Τσιόδρας για το εμβόλιο: Να το χειριστούμε ως ένα ιερό αγαθό

Κορονοϊός: Γιατί να εμβολιαστώ - Τι λένε οι επιστήμονες

Τσιόδρας για το εμβόλιο: Να το χειριστούμε ως ένα ιερό αγαθό
Intime News
3'

Ασφαλή και απαραίτητα για την καταπολέμηση του Sars-cov2 είναι τα μέχρι στιγμής εγκεκριμένα εμβόλια που χρησιμοποιούνται, που όπως όλα δείχνουν αποτελούν την αρχή του τέλους της πανδημίας, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες του ιατρικού κλάδου που συμμετείχαν στην διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση, με τίτλο «Γιατί να εμβολιαστώ», που διοργάνωσε το Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συντόνισε ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, καθηγητής Κυριάκος Αναστασιάδης.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακόμη ασφαλή συμπεράσματα για τη διάρκεια των αντισωμάτων που αποκτά ένας άνθρωπος που έχει νοσήσει, ή τη διάρκεια της ανοσίας που παρέχει το εμβόλιο για τον Sars-Cov2, η χρησιμότητά του είναι σημαντική για την καταπολέμηση του ιού, όπως εξήγησε η Γεωργία Γκιούλα, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής μικροβιολογίας ΑΠΘ: «Ο στόχος του εμβολίου είναι από τη μια πλευρά να δημιουργήσει γρήγορα αντισώματα, αλλά από την άλλη αποτελεί στόχο του συγκεκριμένου εμβολίου -όπως και όλων των εμβολίων- να δημιουργήσει κύτταρα "μνήμης", έτσι ώστε όταν το παθογόνο ξαναμπεί στον οργανισμό, πολύ γρήγορα να το "θυμηθεί" ο οργανισμός μας και να μπορέσει σύντομα να το αντιμετωπίσει άμεσα».

Την ίδια ώρα ο μαζικός εμβολιασμός κρίνεται αναγκαίος, καθώς αυτός θα επιτύχει στους επόμενους μήνες την πολυπόθητη «ανοσία της αγέλης», όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, παρόλο που δεν είναι υποχρεωτικός. Ειδικότερα, όπως επεσήμανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ Ιωάννης Κιουμής, μόνο δυο τρόποι υπάρχουν να καταπολεμηθεί η πανδημία: Ο ένας είναι το εμβόλιο και ο δεύτερος η φυσική ανοσία που μπορεί να χρειαστεί δύο με τρία χρόνια προκειμένου να επιτευχθεί, με ό,τι κόστος αυτό συνεπάγεται σε ανθρώπινες ζωές και στην οικονομία. Όσοι αναβάλουν τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τον καθηγητή, δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση.

Σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα, καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Ε.Κ.Π.Α. και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, όσο το ποσοστό των εμβολιασμών αυξάνεται θα βλέπουμε την αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ωστόσο, μέχρι το ποσοστό «ανοσίας της αγέλης» να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα, θα πρέπει να τηρούμε με ευλάβεια τα μέτρα προστασίας.

«Πρέπει να προχωρήσουμε με τους κανόνες της επιστήμης. Χρωστάμε στην επιστήμη αυτό το εμβόλιο. Να σεβαστούμε αυτό το εμβόλιο και να το χειριστούμε ως ένα ιερό αγαθό», πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας σύμφωνα με το thesstoday.gr.

Την ίδια ώρα, ο Γεώργιος Παπαζήσης, αναπληρωτής Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας Α.Π.Θ., ανέφερε ότι από τα 5 εκατομμύρια εμβόλια διαφόρων εταιρειών, που έχουν γίνει σε 22 χώρες, μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί καμία σοβαρή παρενέργεια, κάτι που επιβεβαιώνει ότι το εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού είναι ασφαλές.

Από τα εμβόλια δεν εξαιρείται κανείς, που επιθυμεί να τα κάνει, παρά μόνο όσοι είναι κάτω των 18 ετών, ανεξαρτήτως της κατάστασης της υγείας τους, καθώς δεν έχουν γίνει μελέτες που να το επιτρέπουν σε αυτήν την φάση, όπως εξήγησε ο Εμμανουήλ Ροηλίδης, καθηγητής Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας Α.Π.Θ.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της διαδικασίας του εμβολιασμού, όπως εξήγησε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, μέσα στον Ιανουάριο έχει προγραμματιστεί ο εμβολιασμός όλων των υγειονομικών και σε δεύτερη φάση των πολιτών ανάλογα με την ηλικία και την κατάσταση της υγείας τους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: «Συναγερμός» για 10 περιοχές - Έκκληση Κικίλια ενόψει ρεβεγιόν

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή