Η ένταξη του καρκίνου στα προγράμματα αντιμετώπισης της Covid-19 συζητήθηκε στο συνέδριο της ΕΛΛΟΚ

Το 5ο ετήσιο συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τις 4 έως τις 6 Φεβρουαρίου, με σημείο αναφοράς την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου και τίτλο #IAmAndIWill «2021: Κατακτώντας τον Καρκίνο».

Η ένταξη του καρκίνου στα προγράμματα αντιμετώπισης της Covid-19 συζητήθηκε στο  συνέδριο της ΕΛΛΟΚ
3'

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, παρουσιάστηκε το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο “Europe’s Beating Cancer Plan”, οι συστάσεις της Διοικούσας Επιτροπής της «Αποστολής Καρκίνος» (Cancer Mission) καθώς και οι προοπτικές του προγράμματος Horizon Europe όσον αφορά την έρευνα και τεχνολογία στην ογκολογία.

Τρία μακροπρόθεσμα σχέδια σκοπεύει να προχωρήσει η Ε.Ε., το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο, τη δημιουργία πανευρωπαϊκής φαρμακευτικής στρατηγικής και τη δημιουργία ειδικής Αρχής αντιμετώπισης εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων, ανακοίνωσε η Επίτροπος Υγείας & Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε., Στέλλα Κυριακίδου. «Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου είναι η δέσμευσή μας ότι θα εργαστούμε για να νικήσουμε τον καρκίνο στην Ε.Ε., με πυλώνες την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, τη θεραπεία και την επιβίωση, με επίκεντρο τον ίδιο τον ασθενή» τόνισε. Ο βασικός στόχος της Αποστολής Καρκίνος (Cancer Mission) είναι μέχρι το 2030, οι 3 στους 4 ασθενείς με καρκίνο να απολαμβάνουν μακροχρόνιας επιβίωσης, εξήγησε ο Υπουργός Επιστημών, Τεχνολογίας & Εκπαίδευσης Πορτογαλίας, Manuel Heitor.

Η Ελλάδα σύντομα θα έχει το δικό της Εθνικό Πρόγραμμα για τον Καρκίνο, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Η εκπόνησή του θα βασιστεί στις συστάσεις του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού. Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Χρίστος Δήμας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Horizon Europe: «Βασικοί στόχοι για την ογκολογία αποτελούν η βέλτιστη διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση, η δημιουργία αποθετηρίου δεδομένων και η συντονισμένη συνεργασία μεταξύ των όλων των αρμόδιων φορέων».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Διεθνούς Ένωσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου (UICC) Dr. Cary Adams τόνισε την «άμεση, σε παγκόσμιο επίπεδο, ανάγκη ένταξης της ογκολογικής περίθαλψης και φροντίδας στα εθνικά και περιφερειακά προγράμματα αντιμετώπισης του Covid-19».

Παρουσιάστηκαν οι πολύπλευρες επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 στην ογκολογική περίθαλψη και οι βασικές δομικές αλλαγές που απαιτείται να υλοποιηθούν για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ογκολογικής περίθαλψης στη χώρα μας. Παράλληλα έγινε εκτενής αναφορά στα σοβαρά προβλήματα και δυσχέρειες που συνάντησαν οι ασθενείς με καρκίνο, όπως καθυστερήσεις και αναβολές στις εξετάσεις και τις διαγνώσεις εξαιτίας δυσκολιών πρόσβασης στα νοσοκομεία, τις ελλείψεις υποδομών και προσωπικού, λόγω αποσπάσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, τονίζοντας παράλληλα την εξαιρετική προσπάθεια που καταβάλλεται από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε όλη την χώρα με στόχο τη συνέχεια της φροντίδας των ασθενών.

Η ανάγκη χάραξης Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο, η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών, η έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και η αντιμετώπιση βασικών εμποδίων και ελλείψεων στο σύστημα υγείας, αναδείχθηκαν και φέτος ως θεμελιώδους σημασίας προϋποθέσεις προκειμένου η χώρα μας να επιτύχει να παρακολουθήσει και να ωφεληθεί από τις εξελίξεις που δρομολογεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και τον έλεγχο του καρκίνου.

Το 5ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ, πραγματοποιήθηκε με την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας καθώς και των Επιστημονικών Ιατρικών Εταιρειών:

• Εταιρεία Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδας, Ε.Ο.Π.Ε.

• Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής. Ε.Ε.Π.Α.

• Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Ε.Ε.Α.Ο.

• Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας, Ε.Ε.Χ.Ο.

Και με την ευγενική χορηγία και υποστήριξη των εταιρειών:

Επίσημοι Χορηγοί: Bristol-Myers Squibb, Gilead

Χορηγοί: MSD, Roche, Varian Papapostolou

Υποστηρικτές: AMGEN, Astellas, AstraZeneca, GENESIS pharma, Lilly Φαρμασερβ, SANOFI, Takeda, GENE analysis, Myriad.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός – Θωμαΐδης: Στους 90.000 οι φορείς του ιού στην Αττική, περιμένουμε αύξηση κρουσμάτων

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή