«Να αλλάξουμε τα δεδομένα στη δωρεά οργάνων και μυελού»
Επιστημονική εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Τα τελευταία δεδομένα σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις παρουσιάστηκαν στην επιστημονική εκδήλωση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα τη δωρεά οργάνων και μυελού των οστών. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (19/10/2017), στο αμφιθέατρο του ΕΚΠΑ «Α. Αργυριάδης».
Η μεταμόσχευση οργάνων αποτελεί συχνά τη μόνη και πολλές φορές την πιο αποτελεσματική θεραπευτική λύση για τελικού σταδίου ανεπάρκειες ζωτικών οργάνων. Επίσης, η μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων ή μυελού των οστών, όπως συνηθιζόταν να λέγεται παλιότερα, αποτελεί μια καθιερωμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση αρκετών σοβαρών αιματολογικών, νεοπλασματικών και γενετικών νοσημάτων.
Χωρίς όμως κατάλληλα και επαρκή μοσχεύματα αυτές οι θεραπευτικές λύσεις δεν είναι εφικτές. Η έλλειψη μοσχευμάτων και η διαρκώς αυξανόμενη ψαλίδα ανάμεσα στα διαθέσιμα προς μεταμόσχευση όργανα και στις ανάγκες των ασθενών διευρύνεται συνεχώς και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Δυστυχώς, οι Έλληνες ασθενείς αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην εύρεση συμβατών δοτών, καθώς η Ελλάδα μετρά μια εξαιρετικά μικρή δεξαμενή εθελοντών δοτών που αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών της. Η χώρα μας διαθέτει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά δοτών ανά πληθυσμό, σε αντίθεση πχ. με την Κύπρο όπου 10% του πληθυσμού έχουν εγγραφεί ως εθελοντές δότες (130.000).
Κατά συνέπεια, σε σύγκριση με άλλες χώρες, οι Έλληνες ασθενείς βρίσκονται αντιμέτωποι με ακόμη χαμηλότερες πιθανότητες εύρεσης ενός συμβατού δότη, καθώς εξαρτώνται δυσανάλογα πολύ από την παγκόσμια δεξαμενή δοτών. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εξασφαλίσει, με πιθανότητα 80%, ένα συμβατό δότη για κάθε ασθενή που έχει ανάγκη, αν διέθετε περίπου 150.000-200.000 εγγεγραμμένους εθελοντές δότες.
Κατά την προσφώνησή του στην εκδήλωση ο Πρύτανης του Ιδρύματος, καθηγητής κ. Αθανάσιος Δημόπουλος, αναφέρθηκε στη σημασία των παρεμβάσεων του ΕΚΠΑ σε ζητήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, όπως η δωρεά οργάνων, και τόνισε την ανάγκη όλοι μαζί, θεσμικοί φορείς και κοινωνία των πολιτών, να αλλάξουμε τα δεδομένα στη δωρεά οργάνων και μυελού. «Η συνεργασία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών», σημείωσε, «στα θέματα της δωρεάς οργάνων και μυελού με τους θεσμικούς φορείς, όπως ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, και με φορείς όπως η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών του Συλλόγου “ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ“ και η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία θα είναι συνεχής και πολυεπίπεδη».
Ακολούθως χαιρετισμό απηύθυνε η κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO και Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» η οποία αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη συνεργασία της «ΕΛΠΙΔΑΣ» με την Εκκλησία της Ελλάδας, καθώς και με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η “κοινωνική αλληλεγγύη“ είναι η λέξη κλειδί σε κάθε δύσκολη εποχή και για κάθε κρίσιμη στιγμή. Όσο περισσότεροι άνθρωποι νοιάζονται, όσο περισσότεροι άνθρωποι ενώνουν τις δυνάμεις τους για το κοινωνικό καλό, τόσο πιο ανώδυνη γίνεται οποιαδήποτε κρίση. Και αυτό το βλέπουμε στο έργο μας κάθε μέρα, όλο αυτό το διάστημα που η χώρα μας βιώνει μια βαρύτατη οικονομική και κοινωνική κρίση. Βλέπουμε πως η ανθρώπινη φροντίδα και ο αλτρουισμός παραμένει βαθιά ριζωμένος στη συνείδηση του λαού μας και ο εθελοντισμός γίνεται στάση ζωής για όλο και περισσότερους συνανθρώπους μας και ειδικά για τη νέα γενιά που σύσσωμη στρατεύεται στο πλευρό μας αυξάνοντας έτσι τους εθελοντές μας σε ποσοστό που δεν είχε ξαναγνωρίσει η χώρα μας. Πενήντα πέντε χιλιάδες νέοι άνθρωποι είπαν μαζί μας “ΝΑΙ στη ζωή“ μέχρι τώρα, μας εμπιστεύτηκαν και έγιναν εθελοντές δότες μυελού των οστών! Κι αυτός ο αριθμός συνεχώς αυξάνεται».
Στον χαιρετισμό του ο Καθηγητής και Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Π. Σφηκάκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των πολιτών γενικότερα σε θέματα Υγείας και ειδικότερα των μαθητών στην Αγωγή Υγείας με κατάλληλα προγράμματα.
Για το θέμα της δωρεάς οργάνων και μυελού έγιναν εμπεριστατωμένες εισηγήσεις από τον κ. Α. Καραμπίνη, Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. και Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων / Ε.Ο.Μ. με θέμα «Μεταμοσχευτική δραστηριότητα στην Ελλάδα 2010-2017», τον κ. Ι. Μπολέτη, Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., Διευθυντή της Νεφρολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό» με θέμα «Δωρεά οργάνων από ζώντα δότη», τον κ. Π. Παναγιωτίδη, Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., Πρόεδρο της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας με θέμα «Η συμβολή της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας στην αλλογενή μεταμόσχευση μυελού των οστών», τον κ. Δ. Καρακάση, Αιματολόγο, Υπεύθυνο της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στην Αιματολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» με θέμα «Μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών στην Ελλάδα: Που βρισκόμαστε;», τον κ. κ. Σ. Γραφάκο, Αναπλ. Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., Επιστημονικό Υπεύθυνο της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» με θέμα «Η σημασία της εθελοντικής προσφοράς αιμοποιητικών κυττάρων» και τον κ. Α. Καττάμη, Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., Υπεύθυνο της Μονάδας Αιματολογίας-Ογκολογίας της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Ε.Κ.Π.Α. στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» με θέμα «Μεταμόσχευση στην Παιδιατρική πράξη».
Επίσης, έγιναν παρεμβάσεις σχετικά με το θέμα της κ. Β. Κίτρα-Ρούσσου, Παιδιάτρου – Αιματολόγου, Συντονίστριας Διευθύντριας της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών (ΜΜΟ) της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ «ΕΛΠΙΔΑ» στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και φοιτητών του Παραρτήματος Αθηνών της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος (ΕΕΦΙΕ).