Κορονοϊός: Ελπιδοφόρα τα μηνύματα για τα εμβόλια mRNA - Τι λέει ο Σωτήρης Τσιόδρας

Ενθαρρυντικά είναι τα νεότερα επιστημονικά στοιχεία για τις προσπάθειες ανάπτυξης ενός εμβολίου για το νέο κορονοϊό, καθώς περισσότερα από 100 εμβόλια είναι υπό διερεύνηση ανά την υφήλιο και έξι εξ αυτών έχουν χορηγηθεί σε εθελοντές προκειμένου να ελεγχθεί η ασφάλεια τους.

Κορονοϊός: Ελπιδοφόρα τα μηνύματα για τα εμβόλια mRNA - Τι λέει ο Σωτήρης Τσιόδρας
Associated Press
3'

Το εμβόλιο που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και εκείνο των φαρμακευτικών εταιρειών Pfizer και BioNTech, δημιουργούν βάσιμες ελπίδες για καλύτερη θωράκιση της ανθρωπότητας σε περίπτωση ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Η δράση των εμβολίων βασίζεται στη μίμηση παθογόνων παραγόντων με σκοπό τη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος, δημιουργώντας έτσι έναν αμυντικό μηχανισμό που παραμένει ενεργός στον οργανισμό για την καταπολέμηση μελλοντικών λοιμώξεων.

Τα εμβόλια mRNA προσφέρουν μια καινοτόμο προσέγγιση παρέχοντας μια αλληλουχία νουκλεοτιδίων που κωδικοποιεί το αντιγόνο ή τα αντιγόνα που έχουν επιλεχθεί με κριτήριο τις αυξημένες δυνατότητές τους να προκαλέσουν μια προστατευτική ανοσολογική απόκριση. Επιπλέον, τα εμβόλια mRNA αντιπροσωπεύουν μια δυνητικά καινοτόμο εναλλακτική στα συμβατικά εμβόλια για αρκετούς λόγους – την υψηλή ισχύ τους, την ικανότητα να ενεργοποιούν την παραγωγή πρωτεϊνών χωρίς να απαιτείται είσοδος στον πυρήνα, τη δυνατότητα ταχείας ανάπτυξης και χαμηλού κόστους παραγωγής, καθώς και ασφαλή χορήγηση χρησιμοποιώντας μη-ιικά συστήματα μεταφοράς.

Η συγκεκριμένη προσέγγιση δυνητικά επιτρέπει την ανάπτυξη εμβολίων για θεραπευτικά πεδία όπου ο εμβολιασμός δεν αποτελεί επιλογή σήμερα. Επιπλέον, είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί έκφραση ενός επιθυμητού αντιγόνου ή πολλών αντιγόνων από το mRNA χωρίς να απαιτείται προσαρμογή της παραγωγικής διαδικασίας, προσφέροντας μέγιστη ευελιξία και αποτελεσματικότητα κατά τη διαδικασία ανάπτυξης.

Ο λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας την Τρίτη (05/05), αναφέρθηκε σε νέες προσπάθειες Αμερικανών επιστημόνων να δημιουργήσουν ένα πρωτοποριακό Messenger RNA εμβόλιο ενάντια στο φονικό ιό.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας εξήγησε πως η τεχνολογία του εμβολίου επιτρέπει στα κύτταρα του οργανισμού να κατασκευάσουν πρωτεΐνες που μοιάζουν, αλλά δεν είναι ο κορονοϊός.

«Παράγει κάτι που μοιάζει με την άκανθα του ιού, άρα δεν αρρωσταίνεις, αλλά φτιάχνεις αντισώματα που τον καταπολεμούν» σημείωσε.

Συγκεκριμένα ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στην κλινική δομική του εμβολίου που αναπτύσσουν από κοινού οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer (ΗΠΑ) και BioNTech (Γερμανία).

Ελπιδοφόρα τα μηνύματα

Τη Δευτέρα στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στις Ιατρικές Σχολές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και του Μέριλαντ, οι πρώτοι από τους συνολικά 360 εθελοντές εμβολιάστηκαν με το BNT162. Ανάλογη μελέτη διεξάγεται και στη Γερμανία, όπου έχουν ήδη εμβολιαστεί 200 εθελοντές. Οι εταιρείες Pfizer και BioNTech έχουν αναπτύξει διάφορες εκδοχές του εμβολίου με στόχο να εξελίξουν εκείνη που θα αποδεχθεί ασφαλέστερη και πιο αποτελεσματική. Στην περίπτωση που τελεσφορήσουν οι προσπάθειες, η Pfizer δεσμεύεται να αναπτύξει εκατομμύρια δόσεις του BNT162 έως το τέλος του 2020 και να ενισχύσει την παραγωγική της δυνατότητα ώστε το 2021 να είναι διαθέσιμες εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις του.

Το BNT162 έχει αναπτυχθεί πάνω στην προϋπάρχουσα εμπειρία της BionTech στην τεχνολογία του mRNA, δηλαδή του αγγελιοφόρου RNA και στην θεωρία ότι τα εμβόλια mRNA μπορούν να παράγουν υψηλή ανοσογονικότητα και έχουν την ικανότητα να προκαλούν παραγωγή αντισωμάτων και ενεργοποίηση των Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή