2018-2019, με περισσότερους από 150 θανάτους και αυξημένες ανάγκες νοσηλείας σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Η μεγάλη πλειονότητα των θυμάτων δεν είχε εμβολιαστεί, παρά το γεγονός ότι ανήκε σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Την ίδια ώρα, το αντιγριπικό εμβόλιο μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας λόγω γρίπης κατά το ήμισυ.
Την ετήσια επιδημιολογική έκθεση για τη δραστηριότητα της εποχικής γρίπης στη χώρα μας την περίοδο 2018-2019, παρουσίασε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τη Δευτέρα (23/09/2019). Για την επικείμενη έναρξη της περιόδου επιδημιολογικής επιτήρησης της εποχικής γρίπης 2019-2020, ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας εκπόνησε πρόγραμμα δράσεων με βάση τους εξής άξονες: επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, οδηγίες διαχείρισης περιστατικών γρίπης σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, προώθηση αντιγριπικού εμβολιασμού, ενημέρωση, επικοινωνία, εκπαίδευση, ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τακτικών και έκτακτων αναγκών.
Η εποχική γρίπη είναι νόσημα που προλαμβάνεται με εμβολιασμό αλλά και με απλά μέτρα ατομικής υγιεινής. Η έξαρση της νοσηρότητας ποικίλλει από χρονιά σε χρονιά και εξαρτάται από το στέλεχος του ιού που επικρατεί και την ανοσιακή απόκριση διαφόρων ηλικιακών ομάδων του πληθυσμού.
Κατά την περίοδο γρίπης 2018-2019 επικράτησε ο υπότυπος γρίπης A(H1N1), µε παράλληλη κυκλοφορία σε µικρότερο βαθµό και του υπότυπου Α(Η3Ν2). Η δραστηριότητα της γρίπης άρχισε να αυξάνει την εβδοµάδα 24 – 30 Δεκεµβρίου 2018 και κορυφώθηκε την εβδοµάδα 4 – 10 Φεβρουαρίου 2019, µε σταδιακή αποκλιµάκωση στη συνέχεια.
Καταγράφηκαν πολύ περισσότερα σοβαρά κρούσµατα εργαστηριακά επιβεβαιωµένης γρίπης σε σύγκριση µε την περσινή περίοδο (374 νοσηλευόµενοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έναντι 107 πέρσι, 154 θάνατοι έναντι 42 πέρσι). Η αύξηση αυτή συνδέεται µε την επικράτηση του υπότυπου A(H1N1) φέτος, έναντι της περσινής χρονιάς, που είχε επικρατήσει η γρίπη τύπου Β και ήταν ασυνήθιστα ήπια.
Πρόληψη
Οι περισσότεροι ασθενείς µε εργαστηριακά επιβεβαιωµένη γρίπη οι οποίοι νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ή κατέληξαν, δεν είχαν κάνει φέτος το αντιγριπικό εµβόλιο παρ' ότι ανήκαν σε οµάδα αυξηµένου κινδύνου για την οποία συστήνεται ο εµβολιασµός.
Μεταξύ των επαγγελµατιών υγείας στα νοσοκοµεία και τα κέντρα πρωτοβάθµιας φροντίδας υγείας, το ποσοστό όσων έκαναν το αντιγριπικό εµβόλιο παρέµεινε σε χαµηλά έως µέτρια επίπεδα, αν και αυξηµένο σε σύγκριση τόσο µε την περσινή χρονιά όσο και µε προηγούµενα έτη.
Η ενίσχυση του αντιγριπικού εμβολιασμού εντάσσεται στους στόχους του ΕΟΔΥ, τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο και στους επαγγελματίες υγείας. Μάλιστα, για τους επαγγελματίες υγείας έχουν προβλεφθεί 2.000 δόσεις εμβολίου επιπλέον, σε σχέση με την περσινή χρονιά. Επάρκεια, όμως, έχει εξασφαλιστεί και για το γενικό πληθυσμό, καθώς έχουν ήδη παραγγελθεί 2.600.000 δόσεις, 20% παραπάνω σε σχέση με πέρυσι.
Ο εµβολιασµός κατά της εποχικής γρίπης είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο διαθέσιµο µέσο πρόληψης για τη νόσο. Επειδή ο ιός της γρίπης µεταλλάσσεται συνεχώς, ο εµβολιασµός είναι αναγκαίο να επαναλαµβάνεται κάθε χρόνο µε έµφαση σε συγκεκριµένες οµάδες αυξηµένου κινδύνου. Οι ομάδες αυτές είναι:
- Άτοµα ηλικίας 60 ετών και άνω
- Παιδιά (ηλικίας άνω των 6 µηνών) και ενήλικες που πάσχουν από διάφορα νοσήµατα ή παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται µε αυξηµένη πιθανότητα σοβαρής νόσησης από τη γρίπη και εµφάνισης επιπλοκών (άσθµα, χρόνιες πνευµονοπάθειες, καρδιαγγειακά νοσήµατα, σακχαρώδης διαβήτης και άλλα µεταβολικά νοσήµατα, κληρονοµική ή επίκτητη ανοσοκαταστολή, χρόνια νεφροπάθεια, δρεπανοκυτταρική νόσο και άλλες αιµοσφαιρινοπάθειες, µεταµόσχευση οργάνων, νευροµυϊκά νοσήµατα, παιδιά που λαµβάνουν µακροχρόνια ασπιρίνη, κλπ)
- Έγκυες γυναίκες (ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης), λεχωϊδες και θηλάζουσες
- Παχύσαρκα άτοµα (µε Δείκτη Μάζας Σώµατος >40 kg/m2 )
- Άτοµα που βρίσκονται σε στενή επαφή µε παιδιά µικρότερα των 6 µηνών· επίσης όσοι φροντίζουν άτοµα (παιδιά ή ενήλικες) µε υποκείµενο νόσηµα τα οποία διατρέχουν αυξηµένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη
- Κλειστοί πληθυσµοί (τρόφιµοι και προσωπικό ιδρυµάτων, στρατιώτες, εσωτερικοί σπουδαστές σχολών – π.χ. αστυνοµικών, στρατιωτικών και άλλων σχολών – κλπ)
- Επαγγελµατίες όπως κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι και άτοµα που έρχονται σε συστηµατική επαφή µε πουλερικά
- Εργαζόµενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και άλλοι εργαζόµενοι) Ειδικά για την τελευταία κατηγορία (εργαζόµενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας).
Για το εμβόλιο της προσεχούς χειµερινής περιόδου 2019-2020 του βόρειου ηµισφαίριου, ο Παγκόσµιος Οργανισµός Υγείας έχει επιλέξει τους υποτύπους Α(H1N1) και Α(H3N2) καθώς και στελέχη του τύπου Β του ιού.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr