Ειδικό ιατρικό μισθολόγιο: Αυξήσεις σε δόσεις και σε βάθος διετίας υπόσχεται η κυβέρνηση

Παραμένει «παγωμένο» το χρονοεπίδομα (προσωπική ωρίμανση).

Ειδικό ιατρικό μισθολόγιο: Αυξήσεις σε δόσεις και σε βάθος διετίας υπόσχεται η κυβέρνηση
3'

Μετά από δύο μήνες, αφότου η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) κατέθεσε το σχετικό αίτημα, το υπουργείο Οικονομικών υπέδειξε ως αρμόδιο τον γενικό γραμματέα Φραγκίσκο Κουτεντάκη, να ενημερώσει τους γιατρούς για τις αλλαγές στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο.

Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχε η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ και αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (30/09/2016).

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε ότι η «αναμόρφωση», ουσιαστικά κατάργηση, των ειδικών μισθολογίων είναι μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης. Ο Γ.Γ. είπε ότι σχεδιάζεται μείωση του αριθμού των ειδικών μισθολογίων, ενσωμάτωση ειδικών επιδομάτων στο βασικό μισθό, άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ κατώτερης και ανώτερης βαθμίδας ώστε να υπάρχει «κίνητρο ανέλιξης». Πρόσθεσε πως για όλα τα ειδικά μισθολόγια, πλην γιατρών ΕΣΥ και μελών ΔΕΠ, προβλέπεται μείωση αποδοχών για τους νεοπροσλαμβανόμενους.

Σε ό,τι αφορά τα ειδικά μισθολόγια των γιατρών ΕΣΥ και των μελών ΔΕΠ η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αυξήσεις 7-12% στις μεικτές αποδοχές μεσοσταθμικά σε 4 δόσεις και σε βάθος διετίας.

Όπως επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ, οι όποιες αυξήσεις δοθούν δεν αντισταθμίζουν σε καμία περίπτωση τις μισθολογικές απώλειες των νοσοκομειακών γιατρών, πάνω από 40% την περίοδο της κρίσης, καθώς και τα αλλεπάλληλα χτυπήματα από την εντεινόμενη φοροληστεία.

Η εξαίρεση του ειδικού ιατρικού μισθολογίου από τις μειώσεις των αποδοχών σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ειδικά μισθολόγια εντάσσεται στην προσπάθεια να αναχαιτιστεί το ρεύμα της ιατρικής μετανάστευσης, υποστηρίζει η κυβέρνηση. Ωστόσο, η ΟΕΝΓΕ τονίζει ότι το πρόβλημα της αναζήτησης διεξόδου στο εξωτερικό όχι μόνο δεν πρόκειται να λυθεί αλλά θα διογκώνεται όσο παραμένει η εργασιακή ανασφάλεια και η αβεβαιότητα για το μέλλον των νέων γιατρών, δεν γίνονται μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών στις δημόσιες μονάδες υγείας, δεν λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τους άνεργους γιατρούς, δεν εξασφαλίζονται όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για σύγχρονη, υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και επιμόρφωση των γιατρών αποκλειστικά με ευθύνη του κράτους, δεν διασφαλίζεται η επαγγελματική και επιστημονική αξιοπρέπεια.

Αναφορικά με το διετές «πάγωμα» του χρονοεπιδόματος (προσωπική ωρίμανση) από 1/1/2017 έως 31/12/2018, ο κ. Κουτεντάκης είπε ότι για να μην εφαρμοστεί, θα πρέπει το υπουργείο Υγείας να βρει ισοδύναμα μέτρα συνολικού ύψους 14 εκατ. για τη διετία. Η προσωπική εκτίμηση του Γενικού Γραμματέα, σημειώνει η ΟΕΝΓΕ, είναι πως δεν υπάρχουν «τέτοια αξιόπιστα ισοδύναμα» εκ μέρους του υπουργείου Υγείας και ότι πιθανότατα δεν πρόκειται να υπάρξουν. Αποσαφηνίστηκε επίσης ότι η συγκεκριμένη διάταξη δεν αφορά τις βαθμολογικές προαγωγές (από Επ. Β σε Επ. Α και από Επ. Α σε Διευθυντή) οι οποίες θα συνεχίσουν να γίνονται κανονικά.

Η ΟΕΝΓΕ απορρίπτει τη λογική των ισοδύναμων μέτρων, καθώς εκτιμά πως το ποσό θα προέλθει από τα ήδη πετσοκομμένα και ανεπαρκέστατα κονδύλια για την Υγεία.

Επίσης, καλεί τις ενώσεις σε αγωνιστική επαγρύπνηση και δράση και απαιτεί την κατάργηση της διάταξης για το πάγωμα του χρονοεπιδόματος.

«Διεκδικούμε την αποκατάσταση των απωλειών που είχαμε και την επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα του 2010. Αγωνιζόμαστε για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Υγεία-Πρόνοια για όλο το λαό. Συμμετέχουμε μαζικά στην παναττική στάση εργασίας την Πέμπτη 6/10, 7:00-11:00 πμ, στις κινητοποιήσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων των νοσοκομείων σε όλη τη χώρα, στην πορεία και στη συγκέντρωση στο Υπ. Υγείας στην Αττική» καταλήγει η ΟΕΝΓΕ.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή