Ιός Δυτικού Νείλου: 3 υπερήλικες έχασαν τη ζωή τους σε μία εβδομάδα

Δείτε ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες περιοχές για τη μετάδοση του ιού

Ιός Δυτικού Νείλου: 3 υπερήλικες έχασαν τη ζωή τους σε μία εβδομάδα
3'

Έως τις 4 Σεπτεμβρίου 2013, τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τα 57. Ωστόσο, μόνο το 50% παρουσίασε εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ). Από το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, 3 υπερήλικες ασθενείς κατέληξαν λόγω επιπλοκών, 4 εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε Κλινικές και 2 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ακόμη, 2 ασθενείς δεν νοσηλεύτηκαν ποτέ σε νοσοκομείο, ενώ οι υπόλοιποι 46 έχουν λάβει εξιτήριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάθε 1 εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, με προσβολή του ΚΝΣ, αντιστοιχούν περίπου 140 μολυσμένοι από τον ιό με ήπια ή και καθόλου συμπτωματολογία.

Περιοχές κυκλοφορίας του ιού

Συγκεκριμένα, μέχρι τις 4/9/13 κρούσματα του ιού ΔΝ σε ανθρώπους, έχουν καταγραφεί στην Περιφέρεια Αττικής και στις ΠΕ Θεσσαλονίκης, Ξάνθης, Ημαθίας, Καβάλας, Σερρών και Κέρκυρας, δηλαδή σε περιοχές γνωστής κυκλοφορίας του ιού από τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, κρούσματα λοίμωξης σε ανθρώπους έχουν καταγραφεί και στην ΠΕ Ηλείας, που αποτελεί νέα περιοχή κυκλοφορίας του ιού ΔΝ.

Νέο κρούσμα στην Κέρκυρα

Πριν από λίγες ημέρες, μία 19χρονη ελληνίδα τουρίστρια, με ζάλη και ίλιγγο, προσήλθε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου και λίγες ώρες αργότερα, με δική της ευθύνη, αναχώρησε για νοσηλεία στην Αθήνα, όπου διαγνώστηκε, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ότι έχει προσβληθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Νοσοκομείου της Κέρκυρας Κώστας Γρηγορόπουλος, μετά την εξέλιξη αυτή, έχουν ληφθεί αυξημένα μέτρα πρόληψης στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Συγκεκριμένα, σταμάτησαν οι μεταγγίσεις και τα χειρουργεία, διότι εστάλησαν 300 δείγματα αίματος από ανάλογες φιάλες, τις όποιες έχει προς χρήση η Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας και τα τακτικά χειρουργεία.

Οι πιο επικίνδυνες περιοχές για τη μετάδοση του ιού

Την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει από το εβδομαδιαίο δελτίο των περιοχών υψηλού κινδύνου του Κέντρου, 15 δήμοι της Αττικής και άλλοι 18 στην υπόλοιπη χώρα βρίσκονται σε καραντίνα για τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ οι δήμοι υψηλού κινδύνου στην Αττική είναι οι εξής:

Σπάτα- Αρτέμιδα
Παιανία
Παλλήνη
Μαρκόπουλο- Μεσογαίας
Ραφήνα- Πικέρμι
Ηράκλειο
Μαρούσι
Βριλήσσια
Χαλάνδρι
Πεντέλη
Αγία Παρασκευή
Φιλοθέη- Ψυχικό
Γαλάτσι
Γλυφάδα
Χολαργός – Παπάγου (η περιοχή μπήκε σε καραντίνα την τελευταία εβδομάδα έπειτα από τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων και κουνουπιών που καταγράφηκαν)

Στην υπόλοιπη χώρα οι επίμαχες περιοχές είναι οι εξής:

Μενεμένη- Αμπελόκηποι
Εύοσμος- Κορδελιό
Ωραιόκαστρο
1o Δημοτικό Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης, Χαλκηδόνα και Δέλτα (Θεσσαλονίκη).
Επίσης, οι δήμοι:
Τοπείρου, Αβδήρων και Ξάνθης (Ξάνθη)
Αλεξάνδρειας και Βέροιας (Βέροια)
Πέλλας
Νέστου
Καβάλας (Καβάλα)
Συντικής και Ηράκλειας (Σέρρες)
Κέρκυρας
Ανδραβίδας – Κυλλήνης (Ηλεία)

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει στους κατοίκους των επίμαχων περιοχών να λαμβάνουν ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια.

Διαβάστε επίσης:

Ξάνθη: 100χρονη νεκρή από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Κέρκυρα

Ένας νεκρός από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή