ΠΕΔΥ τέλος – Οι αλλαγές που φέρνει το σχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Τι προβλέπεται για τις προσλήψεις και τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ
Σε δημόσια διαβούλευση, στην Ανοικτή Διακυβέρνηση (opengov.gr) τίθεται άμεσα το σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το οποίο παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Μ. Τρίτης (11/04/2017) ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου με αρμοδιότητα την ΠΦΥ, Σταμάτης Βαρδαρός.
Η εκπόνηση του σχεδίου νόμου βασίστηκε σε εκτεταμένο διάλογο με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οργανισμούς υγείας άλλων χωρών οι οποίες έχουν προωθήσει αντίστοιχες αλλαγές.
Για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ έρχεται να καλύψει –με ιστορική καθυστέρηση όπως επισήμανε ο Ανδρέας Ξανθός- ένα σοβαρό έλλειμα στην ποιοτική φροντίδα των πολιτών, καθώς δεν υλοποιήθηκε ποτέ ο ιδρυτικός νόμος του ΕΣΥ για τα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου και έτσι εγκαθιδρύθηκε ο νοσοκομειοκεντρικός χαρακτήρας του συστήματος. Το προηγούμενο πλαίσιο ευνοούσε την προκλητή ζήτηση, τη σπατάλη πόρων και τη διαφθορά, τόνισε ο υπουργός Υγείας. Παράλληλα, η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ φιλοδοξεί να απαντήσει στην υγειονομική κρίση και να υπηρετήσει την καθολική υγειονομική κάλυψη των πολιτών, με στροφή στην πρόληψη, την αγωγή υγείας, την ανθρωποκεντρική φροντίδα. Επίσης, στόχος είναι η ανάσχεση του φαινομένου της παθητικής ιδιωτικοποίησης της υγείας λόγω ανεπάρκειας του δημοσίου συστήματος και της μετακύλησης του κόστους στους πολίτες.
Οικογενειακός γιατρός και Τοπικές Μονάδες Υγείας
Στο επίκεντρο της μεταρρύθμισης βρίσκεται ο οικογενειακός γιατρός (γενικός γιατρός, παθολόγος, παιδίατρος) και η διεπιστημονική ομάδα υγείας. Για την κάλυψη των αναγκών σε οικογενειακούς γιατρούς, θα αξιοποιηθούν οι ήδη υπηρετούντες στο ΕΣΥ (Κέντρα Υγείας), οι νεοπροσληφθέντες στις Τοπικές Ομάδες (Μονάδες) Υγείας (ΤΟΜΥ), καθώς και οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες γιατροί. Σύμφωνα με τον κ. Βαρδαρό, οι ΤΟΜΥ υπολογίζεται να καλύπτουν το 30% των αναγκών στην πρώτη φάση υλοποίησης της μεταρρύθμισης, με το υπόλοιπο 70% να καλύπτεται από τον ιδιωτικό τομέα.
Σε κάθε οικογενειακό γιατρό θα αναλογούν περίπου 2.000 πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να εγγραφούν στην οικεία ΤΟΜΥ ή στον συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ γιατρό. Ο οικογενειακός γιατρός θα παραπέμπει και ταυτόχρονα θα κλείνει ραντεβού με ειδικό γιατρό, είτε του Κέντρου Υγείας είτε του νοσοκομείου. Σημειώνεται ότι αυτά τα ραντεβού θα είναι σε προτεραιότητα. Η παραπομπή για τα χρόνια νοσήματα θα γίνεται άπαξ.
Η παροχή υπηρεσιών θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες, όπως και οι κατ’ οίκον επισκέψεις των γιατρών.
Οι ΤΟΜΥ θα βρίσκονται σε δικτύωση με άλλες δομές της πρωτοβάθμιας υγείας όπως μονάδες ψυχικής υγείας, αντιμετώπισης εξαρτήσεων, ΚΑΠΗ, κοινωνικές δομές και υπηρεσίες των δήμων.
Χρονοδιάγραμμα
Στις αρχές Μαΐου αναμένεται η προκήρυξη 3.000 θέσεων με κριτήρια ΑΣΕΠ –το σκοπό αυτό εξυπηρετούσε, άλλωστε, η τροπολογία-γέφυρα στο νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία. Οι 1.300 θέσεις αφορούν σε γιατρούς (γενικούς γιατρούς, παθολόγους, παιδιάτρους), για τους οποίους μάλιστα προβλέπεται μισθολογικό κίνητρο. Ενώ δηλαδή το υπόλοιπο προσωπικό θα προσληφθεί με βάση το ενιαίο μισθολόγιο, οι αποδοχές των γιατρών θα υπολογιστούν όχι με την εισαγωγική βαθμίδα, αλλά αυτή του Επιμελητή Α’.
Οι τοποθετήσεις αναμένεται να γίνουν μέχρι τον Ιούλιο, ώστε να μπουν σε λειτουργία οι πρώτες 50-60 μονάδες. Οι συμβάσεις θα είναι διετείς με δυνατότητα επέκτασης άλλων δύο ετών, όσο διαρκεί δηλαδή το 4ετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα (μέσω ΕΣΠΑ και Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων). Οι προσλήψεις θα γίνουν από τις Υγειονομικές Περιφέρειες.
Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2017, να λειτουργούν 239 μονάδες σε 65 αστικά κέντρα της χώρας. Κριτήρια για την επιλογή των περιοχών είναι η κοινωνικο-οικονομική επισφάλεια και η υγειονομική φτώχεια, είτε λόγω έλλειψης δημόσιων δομών, αλλά και συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών.
Καταργείται το ΠΕΔΥ
Οι δομές περιπατητικής φροντίδας σε δευτεροβάθμιο επίπεδο, δηλαδή οι υφιστάμενες δομές του ΠΕΔΥ και τα Κέντρα Υγείας ενοποιούνται ως συστατικό μέρος του ΕΣΥ και καταργείται η ονομασία ΠΕΔΥ.
Για τα Κέντρα Υγείας θα υπάρχει πρόβλεψη για λειτουργία «μικρού ταμείου» τις δαπάνες της καθημερινότητας, μέχρι 2.000-2.500 ευρώ το χρόνο.
Για τους ειδικούς γιατρούς των Κέντρων Υγείας, θα υπάρχει δυνατότητα να αξιοποιούνται και στα νοσοκομεία, στο πρόγραμμα εφημεριών, στα τακτικά ιατρεία κλπ.
Επίσης, προβλέπεται και η ένταξη πανεπιστημιακών δομών στο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ
Οι ιδιώτες γιατροί οι οποίοι θα ενταχθούν στο σύστημα της ΠΦΥ, θα αποζημιώνονται είτε με πάγια αντιμισθία είτε με αποζημίωση ανά ιατρική πράξη. Σε κάθε γιατρό θα εγγράφονται, επίσης, 2.000 πολίτες και θα υπάρχει δέσμευση συγκεκριμένου ωραρίου για την εξυπηρέτησή τους. Βάση για όλα τα παραπάνω θα είναι οι νέου τύπου συμβάσεις που θα φέρει ο ΕΟΠΥΥ το επόμενο διάστημα.
Στόχος η αύξηση της χωρητικότητας του συστήματος
Το ετήσιο κόστος για την πρώτη φάση υλοποίησης της μεταρρύθμισης υπολογίζεται σε 80 εκατ. ευρώ το χρόνο. Μέσα στην πρώτη τριετία εφαρμογής του νέου συστήματος, εκτιμάται ότι θα περιοριστούν οι επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και σε ειδικούς γιατρούς κατά 5,5 εκατομμύρια. Η εξοικονόμηση που θα προκύψει θα κατευθυνθεί στη στήριξη της λειτουργίας των μονάδων και σε μόνιμες προσλήψεις όταν λήξει το τετραετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, μετά το 2018 η ενίσχυση της χρηματοδότησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αναμένεται να αποτυπώνεται και στον κρατικό προϋπολογισμό.