Ιλαρά: «Υπάρχει απόθεμα 100.000 εμβολίων» διαβεβαιώνει ο υπουργός Υγείας
Συνταγογράφηση των εμβολίων μπορεί να γίνει από τις δημόσιες δομές –Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, ΠΕΔΥ και νοσοκομεία.
Τα 170 έχουν φτάσει τα κρούσματα ιλαράς στη χώρα μας, ευτυχώς χωρίς κανένα από αυτά να έχει σοβαρές επιπλοκές ή να είναι θανατηφόρο, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm».
«Δεν εφησυχάζουμε, είμαστε σε εγρήγορση και εφαρμόζουμε τις οδηγίες, που μας δίνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με βάση τον μεταβαλλόμενο επιδημιολογικό χάρτη της ιλαράς στη χώρα μας και στην Ευρώπη» ανέφερε ο υπουργός Υγείας.
Όπως επισήμανε, είναι θετικό το γεγονός ότι αυτή την περίοδο έχει αναπτυχθεί μεγαλύτερη ευαισθησία στην κοινή γνώμη για τα οφέλη του εμβολιασμού. Για την έξαρση της νόσου σε άλλες χώρες, όπως στην Ιταλία και τη Ρουμανία όπου έχουν καταγραφεί χιλιάδες κρούσματα, οι επιστήμονες θεωρούν ότι σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην επιρροή του λεγόμενου αντιεμβολιαστικού κινήματος στον πληθυσμό των χωρών αυτών, μιας αμφισβήτησης της αξίας των εμβολιασμών.
«Ευτυχώς, αυτές οι απόψεις στη χώρα μας δεν έχουν ακόμη ισχυρή επιρροή» είπε ο κ. Ξανθός, τονίζοντας πως στην Ελλάδα η εμβολιαστική κάλυψη αντιστοιχεί στο 96% του γενικού πληθυσμού, ποσοστό που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε πως το υπουργείο Υγείας έχει ξεκινήσει στοχευμένες παρεμβάσεις σε ειδικές ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπου παρατηρούνται τα κρούσματα, καθώς σε αυτές το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης είναι πολύ χαμηλό.
«Από τα μέχρι στιγμής δηλωθέντα κρούσματα περίπου το 80% αφορά παιδικούς πληθυσμούς Ρομά, παιδιά κάτω των 10 ετών. Έχουμε κάνει με κινητή ομάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ πάνω από 1.500 εμβόλια σε καταυλισμούς Ρομά στο Λεκανοπέδιο και υπάρχει ένα πρόγραμμα, για να επεκταθούν αυτές οι δράσεις και στους καταυλισμούς στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα μέσα στον Οκτώβρη» ανέφερε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για «πολύ δραστική παρέμβαση, διότι είναι στον πυρήνα της διασποράς της νόσου στη χώρα».
Ο κ. Ξανθός επισήμανε πως μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα σε προσφυγικό καταυλισμό «επειδή ακριβώς από τις αρχές του 2016, όταν ήταν ακόμη ανοιχτή η Ειδομένη, είχε προηγηθεί μία πολύ συστηματική προσπάθεια να εμβολιαστεί ο παιδικός προσφυγικός πληθυσμός στα camps σε όλη τη χώρα».
Ποιοι και πότε πρέπει να εμβολιαστούν
Σε ό,τι αφορά τις κατευθύνσεις που έχει δώσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τον εμβολιασμό του πληθυσμού για την πρόληψη της ιλαράς ο κ. Ξανθός διευκρίνισε:
- Στα παιδιά η πρώτη δόση του εμβολίου της ιλαράς μετατίθεται νωρίτερα, από την ηλικία των 15 μηνών, πάει στους 12 μήνες. Σε συντομότερο διάστημα από το αρχικά προβλεπόμενο γίνεται και η δεύτερη δόση, ήτοι στο τρίμηνο από την πρώτη δόση.
- Στους ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν νοσήσει για να έχουν φυσική ανοσία, εφόσον στο περιβάλλον τους έχουν εμφανιστεί κρούσματα, ή η δουλειά τους τούς φέρνει σε επαφή με κόσμο, ο οποίος μπορεί να είναι επίνοσος, συστήνεται να ελέγξουν αν έχουν εμβολιαστεί και αν δεν έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, να κάνουν και συμπληρωματική δόση.
- Οι ανασφάλιστοι μπορούν να συνταγογραφούν τα εμβόλια δωρεάν, μέσω ειδικής φόρμας στο σύστημα συνταγογράφησης μόνο με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους.
«Οι ανασφάλιστοι πολίτες, εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, με τον νόμο 4368/2016 έχουν ισότιμη αντιμετώπιση και ισότιμη φροντίδα στο δημόσιο σύστημα υγείας, όπως οι ασφαλισμένοι πολίτες. Η συνταγογράφηση των εμβολίων μπορεί να γίνει από τις δημόσιες δομές -τα κέντρα υγείας, τα περιφερειακά ιατρεία, τα ΠΕΔΥ, τα νοσοκομεία. Δεν υπάρχει θέμα επιβάρυνσης οικονομικής, είναι μηδενική η συμμετοχή στα εμβόλια και αυτό που είναι η μέριμνά μας, είναι να υπάρξει η επάρκεια που απαιτείται και στα φαρμακεία και στις φαρμακαποθήκες και γενικότερα στην ελληνική αγορά» τόνισε ο υπουργός.
«Υπάρχει απόθεμα 100.000 εμβολίων και θα διπλασιαστεί»
Σε ό,τι αφορά το απόθεμα των εμβολίων για την πρόληψη της ιλαράς ο κ. Ξανθός διευκρίνισε ότι το υπουργείο είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις φαρμακαποθήκες και τις βιομηχανίες οι οποίες τα εισάγουν. «Το απόθεμα αυτή τη στιγμή καλύπτει απολύτως τις τρέχουσες ανάγκες, αυτό είναι απολύτως σαφές» διαβεβαίωσε, γνωστοποιώντας ότι «έχουν δεσμευθεί οι εταιρείες ότι θα διπλασιάσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα τις υπάρχουσες σήμερα ποσότητες, οι οποίες είναι αυτή τη στιγμή γύρω στις 100.000».
Κληθείς να σχολιάσει στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, σχετικά με τη χορήγηση ψευδών βεβαιώσεων εμβολιασμού από παιδιάτρους ο κ. Ξανθός είπε: «Δεν αντιλαμβάνομαι τη σκοπιμότητα αυτού του πράγματος, με την έννοια ότι σήμερα δεν υπάρχει προϋπόθεση στη χώρα μας να είναι κάποιο παιδί εμβολιασμένο σε όλο το φάσμα του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών, π.χ. για να εγγραφεί στο σχολείο [...] Οι παιδίατροι, εάν πραγματικά τηρούν την επιστημονική δεοντολογία και τις κατευθύνσεις που δίνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μπορούν να πείσουν και τους πλέον αμφισβητούντες για την αξία των εμβολιασμών, ότι είναι μία επένδυση στη δημόσια υγεία και άρα και στην προστασία της υγείας των παιδιών τους το να είναι μέσα σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχει ένα τείχος απέναντι σε λοιμώξεις και επιδημίες, που είχαμε ξεχάσει εδώ και πολλά χρόνια».
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)