ΣΦΕΕ: Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για σύμφωνο σταθερότητας
Άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τα επιτελεία των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας ζητά ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).
Σε ακραία σημεία αντοχής και επιβίωσης βρίσκονται πλέον ασθενείς και επιχειρήσεις καθώς η κατάσταση στο χώρο της Υγείας βρίσκεται εκτός ελέγχου, επισήμανε ο ΣΦΕΕ κατά την έκτακτη γενική συνέλευση του κλάδου.
Για το λόγο αυτό, ζήτησε άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας, προκειμένου να αποφασιστεί ένα σύμφωνο σταθερότητας για την επόμενη διετία 2013-2014.
Οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων έκαναν λόγο για νοσηρό κλίμα, το οποίο επιβαρύνεται διαρκώς από τα νέα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο Υγείας σε εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων και τα οποία κατά 50% και πλέον, αφορούν τον κλάδο του φαρμάκου. Προειδοποίησε δε, ότι αν εντός διμήνου δεν ξεκινήσει η αποπληρωμή των οφειλομένων από τον ΕΟΠΥΥ και τα κρατικά νοσοκομεία, τότε πολλές επιχειρήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες, ακόμη και με το ενδεχόμενο διακοπής της λειτουργίας τους.
Σύμφωνα με τους παράγοντες του Συνδέσμου, οι μεταρρυθμίσεις που έχουν θεσμοθετηθεί μπορούν πετύχουν τους στόχους μείωσης των δαπανών υγείας, αν εφαρμοστούν οι νόμοι που ψηφίστηκαν για μείωση της δαπάνης, χωρίς να μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή ασθενών και η επιβίωση των επιχειρήσεων του κλάδου.
Το κράτος οφείλει στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις 1,8 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά, η τελευταία καταβολή οφειλών στη φαρμακοβιομηχανία, ήταν το 2006. Ακολούθησε η ρύθμιση των οφειλών της περιόδου 2007 - 2009 που πληρώθηκε με ομόλογα, τα οποία τελικά, μετά το "κούρεμα" οδήγησαν σε ζημία 1 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις του κλάδου, για τα οποία οι επιχειρήσεις ζητούν αποζημίωση. Έκτοτε, συσσωρεύονται χρέη, που δεν αποπληρώνονται, όπως προβλέπει ο νόμος.
Σε ότι αφορά την τήρηση του στόχου των 2,88 δισ. ευρώ για την φαρμακευτική δαπάνη, ο ΣΦΕΕ επισημαίνει ότι αν αφαιρεθεί ο ΦΠΑ που αποτελεί έσοδο του κράτους και όχι δαπάνη, καθώς και τα νοσοκομειακά φάρμακα, τότε η υπέρβαση δεν θα ξεπεράσει τα 100 εκ. ευρώ ως το τέλος του έτους, ποσό που μπορεί να αναζητηθεί από τους λοιπούς τομείς της υγείας, οι οποίοι είναι άθικτοι.
Για το λόγο αυτό, ο Σύνδεσμος έχει αντιταχθεί στην επιστροφή μέσω claw back, διάταξη για την οποία έχει προσφύγει ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, και οι επιχειρήσεις δεν πρόκειται να καταβάλουν.
Ως μέσο ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης, ο ΣΦΕΕ αντιπροτείνει την επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ενώ τονίζει ότι είναι απαραίτητη η εφαρμογή ενός απλού μοντέλου χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος υποχρηματοδοτείται.
Σε σχετική συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, η διοίκηση του ΣΦΕΕ επισήμανε ότι υπάρχει περιθώριο περιστολής των δαπανών υγείας, καθώς από outsourcing σε περιφερειακές υπηρεσίες των νοσοκομείων παρατηρείται τριπλασιασμός των δαπανών την τελευταία τριετία, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν να συζητείται αύξηση της συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα, έστω κι αν σε άλλες χώρες τα ποσοστά συμμετοχής φθάνουν ακόμη και το 40%.