Ξανθός: Ανεπαρκής ο προϋπολογισμός -ειδικά- για τα φάρμακα στα νοσοκομεία
Μεγαλύτερη ευχέρεια ζητά από τους θεσμούς, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας – Αναζητούνται συμφωνίες τύπου leasing για την ανανέωση του εξοπλισμού
Για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, την πορεία των προσλήψεων και τις δυνατότητες ανανέωσης του πεπαλαιωμένου εξοπλισμού, μίλησε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στον Real FM και το δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.
Ο κ. Ξανθός υποστήριξε ότι γίνεται μια προσπάθεια, ώστε να γίνονται εφικτές αλλαγές και βελτιώσεις, στην καθημερινότητα του συστήματος.
Ως προς τη χρηματοδότηση, δήλωσε ότι «έχουμε πετύχει ένα καλύτερο επίπεδο χρηματοδότησης πλέον στον προϋπολογισμό του 2016, ο οποίος εκτελείται κανονικά. Προφανώς όμως και αυτός ο προϋπολογισμός, ειδικά για τα φάρμακα είναι ανεπαρκής» παραδέχτηκε ο κ. Ξανθός και πρόσθεσε: «Έχουμε αυξήσει το όριο αγορών του συστήματος πρόσφατα και είμαστε και σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη ευχέρεια, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την ομαλή κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων σε υγειονομικό υλικό, σε φάρμακα και λοιπά».
Αναφορικά με τις προσλήψεις, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι τώρα κλείνει η πρώτη δέσμη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, «με μία προκήρυξη η οποία μας πήρε ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί» λόγω γραφειοκρατίας και χρονοτριβών μεταξύ των υπηρεσιών.
«Έχουμε προκηρύξει λοιπόν επίσης 760 μόνιμες θέσεις γιατρών ΕΣΥ, οι οποίες είναι σε διαδικασία συγκρότησης των Συμβουλίων επιλογής, αξιολόγησης από τους εισηγητές των φακέλων και τελικής επιλογής των επιτυχόντων» ανέφερε ο κ. Ξανθός και συνέχισε: «Αυτές τις μέρες θα βγει στο ΑΣΕΠ άλλη μία δέσμη, πάλι μόνιμου μη ιατρικού προσωπικού, νοσηλευτών, παραϊατρικού προσωπικού και λοιπά, που είναι 1.538 για την ακρίβεια. Η οποία έχει ένα επίσης παράρτημα άλλους 1.200. Δηλαδή συνολικά είναι 2.800 ακόμα και επίσης επισημαίνω ότι σε αυτό το διάστημα έχουν προσληφθεί πάνω από 1.200 επικουρικοί γιατροί σε ένα χρόνο από πέρσι, οι οποίο κάλυψαν βεβαίως με συμβάσεις από 1 έτους ως 3ετίας. Κάλυψαν ένα μεγάλο κενό και τις πιο επείγουσες ανάγκες, ιδιαίτερα στα νοσοκομεία της επαρχίας και έδωσαν και μία ανάσα στο σύστημα υγείας».
Για το κρίσιμο θέμα των κλειστών κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ο Ανδρέας Ξανθός δήλωσε ότι «προχωρούμε σιγά – σιγά με την τοποθέτηση των ανθρώπων που πήραμε για τις ΜΕΘ και έχουμε αυξήσει τις διαθέσιμες κλίνες. Από 200 κλειστά κρεβάτια που είχαμε πριν από λίγο καιρό, έχουμε κατέβει στα 150 και στο λεκανοπέδιο Αττικής που ήταν η μεγάλη λίστα αναμονής, από 50 – 55 που ήταν τα κλειστά κρεβάτια, τα έχουμε πάει στα 32».
Για τον εξοπλισμό του ΕΣΥ, τέλος, που έχει γεράσει, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι οι πόροι για μια σοβαρή αναδιοργάνωση και ανανέωση, είναι περιορισμένοι. Γι’ αυτό, το υπουργείο Υγείας αναζητά συνεργασίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, «ειδικές συμφωνίες με εταιρείες σε μία λογική, ας πούμε, χρησιδανείου ή leasing, έτσι ώστε να υπάρχει μία σταδιακή αποπληρωμή νέων μηχανημάτων τα οποία πρέπει να τοποθετηθούν» ανέφερε ο κ. Ξανθός.
«Είμαστε σε καλό δρόμο και φυσικά προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε και τους πόρους του ΕΣΠΑ οι οποίοι, όμως, στο κομμάτι των υποδομών είναι πάρα πολύ περιορισμένοι» πρόσθεσε.
«Το ερώτημα, λοιπόν, δεν είναι αν υπάρχουν προβλήματα στο σύστημα υγείας. Το ερώτημα είναι αν σιγά-σιγά υπάρχει μία ορατή προοπτική αυτά να αντιμετωπιστούν και νομίζω ότι οι παρεμβάσεις που κάνουμε αυτή την περίοδο εκεί οδηγούν και αυτό γίνεται ολοένα και περισσότερο αισθητό» κατέληξε.