Τα «ανοιχτά μέτωπα» στην οικονομία, πλήττουν την επιχειρηματικότητα
Για να αλλάξουν προς το καλύτερο κάποιες καταστάσεις απαιτείται και ο κατάλληλος συγχρονισμός, το timing
Και αυτό γιατί αν κάποια πράγματα δεν γίνουν στον σωστό χρόνο, τότε είναι περισσότερες οι πιθανότητες αποτυχίας. Κάνω αυτή την εισαγωγή για να τονίσω τι ακριβώς λείπει από την οικονομία μας, προκειμένου να ανακάμψει. Οι σωστές ενέργειες στον κατάλληλο χρόνο. Δυστυχώς δεν αρκούν οι καλές προθέσεις των κυβερνώντων, ούτε οι δεσμεύσεις που κατά καιρούς ακούμε.
Είναι απόλυτη αναγκαιότητα να γίνουν πράξεις και μάλιστα όσο το δυνατόν συντομότερα, καθώς κινδυνεύουμε να χάσουμε οριστικά το τρένο της ανάπτυξης. Θα αναφερθώ επιγραμματικά στα όσα ΔΕΝ έχουν γίνει, με αποτέλεσμα να απειλείται άμεσα η επιχειρηματικότητα.
- Μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Είναι κοινή η διαπίστωση ότι με αυτούς τους συντελεστές δεν μπορούμε να μιλάμε για τόνωση του επιχειρείν. Έχουμε ακούσει υποσχέσεις, όμως ακόμα δεν τις έχουμε δει να υλοποιούνται. Και όσο περνά ο χρόνος, τόσο επιβαρύνονται επαγγελματίες και μικρομεσαίοι.
Αν δεν υπάρξει άμεσα βελτίωση σε αυτούς τους κομβικούς παράγοντες, είναι δεδομένο ότι θα αυξηθούν τα «λουκέτα», θα πληγεί η απασχόληση και θα κλονιστεί ακόμα περισσότερο η επιχειρηματικότητα. Ειδικά αυτή την περίοδο, με την εφαρμογή της αύξησης του κατώτατου μισθού, είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης των μικρομεσαίων.
- Ακατάσχετος λογαριασμός. Για πάρα πολύ καιρό ακούμε ότι θα εφαρμοστεί επιτέλους αυτό το μέτρο, όμως ακόμα είμαστε στο «περίμενε». Η κρισιμότητα των στιγμών δεν επιτρέπει ούτε άλλες καθυστερήσεις, ούτε και αποσπασματικά μέτρα. Η δημιουργία του ακατάσχετου λογαριασμού είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσει θετικά για όλη την οικονομία, επειδή ακριβώς θα στηρίξει ουσιαστικά την επιχειρηματικότητα.
- «Κόκκινα» δάνεια. Θεωρητικά η αντικατάσταση του νόμου Κατσέλη θα δώσει λύση για χιλιάδες επαγγελματίες που για να πάρουν ένα δάνειο για την επιχείρηση τους έβαλαν υποθήκη το ακίνητο τους. Μακάρι να εφαρμοστεί. Η αγορά το αναμένει με αγωνία. Όμως περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς θα περιλαμβάνει το νέο νομικό πλαίσιο και κυρίως πότε θα εφαρμοστεί.
Όπως είναι αντιληπτό, είναι αρκετά τα «ανοιχτά μέτωπα» και από την εξέλιξη τους θα εξαρτηθεί η πορεία για το σύνολο των επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το θέμα λοιπόν είναι να μη χαθεί άλλος χρόνος για την επίλυση των τόσο σοβαρών ζητημάτων.
Γράφει ο Νίκος Κουγιουμτσής, αντιπρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και μέλος ΔΣ ΕΣΕΕ