Ανησυχία για ταυτόχρονη επιδημία γρίπης και COVID-19 – Αναγκαίος ο αντιγριπικός εμβολιασμός

Ο ιός της γρίπης αυξάνει τη βαρύτητα της λοίμωξης από τον κορονοϊό και τις εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, περιορίζει τις διαθέσιμες κλίνες νοσηλείας σε καιρό πανδημίας, ενώ κάποια αντισώματα από το εμβόλιο της γρίπης προσφέρουν μια μικρή προστασία και κατά του κορονοϊού: οι λόγοι για να εμβολιαστεί και φέτος ο πληθυσμός και κυρίως οι ευπαθείς ομάδες κατά της γρίπης είναι πολλοί.

Φαρμακείο
Παρατηρείται καθυστέρηση στους αντιγριπικούς εμβολιασμούς.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ
6'

Όμως, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην πρόοδο του αντιγριπικού εμβολιασμού φέτος στη χώρα μας, ενώ υπάρχουν φόβοι για σφοδρό επιδημικό κύμα και πιθανότητα ταυτόχρονης επιδημίας γρίπης και COVID-19.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος τη Δευτέρα (15/11/2021) σε συνέντευξη Τύπου, μέχρι τις 13 Νοεμβρίου είχαν συνταγογραφηθεί 2.474.923 εμβόλια και είχαν πραγματοποιηθεί 2.101.500 εμβολιασμοί. Αυτή η διαφορά των περίπου 400.000 συνταγών που δεν έχουν εκτελεστεί ακόμα, ενδέχεται να οφείλεται στη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί στους πολίτες σχετικά με τον κατάλληλο χρόνο διενέργειας του εμβολίου της γρίπης σε σχέση με του κορονοϊού, εκτιμά ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς.

Έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί γιατροί συστήνουν να υπάρχει απόσταση 15-20 ημερών ανάμεσα στο εμβόλιο της γρίπης και του κορονοϊού. Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει τοποθετηθεί σαφώς και τονίζει ότι «το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορoνοϊού -αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορoνοϊού». Στο ίδιο μήνυμα επέμεινε και ο Καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης, κατά τη συνέντευξη Τύπου του ΠΦΣ. Σύμφωνα με τον κ. Γραβάνη, το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να γίνει την ίδια μέρα με το εμβόλιο του κορονοϊού, σε διαφορετικό μπράτσο, ενώ μικρή σημασία έχει η χρονικότητα, δηλαδή ποιο θα γίνει πρώτο και ποιο δεύτερο, όπως και η χρονική απόσταση του ενός από το άλλο.

Κάποια αντισώματα από το εμβόλιο της γρίπης προσφέρουν μια μικρή προστασία και κατά του κορονοϊού, αναφέρει ο Καθηγητής, όμως το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να προστατεύει μόνο οριακά τους ανθρώπους από τη μόλυνση από την COVID-19, επισημαίνει. Επειδή η γρίπη και η COVID-19 παρουσιάζονται με παρόμοια συμπτωματολογία και απασχολούν τους ίδιους ιατρικούς πόρους, το εμβόλιο κατά της γρίπης είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του αριθμού των ασθενών με σοβαρή γρίπη, προκειμένου να απελευθερωθούν πόροι που μπορεί να είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση ενός άλλου κύματος ασθενών με COVID, προσθέτει.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι η προηγούμενη ανοσία στη γρίπη, αλλά όχι στον κορονοϊό, αποτρέπει τη σοβαρή ασθένεια και τη θνησιμότητα από τον δεύτερο. Αυτή η προστασία εξαρτάται από τα αντισώματα. Αυτά τα δεδομένα υποστηρίζουν πειραματικά την αναγκαιότητα του εμβολιασμού κατά της εποχικής γρίπης για τη μείωση του κινδύνου σοβαρής συννοσηρότητας γρίπης/ COVID 19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας» δηλώνει ο κ. Γραβάνης.

Κατά την περσινή περίοδο, η δραστηριότητα της γρίπης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, παρέμεινε σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα. Καταλυτική υπήρξε η επίδραση των γενικών μέτρων πρόληψης (μάσκες, υγιεινή των χειρών, αποστάσεις, αποφυγή συγχρωτισμού κλπ.), τα οποία απέτρεψαν κατά το δυνατόν τη μετάδοση του κορονοϊού και συνακόλουθα των υπόλοιπων αναπνευστικών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης και της γρίπης. Ο ΠΦΣ τονίζει ότι ο εκμηδενισμός των θανάτων στη χώρα μας από τη γρίπη κατά την περίοδο 2020 – 2021, οφείλεται και στο γιγάντιο πρόγραμμα εμβολιασμού, με τους περισσότερους από 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς κατά της γρίπης, που σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε κατά κύριο λόγο από τα φαρμακεία της κοινότητας σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Με δεδομένο όμως ότι ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται συνεχώς, ο εμβολιασμός είναι αναγκαίο να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, με έμφαση σε συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες, σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας:

• Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

• Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες που πάσχουν από διάφορα νοσήματα ή παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα σοβαρής νόσησης από τη γρίπη και εμφάνισης επιπλοκών (άσθμα, χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης και άλλα μεταβολικά νοσήματα, κληρονομική ή επίκτητη ανοσοκαταστολή, χρόνια νεφροπάθεια, δρεπανοκυτταρική νόσο και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες, μεταμόσχευση οργάνων, χρόνιες παθήσεις του ήπατος, σύνδρομο Down, νευρολογικά - νευρομυϊκά νοσήματα, παιδιά που λαμβάνουν μακροχρόνια ασπιρίνη για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα νοσήματα)

• Έγκυες γυναίκες (ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης), λεχωΐδες και θηλάζουσες

• Παχύσαρκα άτομα (με Δείκτη Μάζας Σώματος >40 kg/m2 ) και παιδιά με ΔΜΣ>95

• Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών, όσοι φροντίζουν άτομα (παιδιά ή ενήλικες) με υποκείμενο νόσημα τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη

• Κλειστοί πληθυσμοί (τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης, στρατιώτες, εσωτερικοί σπουδαστές σχολών – π.χ. αστυνομικών, στρατιωτικών και άλλων σχολών – κλπ.)

• Επαγγελματίες όπως κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους

• Άστεγοι

• Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, άλλοι εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση, σε κέντρα διαμονής προσφύγων -μεταναστών).

Σημειώνεται ότι και ο γενικός πληθυσμός μπορεί να εμβολιαστεί έναντι της γρίπης, ενώ στα υγιή παιδιά συστήνεται από δύο ετών και πάνω.

O ρόλος των φαρμακοποιών

Ο ΠΦΣ επισημαίνει ότι η επιστημονική γνώση των φαρμακοποιών, η αποδοχή των πολιτών συνεπικουρούμενη από την χωροταξική κατανομή των φαρμακείων που ευνοεί την άμεση προσβασιμότητα στη φαρμακευτική αγωγή αλλά και στην ενημέρωση, είναι οι παράγοντες που διασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα και τη μαζικότητα των όποιων μέτρων λαμβάνει η Πολιτεία σε θέματα Δημόσιας Υγείας, όπως ο εμβολιασμός ή η επιδημιολογική επιτήρηση της COVID-19 μέσω των ταχέων ελέγχων αντιγόνου.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, για τρίτη συνεχή χρονιά, προχώρησε στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού με ένα νέο κοινωνικό σποτ με κεντρικό θέμα «Μην αμελείς, ο αντιγριπικός εμβολιασμός σώζει ζωές». Στο τηλεοπτικό αυτό σποτ διάρκειας 42 δευτερολέπτων, το οποίο αναμεταδίδεται ήδη από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια της χώρας, συμμετέχουν δωρεάν, οι γνωστοί ηθοποιοί Παύλος Ορκόπουλος και Ελένη Καστάνη, τους οποίους ο ΠΦΣ ευχαριστεί για τη συμβολή τους στην προσπάθεια προστασίας της δημόσιας υγείας.

Δείτε το σποτ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για τον αντιγριπικό εμβολιασμό:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βόλος: Ο 39χρονος που σκότωσε τη νονά του είχε δολοφονήσει και τη μητέρα του δικηγόρου του

Νέα μέτρα: Τι απαγορεύεται να πωλούν τα σούπερ μάρκετ από το Σαββατοκύριακο

Πέτρος Φιλιππίδης: Σκληρή απάντηση στον πρώην συνεργάτη και φίλο του, Γιώργο Λέφα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή