Εμβόλιο κορονοϊού: Πώς θα γίνεται στην Ελλάδα – Το βάρος στην εκστρατεία ενημέρωσης

Εμβόλιο κορονοϊού: Εθνική προσπάθεια είναι η εκστρατεία για τον εμβολιασμό, όπως υποστήριξε η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη. Τι είπε για τις επιπτώσεις του lockdown στην ψυχική υγεία.

Εμβόλιο κορονοϊού: Πώς θα γίνεται στην Ελλάδα – Το βάρος στην εκστρατεία ενημέρωσης
InTime
3'

Η εθνική εκστρατεία για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού ψηφίστηκε στη Βουλή, σύμφωνα με την υφυπουργό Υγείας, Ζωή Ράπτη. Όπως εξήγησε στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» του ΑΝΤ1, πρόκειται για μια μεγάλη εθνική προσπάθεια για αυτό τον λόγο το υπουργείο οργανώνει συγκεκριμένη επιχειρησιακή ομάδα έτσι ώστε να ξεκινήσει και τις απαραίτητες καμπάνιες.

Το υπουργείο Υγείας θα δώσει μεγάλο βάρος στην ενημέρωση του κόσμου κι όπως εξήγησε η κ. Ράπτη, θα υπάρξουν συνεργασίες με πολλούς φορείς, όπως οι ΟΤΑ και η Εκκλησία, ενώ είναι ευπρόσδεκτα και πρόσωπα με μεγάλη αποδοχή στους πολίτες έτσι ώστε να παρακινηθούν και να προχωρήσουν στον εμβολιασμό. Αξίζει να σημειωθεί πως η κ. Ράπτη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνονται μελλοντικά τα εμβόλια και στα φαρμακεία, ενώ εξήγησε και τη διαδικασία που θα ακολουθείται για τους εμβολιασμούς.

Παράλληλα, η υφυπουργός Υγείας μίλησε για τις επιπτώσεις του lockdown στην ψυχική υγεία, εξηγώντας πως πιέζονται περισσότερο σε τέτοιες καταστάσεις οι γυναίκες, τα παιδιά και οι υπερήλικες. Επίσης, υπογράμμισε πως το υπουργείο ενισχύει τις δομές υγείας με ψυχιάτρους αλλά και τη γραμμή υποστήριξης.

Πώς θα γίνεται ο εμβολιασμός στην Ελλάδα

Όπως είναι γνωστό, το εμβόλιο του κορονοϊού γίνεται σε δυο δόσεις. Ήδη η κυβέρνηση έχει καταστρώσει το πλάνο για τους εμβολιασμούς, με την άυλη συνταγογράφηση, την ψηφιακή πλατφόρμα και το call center να είναι κομβικά για να μπορούν οι πολίτες να κλείσουν τα ραντεβού για τον εμβολιασμό.

Η πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί θα είναι το emvolio.gov.gr, όπου πέρα από την τηλεφωνική εξυπηρέτηση, θα μπορεί ο πολίτης να κλείσει και τα δυο ραντεβού για τους εμβολιασμούς. Παράλληλα, θα υπάρξουν και φυσικά σημεία εξυπηρέτησης. Όπως έχουν εξηγήσει οι αρμόδιοι υπουργοί και φορείς υγείας της χώρας, θα υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξει κάποιος το ραντεβού για τον εμβολιασμό αν κι αυτό δεν είναι το ενδεδειγμένο.

Η διαδικασία για το κάθε άτομο θα διαρκεί περίπου δέκα λεπτά, ενώ παράλληλα έγινε σαφές πως αν κάποιος για τον οποιονδήποτε λόγο «χάσει» το ραντεβού του, δεν χάνει και τη δόση του εμβολίου που του αναλογεί. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, θα υπάρξει μια διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει έτσι ώστε να εμβολιαστεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Οι αντοχές του εμβολίου

Για το θέμα των εμβολιασμών μίλησε στην ίδια εκπομπή και ο Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων, Αθανάσιος Σκουτέλης. Όπως εξήγησε, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα καλά οργανωμένο σύστημα εμβολιασμού, ωστόσο, υποστήριξε πως επίσης έχει μεγάλη σημασία το να πειστεί ο κόσμος να κάνει το εμβόλιο.

Παράλληλα, ο κ. Σκουτέλης ανέφερε πως το εμβόλιο μπορεί να διατηρηθεί ως και πέντε ημέρες εκτός κατάψυξης, και πάλι βέβαια σε χαμηλή θερμοκρασία, ενώ υπογράμμισε πως «θα υπάρξει μια λίστα για το ποιοι θα έχουν προτεραιότητα». Ο καθηγητής ανέφερε πως ο εμβολιασμός θα πρέπει να συνεχιστεί ακόμα και αν σταματήσει η έξαρση της πανδημίας ενώ επιβεβαίωσε πως ακόμα παραμένει άγνωστο το διάστημα που παρέχει ανοσία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κατασκοπευτικό θρίλερ: Κατάθεση μάγειρα «έκαψε» τον υπάλληλο του τουρκικού προξενείου

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή