Συναγερμός για τον φονικό ιό του Έμπολα και στην Ελλάδα

Με ταχύτατους ρυθμούς εξαπλώνεται ο φονικός ιός του Έμπολα στις χώρες της Δυτικής Αφρικής. Κρούσματα του ιού έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Συναγερμός για τον φονικό ιό του Έμπολα και στην Ελλάδα
5'

Περισσότεροι από 3.860 άνθρωποι έχουν χάσει έως τώρα τη ζωή τους από τον ιό. Τα πιθανά κρούσματα που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ισπανία, στα Σκόπια, στην Τουρκία έχει προκαλέσει την ανησυχία των επιστημόνων.

Τα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση πιθανού περιστατικού Έμπολα στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί, όπως αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και όλων των αρμόδιων φορέων, μεταξύ των οποίων, επιστημόνων από το ΚΕΕΛΠΝΟ και στελεχών του ΕΚΕΠΥ.

Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η άμεση στελέχωση των πυλών εισόδου της χώρας με επιπλέον υγειονομικό προσωπικό, πλήρως ενημερωμένο για τον νέο ιό.

Επίσης, ειδική μονάδα αντιμετώπισης του ιού του Έμπολα έχει διαμορφωθεί σε χώρο του Νοσοκομείου Αμαλία Φλέμιγκ σε περίπτωση πο υπάρξει πιθανό κρούσμα, ενώ προετοιμάζεται άσκηση ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού, με τη συμμετοχή και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ακόμα, επιβάτες που προέρχονται από «ύποπτες» περιοχές θα συμπληρώνουν μία κάρτα- ερωτηματολόγιο και ανάλογα, θα κρίνεται το επίπεδο επικινδυνότητας για μόλυνση από τον ιό Έμπολα.

Στη σύσκεψη έγινε σαφές ότι θα πρέπει να ενημερωθούν άμεσα και σε βάθος για τον ιό, τον τρόπο μετάδοσής του και τα συμπτώματα των ασθενών, όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με μετανάστες.

Παλαιότερες συστάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρουν ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η επίσκεψη σε χώρες της Δυτικής Αφρικής όπως, Γουινέα, Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Νιγηρία. Σε περίπτωση που θεωρηθεί ανέφικτη αυτή η επιλογή, θα πρέπει να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προφύλαξης στη χώρα προορισμού για την αποφυγή μόλυνσης από τον ιό, βάσει των λεπτομερών υποδείξεων του ΚΕΕΛΠΝΟ: Αποφυγή επαφής με οποιουδήποτε τύπου βιολογικό υλικό (αίμα, σπέρμα, σάλιο κλπ) και αντικείμενα που πιθανόν είναι μολυσμένα, προφυλαγμένη σεξουαλική επαφή, αποφυγή κατανάλωσης κρέατος αγρίων ζώων, κλπ

Σε ό,τι αφορά το περιστατικό στα Σκόπια όπου ένας Βρετανός που είχε εμφανίσει πιθανά συμπτώματα του ιού έχασε τη ζωή του, η επίσημη ενημέρωση είναι ότι δεν είχε ταξιδέψει σε κάποια χώρα της «ζώνης» του Έμπολα, όμως αναμένονται τα αποτελέσματα της νεκροψίας και των εργαστηριακών αναλύσεων προκειμένου να δοθούν απαντήσεις.

Πανικός προκλήθηκε νωρίτερα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο όταν φοιτητής από το Τόγκο παρουσιάστηκε σε νοσοκομείο με υψηλό πυρετό και θεωρήθηκε ύποπτο κρούσμα του ιού Έμπολα. Ο 26χρονος φοιτητής αρχικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ενώ μετά κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στην ειδική μονάδα απομόνωσης που δημιουργήθηκε σε νοσοκομείο στη Λευκωσία, όπου ο ασθενής μπήκε σε καραντίνα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, ο φοιτητής ενδεχομένως να έχει προσβληθεί από μαλάρια.

Στην Ιταλία ένας γιατρός που νοσηλεύεται προληπτικά στο νοσοκομείο Σπαλαντζάνι της Ρώμης, ο οποίος προσέφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες του στη Σιέρα Λεόνε, ήρθε σε επαφή με συνάδελφό του ο οποίος έχει προσβληθεί από τον ιό Έμπολα και νοσηλεύεται στην Γερμανία.

«Δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας για τον Έμπολα στην Ελλάδα αν είμαστε καλά προετοιμασμένοι» διαβεβαίωσε μέσω του ΣΚΑΪ η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου, η οποία συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη το μεσημέρι της Παρασκευής, με όλους τους συναρμόδιους φορείς για να τεθούν επί τάπητος μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού.

Πάντως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι ο φονικός ιός έχει «διεισδύσει» πλέον στις κεντρικές πόλεις των τριών χωρών της δυτικής Αφρικής που έχουν χτυπηθεί πιο σκληρά από την επικίνδυνη επιδημία.

Σύμφωνα με τον Bruce Aylward, αναπληρωτή διευθυντή του ΠΟΥ, η αντίδραση του κόσμου δεν μπορεί ως τώρα να ανταπεξέλθει στην ταχύτητα διάδοσης του ιού στη Γουινέα, στη Λιβερία και στη Σιέρα Λεόνε.

Περισσότεροι από 3.860 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι τώρα, κυρίως στη δυτική Αφρική, επισημαίνει το BBC, ενώ τουλάχιστον 200 εξ' αυτών ήταν εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού έχει επιταχυνθεί, τόνισε ο Aylward, ο οποίος είπε ακόμα ότι το 70% των ανθρώπων που προσβάλλονται χάνουν τη ζωή τους.

Τι είναι ο ιός Έμπολα

Ο αιμορραγικός πυρετός Έμπολα (Ebola) είναι ιογενής νόσος, η οποία εμφανίζεται σποραδικά κυρίως σε περιοχές της Κεντρικής Αφρικής. Πρόκειται κατά βάση, για ζωονόσο και τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η δεξαμενή του ιού είναι διάφοροι τύποι νυχτερίδων της Αφρικής. Ο ιός από τις νυχτερίδες μεταφέρεται σε άγρια ζώα, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρουν τον ιό στον άνθρωπο.

Η εμφάνιση σποραδικών κρουσμάτων στην Αφρική συνήθως ακολουθείται από επιδημίες, τόσο στην κοινότητα όσο και στο νοσοκομειακό περιβάλλον. Η νοσοκομειακή εξάπλωση στις χώρες της Αφρικής σχετίζεται με την πολλαπλή χρήση μη αποστειρωμένων βελονών, όπως και με την έλλειψη των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Πώς μεταδίδεται

O ιός Έμπολα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω επαφής με αίμα ή εκκρίσεις ασθενών (πχ σάλιο, ούρα κλπ). Η πιθανότητα μετάδοσης της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο αυξάνει στα τελευταία στάδια της νόσου και κυρίως στο αιμορραγικό στάδιο, αλλά ακόμη και μεταθανάτια, λόγω της συνεχιζόμενης ιαιμίας.

Ο ιός, έπειτα από περίοδο επώασης περίπου μιας εβδομάδας (από 2 έως 21 ημέρες), προκαλεί αρχικά ένα σύνδρομο που μοιάζει με γριπώδη συνδρομή (πυρετός, μυαλγίες, πόνος στη μέση, αδυναμία) και προοδευτικά, εμετούς και διάρροιες, νεφρική ανεπάρκεια, αιμορραγίες από βλεννογόνους και πολυοργανική ανεπάρκεια.

Διαβάστε επίσης:

Έμπολα: Παγκόσμιος συναγερμός - Σε επιφυλακή και η Ελλάδα

Έμπολα: Τραγική πλέον η κατάσταση στη δυτική Αφρική

«Έχω Έμπολα» : Το αποτυχημένο αστείο επιβάτη αεροπλάνου (pics+video)

Έμπολα: Διεύρυνση των ελέγχων για τον φονικό ιό θέλουν οι ΗΠΑ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή