Αξιολόγηση της ιατρικής τεχνολογίας για μία ορθολογική πολιτική στον τομέα της Υγείας
Σημαντικές προκλήσεις και δυνατότητες ανάπτυξης παρουσιάζει ο τομέας της Ιατρικής Βιοτεχνολογίας, καθώς μπορεί να συμβάλει στην απασχόληση, την εξωστρέφεια και τη θετική οικονομική προοπτική της χώρας, τόνισε ο Καθηγητής Οικονομικών Υγείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιωάννης Υφαντόπουλος, την Τετάρτη (15/06/2016).
Η διάλεξη του κ. Υφαντόπουλου πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, στο πλαίσιο της 2ης Πανευρωπαϊκής Εβδομάδας Ενημέρωσης (MedTech Week) που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών προϊόντων (ΣΕΙΒ) με τη συμμαχία MedTech Europe.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Υφαντόπουλος σημείωσε ότι «η παρατεταμένη ύφεση και η αβεβαιότητα στη χώρα μας έχουν προκαλέσει την κατάρρευση των επενδύσεων από το 25,7% του ΑΕΠ το 2007, στο 10% το 2015, ενώ εκτιμάται ότι η χώρα μας χρειάζεται πάνω από 100 δισ. ευρώ επενδύσεις για να επανέλθει σε θετική αναπτυξιακή πορεία» και πρόσθεσε ότι «τα οικονομικά της Υγείας και η αξιολόγηση της Ιατρικής τεχνολογίας προσφέρουν το μεθοδολογικό πλαίσιο για τη διαμόρφωση ορθολογικής αναπτυξιακής πολιτικής στον Τομέα της Υγείας».
Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΙΒ, η ευρωπαϊκή αγορά ιατρικής τεχνολογίας αγγίζει τα 100 δισ. ευρώ, με βάση τις τιμές των κατασκευαστών, και εκτιμάται ότι αποτελεί το 31% της παγκόσμιας αγοράς, η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μετά τις ΗΠΑ. Η Ευρώπη εξάγει ιατρική τεχνολογία στις ΗΠΑ, που απορροφούν περίπου το 39% των συνολικών εξαγωγών της, ενώ ακολουθούν η Κίνα (11%) και η Ιαπωνία (8%).
Η καινοτομία είναι απολύτως συνυφασμένη με την ιατρική τεχνολογία καθώς το 2014, η βιομηχανία καταχώρισε 11.124 αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας δηλ. το 7% του συνολικού αριθμού των αιτήσεων και τον μεγαλύτερο αριθμό ανά κλάδο στην Ευρώπη.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα της αξίας της σύγχρονης ιατρικής τεχνολογίας είναι οι μέθοδοι αυτοδιαχείρισης, όπως π.χ. η αιμοκάθαρση στο σπίτι, οι οποίες επιτρέπουν στους ασθενείς να αναλάβουν την ευθύνη της υγείας τους, μειώνοντας την ανάγκη νοσοκομειακής περίθαλψης. Επίσης, μια σύγχρονη χειρουργική επέμβαση γόνατος επιτρέπει την αποχώρηση από το νοσοκομείο μέσα σε λίγες μέρες, ενώ στο παρελθόν θα χρειαζόταν ένας μήνας μέχρι να επιστρέψει ο ασθενής στο σπίτι, ενώ οι χρόνιοι ασθενείς με άσθμα ή με διαβήτη μπορούν να ελέγξουν πιο αποτελεσματικά τη νόσο τους μέσω της χρήσης της ιατρικής τεχνολογίας και του smartphone.
Σήμερα, είναι διαθέσιμα 500.000 ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Η πλέον εξελιγμένη μορφή της ιατρικής τεχνολογίας περιλαμβάνει σαρωτές σώματος, καρδιακές βαλβίδες και βηματοδότες, τεχνητές αρθρώσεις για τα γόνατα και τα ισχία, όμως περιλαμβάνονται και αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως αυτοκόλλητοι επίδεσμοι, σύριγγες, γάντια από λάτεξ, αλλά επίσης γυαλιά, αναπηρικά αμαξίδια, βοηθήματα ακοής, εξετάσεις αίματος και ούρων.