Δίκτυο εξειδικευμένων Κέντρων Εγκεφαλικών στο ΕΣΥ – Στόχος η μείωση θανάτων και αναπηριών
Είκοσι επτά κλινικές δημόσιων νοσοκομείων σε όλη τη χώρα, αποτελούν το δίκτυο εξειδικευμένων Κέντρων Εγκεφαλικών, που στόχο έχει να μειώσει τους θανάτους και τις αναπηρίες που προκαλούν τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Τη λειτουργία των κέντρων, παρουσίασε τη Δευτέρα (14/02/2022), στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, με τον Καθηγητή Νευρολογίας του ΕΚΠΑ και Διευθυντή της Β’ Νευρολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, Γιώργο Τσιβγούλη, τον Επιμελητή Α’ Επεμβατικής Ακτινολογίας ΓΝΑ «Γ.Γεννηματάς», Νίκο Πτώχη, τον Διευθυντή Επεμβατικής Νευροακτινολογίας του «Κοργιαλένειου Μπενάκειου», Ευτύχιο Αρχοντάκη και τον Συντονιστή Διευθυντή Ιατρικών Υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, Δημήτρη Πύρρο.
Τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι η τρίτη αιτία θανάτων στη χώρα μας, ενώ συχνά αφήνουν σοβαρές αναπηρίες στους ασθενείς. Στην Ελλάδα σημειώνονται περίπου 60.000 νέα περιστατικά ετησίως. Το σύστημα που έχει αναπτυχθεί διασφαλίζει ότι σε κάθε εφημερία, θα υπάρχει ένα εφημερεύον Κέντρο, τουλάχιστον στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, ενώ το ΕΚΑΒ θα μπορεί να ξεχωρίζει ποια εγκεφαλικά πρέπει να φτάσουν το συντομότερο δυνατό, στο κατάλληλο κέντρο. Στην Αττική λειτουργούν δέκα κλινικές δημοσίων νοσοκομείων και στη Θεσσαλονίκη επτά. Οι άλλες δέκα, λειτουργούν σε μεγάλες πόλεις της υπόλοιπης Ελλάδας.
Τα Κέντρα Εγκεφαλικών εξειδικεύονται στην ενδοφλέβια θρομβόλυση και τη μηχανική θρομβεκτομή για τα ισχαιμικά εγκεφαλικά και τον εμβολισμό για τα αιμορραγικά. Η θρομβόλυση μπορεί να εφαρμοστεί στο 10-15% των ισχαιμικών εγκεφαλικών, που πληροί τα κριτήρια, εντός 4,5 ωρών από την εκδήλωση του επεισοδίου. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος του ΕΚΑΒ, για την ορθή διαλογή των περιστατικών. Στα πιο σοβαρά ισχαιμικά εγκεφαλικά και σε ποσοστό περίπου 5% που πληροί τις προϋποθέσεις, επιλέγεται η μηχανική θρομβεκτομή, η οποία μπορεί να μειώσει κατά 50% το ποσοστό της αναπηρίας ή των θανάτων, εφόσον διενεργηθεί εντός 6 ωρών από την εκδήλωση του περιστατικού. Τα αιμορραγικά εγκεφαλικά αποτελούν το 20% των συνολικών περιστατικών και υπάρχει περιθώριο 48 ωρών για τον εμβολισμό.
Ο στόχος του 2%
Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, μόλις το 0,5% των ασθενών με εγκεφαλικό υποβάλλεται σε θρομβόλυση, δήλωσε ο Καθηγητής Νευρολογίας του ΕΚΠΑ, Γιώργος Τσιβγούλης. Στην Τσεχία, το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται στο 4-5%. Ο στόχος είναι τα φτάσουμε στο 2%, αυτό όμως προϋποθέτει την ανάπτυξη περισσότερων κέντρων.
Ήδη έχουν σταλεί προδιαγραφές για τα κέντρα και γίνεται προσπάθεια στελέχωσης με εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Χαρακτηριστικό είναι ότι αυτή τη στιγμή, υπάρχουν μόλις 13 εξειδικευμένοι γιατροί στη θρομβεκτομή. Ανάγκες, όμως, υπάρχουν τόσο σε νοσηλευτικό-παραϊατρικό προσωπικό, όσο και σε υλικά. Η πανδημία του κορονοϊού και η πίεση που δημιουργεί στο ΕΣΥ έχει δημιουργεί καθυστερήσεις στην περαιτέρω ανάπτυξη των κέντρων. Όμως, είναι φαινόμενο που παρατηρείται διεθνώς, σημείωσε ο κ. Τσιβγούλης, αφού η πανδημία έχει μειώσει κατά 20% παγκοσμίως τις θρομβολύσεις.
Η κάρτα του διασώστη
Για την εκπαίδευση στο ΕΚΑΒ, μίλησε ο Συντονιστής Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών ΕΚΑΒ, Δημήτρης Πύρρος. Οι τηλεφωνητές, διαβιβαστές και τα πληρώματα των ασθενοφόρων διαθέτουν την κάρτα του διασώστη, η οποία περιλαμβάνει κρίσιμες πληροφορίες για την ορθή διαλογή των περισταστικών, ώστε τα πραγματικά επείγοντα να διακομίζονται έγκαιρα στο κατάλληλο κέντρο.
«Το ζήτημα στο ΕΚΑΒ είναι να ξεχωρίσουμε το πραγματικά επείγον, ποια εγκεφαλικά πρέπει να φτάσουν το συντομότερο δυνατό στο κατάλληλο κέντρο» δήλωσε ο κ. Πύρρος και σημείωσε ότι η εκπαίδευση συνεχίζεται.
Σημειώνεται ότι η δημιουργία των Κέντρων Εγκεφαλικών ξεκίνησε ως μια πρωτοβουλία του Καθηγητή Νευρολογίας του ΕΚΠΑ κ. Τσιβγούλη και συμμετείχαν τα μέλη των τριών συμβουλευτικών επιτροπών για τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια του υπουργείου Υγείας. Στηρίχθηκε από τον τότε Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας και τότε πρόεδρο του ΚεΣΥ Μίνα Γκάγκα και εγκρίθηκε από την ολομέλεια του ΚεΣΥ. Η κυρία Γκάγκα δήλωσε σχετικά: «Χαίρομαι που η πρωτοβουλία αυτή υλοποιείται σήμερα, δίνοντας τη δυνατότητα να σωθούν ζωές και να προληφθούν αναπηρίες. Πλέον, μπορούμε να μιλάμε για ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, που εμφανίζονται και σε νέους ανθρώπους, με πολλαπλές επιπτώσεις για τη ζωή των ίδιων και των οικογενειών τους. Για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού, την εκπαίδευση και τη έναρξη λειτουργίας χρειάστηκαν δύο χρόνια δουλείας από την ομάδα ενώ η όλη διαδικασία στηρίχτηκε με ενθουσιασμό και από το υπουργείο και από το ΚεΣΥ. Νιώθω περήφανη που έχουμε στη χώρα εξαιρετικούς συναδέλφους, παθολόγους, νευρολόγους, επεμβατικούς ακτινολόγους, νοσηλευτές, διασώστες, τεχνολόγους και όλες τις άλλες ειδικότητες που αντιμετωπίζουν άμεσα και άρτια τους ασθενείς σε αυτά τα οξέα συμβάματα που η άμεση αντιμετώπιση τους είναι καθοριστική για τη ζωή».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κίνητρα για τους γιατρούς του ΕΣΥ με «παράθυρο» στον ιδιωτικό τομέα, μελετά το υπουργείο Υγείας