Ευλογία ή κατάρα τα ελληνικά πετρέλαια;
Φτάσαμε επιτέλους στην πηγή. Θα πιούμε όμως νερό;
Όταν πριν έξι – εφτά χρόνια ξεκινούσα μια σκληρή δημοσιογραφική μάχη για να σπάσω τη σιωπή γύρω από την ύπαρξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα, πίστευα ότι η χώρα μας έμπαινε σε μία νέα εποχή με το υπερόπλο των υδρογονανθράκων της.
Πάγκαλος, ΓΑΠ και όλοι όσοι προτιμούν το «παιχνίδι» με τα αραβικά πετρέλαια, όρμησαν τότε να με φάνε. Όμως η σιωπή έσπασε. Οι πρώτες σεισμικές έρευνες έγιναν. Και έδειξαν ότι η Ελλάδα έχει κρυμμένο θησαυρό
Χτες λοιπόν δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωση η προκήρυξη για την υποβολή προσφορών για έρευνα και αξιοποίηση των ελληνικών υδρογονανθράκων σε 20 «οικόπεδα» στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.
Γίνεται διεθνής διαγωνισμός λοιπόν για τα ελληνικά πετρέλαια και το φυσικό αέριο ενώ:
1. Δεν έχουμε ορίσει την ελληνική ΑΟΖ, ούτε στο Ιόνιο, ούτε στο λιβυκό Πέλαγος, ούτε στο Αιγαίο. Γιατί φοβόμαστε την αντίδραση της Τουρκίας. Γιατί έχουμε να κάνουμε με μία ακυβέρνητη Λιβύη και γιατί στο Ιόνιο Αλβανία και Ιταλία αμφισβητούν τα όρια της ελληνικής ΑΟΖ.
2. Η Τουρκία είναι βέβαιο ότι θα αντιδράσει βίαια σε κάθε προσπάθεια θαλάσσιας έρευνας και εξόρυξης στο Αιγαίο και στην Κρήτη εάν δεν ξεκαθαριστεί πρώτα το θέμα του Καστελόριζου (που η Τουρκία το υπολογίζει στη δική της υφαλοκρηπίδα).
3. Η αδύναμη Ελλάδα θα βρεθεί στη μέγγενη διεκδίκησης εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων της από την Ευρωπαϊκή Ένωση (στην οποία χρωστάει, στην οποία είναι ο πιο αδύναμος κρίκος, την έχει ανάγκη) και των ΗΠΑ (που τη χρειαζόμαστε συμπαραστάτη στα μεγάλα εθνικά μας θέματα με Τουρκία, Σκόπια, Κύπρο). Και είναι γνωστό ότι όταν συγκρούονται οι ελέφαντες την πληρώνουν τα βατράχια.
Στον αρχικό μας λοιπόν ενθουσιασμό για την ύπαρξη αυτού του ελληνικού θησαυρού μπαίνει τώρα το εφιαλτικό ερώτημα: ευλογία ή κατάρα είναι τελικά για την Ελλάδα η ύπαρξη πετρελαίου και φυσικού αερίου;
Γιατί αν δεν γίνουν λεπτοί και σωστοί χειρισμοί από την όποια ελληνική κυβέρνηση, αν συνεχίσουμε αυτή την στάση υποταγής σε ότι θα μας ζητάνε οι «από πάνω» τότε ίσως αυτή η υπέροχη ιστορία με τα ελληνικά πετρέλαια μας βάλει σε νέους μεγάλους εθνικούς μπελάδες.