Κορονοϊός - Εμβολιασμοί: Καθυστερήσεις στην Ευρώπη - Πόσο επηρεάζεται η Ελλάδα
Οι καθυστερήσεις των εμβολίων κατά του κορονοϊού έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στην Ευρώπη, καθώς βάζουν «φρένο» στον σχεδιασμό του εμβολιασμού.
Οι χαμηλοί ρυθμοί των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στις δόσεις των εγκεκριμένων εμβολίων και την αβεβαιότητα για τις παραδόσεις των εμβολίων που είναι υπό έγκριση, συνηγορούν ολοένα και περισσότερο πως η Ευρώπη δεν θα προλάβει να «χτίσει» ως το καλοκαίρι το «τείχος ανοσίας» που απαιτείται για να γίνει το βήμα προς την κανονικότητα.
Όπως είναι φυσικό οι καθυστερήσεις επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό και την Ελλάδα, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει τον προγραμματισμό της.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα πρωτοβάθμιας φροντίδας, Μάριο Θεμιστοκλέους, εκτιμάται ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού με έμφαση στις ευπαθείς και ευάλωτες στον ιό ομάδες.
Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις, οι οποίες παρουσιάστηκαν στην επίσημη ενημέρωση αναμένονται τα εξής:
Pfizer/Biontech: θα έχει παραδώσει συνολικά 1.415.000 δόσεις στο τέλος Μαρτίου.
Moderna: περιμένουμε 20.000 δόσεις στο τέλος Ιανουαρίου, 115.000 δόσεις ως το τέλος Φεβρουαρίου κι ακόμα 105.000 ως το τέλος Μαρτίου.
Astrazeneca: αναμένουμε στο τέλος Φεβρουαρίου 410.000 δόσεις και άλλες 330.000 δόσεις στο τέλος Μαρτίου.
«Να τηρηθούν τα συμβόλαια»
Η ΕΕ θα επιμείνει στην έγκαιρη παράδοση των δόσεων του εμβολίου, ξεκαθάρισε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Υγείας Στεφάν Ντε Κεερσμέκερ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.
«Αυτό που είναι σημαντικό είναι αυτό που υπογράμμισε εχθές η Κομισιόν, οι παραδόσεις να γίνονται έγκαιρα. Αυτό είναι σημαντικό, έχουμε πανδημία και τα κράτη-μέλη χρειάζονται αυτές τις δόσεις», ανέφερε ο Στεφάν Ντε Κεερσμέκερ.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «θα έχουμε συζητήσεις την Τετάρτη, για να συνεχίσουμε τις συνομιλίες γι' αυτές τις παραδόσεις. Θα επιμείνουμε στην έγκαιρη παράδοση των δόσεων. Η Κομισιόν εξέφρασε ξεκάθαρα ότι υπάρχει δυσαρέσκεια με τις παραδόσεις». Επιπροσθέτως σημείωσε ότι η Κομισιόν ανακοίνωσε «τη χρήση μηχανισμού που θα επιτρέψει την ύπαρξη περισσότερης διαφάνειας στο σύστημα, διαφάνειας αναφορικά με τις δόσεις που παράγονται στην ΕΕ, σε εργοστάσια με τη στήριξη της ΕΕ και με προϋπολογισμό της ΕΕ».
Ταυτόχρονα, ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ τόνισε ότι «οι εταιρείες τις οποίες έχουμε στηρίξει, στις οποίες έχουμε επενδύσει, πρέπει να κάνουν παραδόσεις, πρέπει να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Συστήνουμε μηχανισμό διαφάνειας για τις εξαγωγές εμβολίων για να διπιστώσουμε πού πηγαίνουν τα εμβόλια που παράγονται στην ΕΕ».
Η Σουηδία σταματά τις πληρωμές
Την ίδια ώρα, η Στοκχόλμη σταμάτησε τις πληρωμές για τα εμβόλια κατά της COVID-19 στην Pfizer και ζητά διευκρινίσεις για τις δόσεις που είναι διαθέσιμες σε κάθε φιαλίδιο, όπως γράφει η σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Σουηδία ζητά διευκρινίσεις για τον αριθμό των δόσεων που έχει χρεωθεί, καθώς η Pfizer χρέωσε έξι δόσεις σε κάθε φιαλίδιο παρότι είχε συμφωνηθεί χρέωση για πέντε δόσεις. Η Σουηδία θέλει τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Pfizer να καταλήξουν σε συμφωνία όσον αφορά το πόσες δόσεις περιέχονται σε κάθε φιαλίδιο.
«Ως τότε, είπαμε στην εταιρεία ότι θα πρέπει να περιμένουμε όσον αφορά τα τιμολόγια που είναι διαθέσιμα έως ότου λάβουμε διευκρινίσεις σχετικά με το τι εφαρμόζεται» δήλωσε ο επικεφαλής επιδημιολόγος της χώρας Άντερς Τέγκνελ στην Dagens Nyheter.
Η Pfizer Σουηδίας αρνήθηκε να σχολιάσει στο Reuters σχετικά με το δημοσίευμα αυτό, αλλά δήλωσε στην Dagens Nyheter ότι είχε χρεώσει για έξι δόσεις ανά φιαλίδιο.
Η ΕΕ και η Pfizer είχαν αρχικά συμφωνήσει ότι κάθε φιαλίδιο περιελάμβανε 5 δόσεις, αλλά αργότερα ανακαλύφθηκε ότι 6 δόσεις μπορούσαν να εξαχθούν αν χρησιμοποιείτο ειδική σύριγγα.
«Αυτό είναι απαράδεκτο. Αν μια χώρα έχει τη δυνατότητα να βγάλει μόνον πέντε δόσεις, έχει λάβει λιγότερες δόσεις στην ίδια τιμή» δήλωσε ο συντονιστής του εμβολιασμού στην Σουηδία Ρίτσαρντ Μπέργκστρομ.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Lockdown: Στο τραπέζι έκτακτα μέτρα για τα καταστήματα στις «κόκκινες» περιοχές