Το «μαγικό» φρούτο που βοηθά στο αδυνάτισμα και την υγεία

Ένα φρούτο που συναντάμε καθημερινά, από την αρχαιότητα ήταν γνωστό ως «malum medicum»

Το «μαγικό» φρούτο που βοηθά στο αδυνάτισμα και την υγεία
2'

Το λεμόνι είναι καλλιεργημένο υβρίδιο που προέρχεται από άγριες ποικιλίες όπως το κίτρο και το μανταρίνι. Είναι άγνωστο πού και πότε έγινε αυτή η διασταύρωση. Ο κίτρος, προφανώς ο καρπός στον οποίο αναφέρεται ο Πλίνιος στη Φυσική ιστορία (XII, vii.15) ως το malum medicum -τον "ιατρικό καρπό"- είναι, κατά τα φαινόμενα, το πρώτο εσπεριδοειδές που ήταν γνωστό στη Μεσόγειο. Απεικονίσεις εσπεριδοειδών δέντρων υπάρχουν σε ρωμαϊκά μωσαϊκά στη Βόρεια Αφρική, αλλά η πρώτη σαφής περιγραφή του λεμονιού συναντάται στις αρχές του 10ου αιώνα, σε πραγματεία περί γεωργίας του Άραβα Κούστους Αλ-Ρούμι.

Περί τα τέλη του 12ου αιώνα, ο Ιμπν Τζαμί, προσωπικός γιατρός του μεγάλου μουσουλμάνου ηγέτη Σαλαντίν, έγραψε πραγματεία περί του λεμονιού. Πιστεύεται ότι οι πρώτες λεμονιές καλλιεργήθηκαν στο οροπέδιο Ντέκαν στην κεντρική Ινδία.

ginger-1918107_1280.jpg

Η ονομασία «λεμόνι» προέρχεται από την περσική λέξη (Limu), η οποία είναι συγγενική με τη σανσκριτική λέξη nimbuka. Λεμονιές καλλιεργήθηκαν στη Γένοβα στα μέσα του 15ου αιώνα και εμφανίστηκαν στις Αζόρες το 1494. Πρόσφατες έρευνες έχουν επισημάνει «λεμόνια» στα ερείπια της Πομπηίας. Τα λεμόνια χρησιμοποιήθηκαν παλιά από το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό για την καταπολέμηση του σκορβούτου, καθώς παρείχαν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C.

Όπως γνωρίζουμε δει, η βιταμίνη C προτεινόταν από πολλούς ερευνητές ως ένα εξαιρετικό αντικαρκινικό συστατικό. Μάλιστα, πολλοί ερευνητές προτείνουν να καταργηθεί από την λίστα των βιταμινών ώστε να μην υπάρχει περιορισμός στην κατανάλωσή της.

Παράλληλα τα λεμόνια τα συναντάμε σε οδηγούς για την απώλεια σωματικού βάρους. Είναι γεγονός ότι μερικά ποτήρια με νερό και λεμόνι (και προφανώς χωρίς ζάχαρη) μπορούν να βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση καθώς εντείνουν το αίσθημα κορεσμού, μειώνουν την πείνα και δίνουν ώθηση τον μεταβολισμό.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή