Κορονοϊός: 1 στους 3 Έλληνες δεν ανησυχεί πλέον για την πανδημία - Έρευνα του ΙΣΑ
Η αποδοχή της πολιτικής που ακολουθήθηκε για την αναχαίτηση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, η ανάδειξη της αξίας και των ικανοτήτων του ιατρικού κόσμου αλλά και η χαλάρωση το τελευταίο χρονικό διάστημα των μέτρων προφύλαξης που εγκυμονεί κινδύνους, είναι μερικά από τα ενδιαφέροντα στοιχεία που αποτυπώθηκαν στην έρευνα για την υγεία η οποία διενεργήθηκε από την εταιρεία ALCO για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ).
H έρευνα πραγματοποιήθηκε το μήνα Μάιο σε 1.000 άτομα από όλη την Ελλάδα και σε 400 ιατρούς - μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν, η υγειονομική κρίση ανέδειξε τις ικανότητες των Ελλήνων ιατρών, των οποίων η εικόνα στην κοινωνία ενισχύθηκε εντυπωσιακά και οδήγησε σε βελτίωση της αντίληψης των πολιτών για το σύστημα δημόσιας υγείας. Παράλληλα, καταγράφεται σημαντική μείωση των εισοδημάτων του ιατρικού κόσμου στον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα, για το 61% των γιατρών του ιδιωτικού τομέα, η απώλεια του εισοδήματος εξαιτίας της πανδημίας υπερβαίνει το 25%.
«Εικόνα εντελώς διαφορετική, σε σχέση με εκείνη των προηγούμενων ετών, αποτυπώνει η έρευνα της ALCO για τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών» τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ALCO, Κώστας Παναγόπουλος, κατά την παρουσίαση της έρευνας. «Με αφετηρία την ευρύτατη αποδοχή των σχετικών με την πανδημία μέτρων, τόσο το σύνολο της κοινωνίας, όσο ειδικότερα οι ιατροί, εκτιμούν ότι η αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης είναι μέχρι σήμερα επιτυχής. Η εκτίμηση αυτή έχει οδηγήσει σε πολύ μεγάλη βελτίωση της αντίληψης για το σύστημα Δημόσιας Υγείας, αλλά και έχει αναδείξει με θεαματικό τρόπο τις ικανότητες και την αξία των Ελλήνων ιατρών» πρόσθεσε/
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης δήλωσε: «Η ελληνική κοινωνία βγαίνει περισσότερο δυνατή και συσπειρωμένη από την πρωτοφανή υγειονομική κρίση που αντιμετώπισε η χώρα μας. Οι πολίτες αντελήφθησαν το δίχτυ προστασίας που δημιούργησε η πολιτεία και ο ιατρικός κόσμος, ο οποίος με αυταπάρνηση βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης. Αναδείχθηκε το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των Ελλήνων γιατρών και αυτό είναι μια ηθική ικανοποίηση. Ωστόσο, η σημαντική απώλεια των εισοδημάτων τους απειλεί τη βιωσιμότητα του ιδιωτικού τομέα κάτι το οποίο πρέπει να λάβει υπόψη της η πολιτεία. Θα πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό ότι ο αόρατος εχθρός εξακολουθεί να μας απειλεί και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χαλαρώνουμε τα μέτρα προφύλαξης».
Αναφορικά με τη μείωση των επισκέψεων στα ιδιωτικά ιατρεία το προηγούμενο διάστημα, ο κ. Πατούλης τόνισε ότι «τα χρόνια νοσήματα δεν τελείωσαν», απλά ο κόσμος φοβήθηκε να βγει από το σπίτι, γεγονός που δείχνει και τη συμμόρφωση στα μέτρα περιορισμού κατά του κορονοϊού. Θα πρέπει να διερευνηθεί, αν αυξήθηκαν οι συνέπειες ή οι θάνατοι από άλλες παθήσεις αυτό το διάστημα, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ. Επίσης, εν όψει ενός ενδεχόμενου δεύτερου κύματος, θα πρέπει να βελτιωθούν οι τρόποι επικοινωνίας με τον θεράποντα ιατρό και η διάγνωση μέσω τηλεϊατρικής, όταν υπάρχει δυσκολία για κλινική εξέταση. Ο ΙΣΑ συνέβαλε σε αυτήν την κατεύθυνση με την τηλεφωνική γραμμή πληροφοριών 1110 ή τη δυνατότητα βιντεοκλήσης, σε συνδυασμό με την κυβερνητική απόφαση για την άυλη συνταγογράφηση. Το κρίσιμο, επομένως είναι να δούμε πώς οι γιατροί θα έχουν το εισόδημά τους, αλλά και θα βελτιωθεί η τηλεϊατρική και η διάγνωση μέσω αυτής, κατέληξε ο κ. Πατούλης.
Τα συμπεράσματα της έρευνας
Ειδικότερα, από την έρευνα προέκυψαν τα εξής:
- Η ανησυχία για τον κορονοϊό μειώνεται (1 στους 3 ανησυχεί πλέον λίγο ή καθόλου). Η γνώση των απαραίτητων μέτρων προφύλαξης είναι καθολική η εφαρμογή τους, όμως, όχι, αφού το 44% εφαρμόζει τα μέτρα αρκετά, ενώ το 8% λίγο. Είναι προφανές ότι ο περιορισμός της ανησυχίας έχει οδηγήσει σε χαλάρωση της τήρησης των μέτρων, κάτι που μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους.
- Η μεγάλη πλειονότητα θεωρεί ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν για τον κορονοϊό είναι αυτά που πρέπει, όμως, το 25% πιστεύει ότι ήταν αυστηρότερα απ’ όσο έπρεπε, ενώ το 15% εκτιμά ότι η άρση των μέτρων εξελίσσεται πιο αργά απ’ ό,τι θα έπρεπε.
- Η αντίληψη της κοινωνίας για τους ιατρούς, αλλά και για το σύστημα δημόσιας υγείας βελτιώθηκε σημαντικά, μετά την πανδημία. Ειδικότερα για τους ιατρούς, το σχετικό ποσοστό φτάνει το εντυπωσιακό 61%.
- Σε αντίθεση με την ενισχυμένη εικόνα τους, ωστόσο, οι ιατροί είδαν την κίνηση στα ιατρεία τους να μειώνεται πολύ σημαντικά (64% των πολιτών δηλώνει ότι περιόρισε τις σχετικές επισκέψεις).
- Με αργό ρυθμό αυξάνεται το ποσοστό των πολιτών που δηλώνει ότι γνωρίζει το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ξεπέρασε οριακά το 50%), όπως και η αντίληψη για θετική επίδρασή του στις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Διαβάστε επίσης:
Επίθεση με βιτριόλι - Μαρτυρία σοκ: Μία μαυροντυμένη παρακολουθούσε την εταιρεία για πέντε ημέρες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr