Kατάργηση του clawback ζητούν οι εργαστηριακοί γιατροί - «Οδηγούμαστε σε λουκέτο»

Σοβαρά προβλήματα επιβίωσης αντιμετωπίζουν τα εργαστήρια της γειτονιάς 

αιματολογικές εξετάσεις
Οι εκπρόσωποι των ιατρών τόνισαν ότι τα ιατρεία αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους
AP
3'

Τα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης των εργαστηριακών ιατρών, λόγω του clawback και του rebate παρουσιάστηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Επιτροπή των Εργαστηριακών Ιατρών, την Τρίτη (09/07/2024).

Οι εκπρόσωποι των ιατρών τόνισαν ότι τα ιατρεία αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, μετά τις «αδιανόητες περικοπές» των εσόδων τα τελευταία 12 χρόνια και οδηγούνται πλέον στο «λουκέτο», ζητώντας την «κατάργηση του δυσβάσταχτου μέτρου του clawback». Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι «το 2023 ο προϋπολογισμός για τις διαγνωστικές εξετάσεις ήταν 482 εκατ. ενώ οι εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν αγγίζουν τα 700 εκατ., άρα η υπέρβαση που βάζουν από την τσέπη τους τα ιδιωτικά εργαστήρια ξεπερνά τα 200 εκατ.» Η εκτέλεση εργαστηριακών εξετάσεων «με αυτή την υποκοστολόγηση μετατρέπει τον Έλληνα εργαστηριακό ιατρό χρηματοδότη του ΕΟΠΥΥ και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».

Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι ιατροί οι οποίοι είναι κοντά στη σύνταξη. «Το υφιστάμενο τεχνητό χρέος καθιστά αδύνατο να συνταξιοδοτηθούν. Σε γιατρούς οι οποίοι έφυγαν από τη ζωή το χρέος μετακύλησε στους κληρονόμους οι οποίοι αποποιήθηκαν κληρονομιές, περιουσίες, τους κόπους μια ολόκληρης ζωής», τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Οι εκπρόσωποι των ιατρών περιέγραψαν αναλυτικά τους λόγους, για τους οποίους έχουν βρεθεί στη σημερινή «δεινή θέση» και είναι οι εξής: «Πέραν της καθήλωση των τιμών των εργαστηριακών εξετάσεων για πάνω από 20 χρόνια (τιμές ΦΕΚ του 1991 ), το 2012 αντί για αύξηση έγινε μείωση της κοστολόγησης τους μεσοσταθμικά κατά 30% (καθιερώθηκαν οι ασφαλιστικές τιμές μέσω ΕΟΠΥΥ). Το 2013 θεσπίστηκε ο κλειστός προϋπολογισμός ως μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδας στο χώρο της υγείας. Για την επίτευξή του ορίστηκε η εφαρμογή clawback ως προσωρινό μέτρο ποινής και υποχρεωτικής επιστροφής χρημάτων προς τον ΕΟΠΥΥ που αντιστοιχούν στην ετήσια υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού, και του rebate που είναι η κλιμακωτή έκπτωση επι του συνολικού τζίρου και κυμαίνεται από 5-40%. Ωστόσο ο προϋπολογισμός για την εργαστήρια είναι κλειστός και ελλειμματικός και οποιοδήποτε ποσό υπερβαίνει αυτόν το προϋπολογισμό ουσιαστικά χρεώνεται στους ιδιώτες εργαστηριακούς γιατρούς.

Το 2022 εφαρμόστηκε και η προκαταβολή του clawback στραγγαλίζοντας οικονομικά, ακόμη περισσότερο τα εργαστήρια. Το 2023 ύστερα από όλα όσα έχουν υποστεί οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ εργαστηριακοί ιατροί επιβάλλονται τα "ποιοτικά" κριτήρια σε CT και ΜRI, συνδέουν την αμοιβή-αποζημίωση του εργαστηριακού ιατρού από τον ΕΟΠΥΥ ( ποιοτικό rebate ) με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του εξοπλισμού του και όχι με την ποιότητα των εξετάσεων του. Tο 2014 θεσπίστηκαν διαγνωστικά πρωτόκολλα από το Υπουργείο παράλληλα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, τα οποία μέχρι και σήμερα δεν έχουν τεθεί πλήρως σε εφαρμογή».

Οι εργαστηριακοί γιατροί ζητούν από την πολιτεία τα εξής:

  • «Κατάργηση του clawback με εφαρμογή πλαφόν στις εξετάσεις ή στην εσχάτη των περιπτώσεων σταθερό ποσοστό claw back που να μην υπερβαίνει το 5%. Αυτό το ποσοστό είναι το ανώτερο ποσοστό που ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Κάθε υπέρβαση θα πρέπει να καλύπτεται από το κράτος.
  • Διαγραφή του τεχνητού χρέους.
  • Εφαρμογή των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών ορθής ιατρικής συνταγογράφησης με διαγνωστικά πρωτόκολλα τα οποία έχουν νομοθετηθεί και μέχρι σήμερα δεν έχουν εφαρμοστεί πλήρως.
  • Τη σύναψη συλλογικής σύμβασης με τους Ιατρικούς Συλλόγους, υπό την αιγίδα του ΠΙΣ».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή