Τεστ μνήμης για το Alzheimer και ενημέρωση για το bullying από την «Αποστολή»
Ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών πραγματοποίησε το Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Ιουνίου, δωρεάν νευροψυχολογικούς ελέγχους (τεστ μνήμης) και δράσεις ενημέρωσης κατά του σχολικού εκφοβισμού, με στόχο την πρόληψη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Το «Καρέλλειο-Πρότυπο Κέντρο Νόσου Alzheimer» της «Αποστολής» συμμετείχε στο 3ο Φεστιβάλ Ευ Ζην, στο Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά, το οποίο διοργανώθηκε από την ομάδα Surfers for Life. Υποστηρίζοντας το σύνθημα «Είμαι νικητής» (#eimainikitis), το επιστημονικό προσωπικό της Μονάδας χορήγησε δωρεάν νευροψυχολογικούς ελέγχους (τεστ μνήμης) σε 47 επισκέπτες του φεστιβάλ, ηλικίας άνω των 60 ετών.
Επίσης, εκατοντάδες επισκεπτών ενημερώθηκαν σχετικά με τη συγκεκριμένη νόσο, τους τρόπους πρόληψής της, αλλά και τις υπηρεσίες που μπορούν να λάβουν από το «Καρέλλειο Πρότυπο Κέντρο Νόσου Alzheimer».
Παράλληλα, η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας της «Αποστολής» στην Καρδίτσα, στο πλαίσιο της πανελλήνιας εκστρατείας του Οργανισμού, ανέλυσε σε γονείς και εκπαιδευτικούς του 8ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης, την έννοια του Σχολικού Εκφοβισμού με στόχο την ενημέρωση, αφύπνιση και κινητοποίηση τους.
Οι επιπτώσεις του σχολικού εκφοβισμού είναι ποικίλες, σοβαρές και μακροχρόνιες και αφορούν στα παιδιά που θυματοποιούνται, αλλά και στα παιδιά θύτες, καθώς επίσης και στα παιδιά παρατηρητές. Στόχος της ελληνικής πρωτοβουλίας που ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το μήνυμα «Ούτε ένας μαθητής θύμα βίας και εκφοβισμού».
Σε σεμινάριο Εκπαίδευσης που διοργάνωσε η «Αποστολή», η ψυχολόγος Ειρήνη Στάμου αναφέρθηκε στο φαινόμενο του Σχολικού Εκφοβισμού το οποίο, όπως είπε, «χαρακτηρίζεται από την επιθετική συμπεριφορά που είναι εσκεμμένη, απρόκλητη και επαναλαμβανόμενη και κατευθύνεται προς εκείνα τα θύματα που εκλαμβάνονται από τους θύτες ως αδύναμα, είτε σωματικά είτε ψυχολογικά».
Οι εκδηλώσεις αυτές μπορούν να πάρουν τη μορφή της Ψυχολογικής Βίας, της Σεξουαλικής Παρενόχλησης, της Σωματικής βίας καθώς και της Οικονομικής Εκμετάλλευσης. Τα τελευταία χρόνια βέβαια προστέθηκε στη βιβλιογραφία του bullying και άλλη μια κατηγορία, αυτή του Ηλεκτρονικού ή Διαδικτυακού Εκφοβισμού (cyber bullying).