Πού οφείλεται η νέα έκρηξη της πανδημίας στην Ελλάδα; Λινού-Τούντας απαντούν στο Newsbomb.gr

Πανδημία: Η Αθηνά Λινού διαπιστώνει υποκαταγραφή κρουσμάτων. Ο Γιάννης Τούντας επισημαίνει πως η άποψη περί «επιδημίας μη εμβολιασμένων» είναι λάθος

Πού οφείλεται η νέα έκρηξη της πανδημίας στην Ελλάδα; Λινού-Τούντας απαντούν στο Newsbomb.gr
Η καθηγήτρια Ιατρικής Αθηνά Λινού και ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Τούντας μιλούν στο Νewsbomb.gr
2'

Πού οφείλεται η νέα έκρηξη της πανδημίας στην Ελλάδα και πόσο κοντά, ή πόσο μακριά, βρισκόμαστε από την κορύφωση του τέταρτου κύματος; Πρόκειται τελικά για «πανδημία ανεμβολίαστων» και γιατί, και πότε νοσούν και οι εμβολιασμένοι; Και πόσο αναγκαία είναι τα πρόσθετα μέτρα, ή ακόμη κι ένα γενικό lockdown για τους μη εμβολιασμένους;

Η καθηγήτρια Ιατρικής Αθηνά Λινού και ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής Γιάννης Τούντας μιλούν στο Νewsbomb.gr και τη Νικόλ Λειβαδάρη και απαντούν σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα για την πανδημία.

Η Αθηνά Λινού διαπιστώνει υποκαταγραφή κρουσμάτων, τονίζει πως πέραν των εμβολιασμών είναι απολύτως αναγκαία τα μέτρα προστασίας και εντοπίζει εστία υπερμετάδοσης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Όπως λέει χαρακτηριστικά, όλες οι μελέτες δείχνουν ότι, ακόμη και με χρήση μάσκας, όταν η απόσταση που τηρείται είναι μικρότερη του ενός μέτρου αυξάνεται κατά έξι φορές ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού.

Ο Γιάννης Τούντας επισημαίνει πως η άποψη περί «επιδημίας μη εμβολιασμένων» είναι λάθος, το νέο κύμα αφορά όλους, και τονίζει πως είναι αναγκαία – ακόμη και με υποχρεωτικότητα – η τρίτη δόση του εμβολίου καθώς η εμπειρία δείχνει πως η αποτελεσματικότητα των εμβολίων φθίνει με την πάροδο του χρόνου.

Προτείνει μάλιστα η τρίτη δόση να χορηγείται μετά τους τέσσερις μήνες για τις ηλικίες άνω των 65 ετών και μετά τους πέντε μήνες για τις ηλικίες άνω των 50 ετών.

Τάσσεται επίσης υπέρ της υποχρεωτικότητας του «πράσινου πιστοποιητικού» σε όλους τους χώρους και δραστηριότητες για τους μη εμβολιασμένους, και ζητά πειθαρχικές διώξεις για τους γιατρούς που συστήνουν σε πολίτες να μην εμβολιάζονται.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βόλος: Ο 39χρονος που σκότωσε τη νονά του είχε δολοφονήσει και τη μητέρα του δικηγόρου του

Νέα μέτρα: Τι απαγορεύεται να πωλούν τα σούπερ μάρκετ από το Σαββατοκύριακο

Πέτρος Φιλιππίδης: Σκληρή απάντηση στον πρώην συνεργάτη και φίλο του, Γιώργο Λέφα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή