Ελλάδα - ΗΠΑ: Γνωστές και άγνωστες πτυχές της νέας αμυντικής συμφωνίας (Infographic)
Αμυντική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ: Στον 13ο όροφο της ελληνικής μόνιμης αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα, εγινε η κατ΄ιδίαν συνάντηση του Νίκου Δένδια με την υφυπουργό Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ.
Ήταν η πρώτη φορά που έβλεπε από κοντά ο ένας τον άλλον, αλλά αυτό δεν τους εμπόδισε να μπούνε κατευθείαν στο ψητό.
Η επικαιροποίηση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ -το τεχνικό σκέλος αλλά και το πολιτικό κείμενο που θα το ακολουθήσει- ούτε εύκολη είναι, ούτε δεδομένη.
Διότι η Ελλάδα ζητά ανταλλάγματα και οι Αμερικανοί δεν θέλουν να υπάρχει κάτι που θα ενοχλήσει σφόδρα την Τουρκία που είναι σύμμαχός τους στο ΝΑΤΟ και δεν τη θέλουν στην αγκαλιά της Ρωσίας.
Καταρχήν, σε ότι αφορά το τεχνικό κομμάτι, οι δύο πλευρές καταλήγουν η συμφωνία να έχει πενταετή διάρκεια και στη συνέχεια την επ’αόριστον επέκτασή της, με τη σύμφωνη γνώμη των δύο μελών. Εάν όμως, με ρηματική διακοίνωση καταγγείλει το ένα μέλος το άλλο, τότε παύει να ισχύει η συμφωνία και αρχίζει πάλι νέα διαπραγμάτευση.
Η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού από το Παρίσι ότι «η Ελλάδα θα υπογράψει πενταετή συμφωνία» και στη συνέχεια η δήλωση του State Department, 24 ώρες αργότερα, που μιλούσε γα «παράταση της συμφωνίας επ’ αόριστον» προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για «άδειασμα». Όμως η αλήθεια είναι ότι ισχύουν και οι δύο δηλώσεις.
Αν και οι Αμερικανοί πρόσθεσαν τη φράση «επ’ αόριστον» μετά την υπογραφή της ελληνογαλλικής συμφωνία και στοχεύμενα η ίδια ανακοίνωση του State Department μιλούσε και για την ελληνογαλλική συμφωνία και για την επικείμενη ελληνοαμερικάνικη.
Σε ότι αφορά τις τοποθεσίες, η αμερικανική πλευρά είχε καταθέσει περίπου 20 σημεία, που θα μπορούσαν οι αμερικανικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν ως βάσεις. Η ελληνική πλευρά ζήτησε να προστεθεί και η Σκύρος, όμως οι Αμερικανοί εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί, καθώς η Σκύρος είναι στην καρδιά του Αιγαίου, σε νευραλγικό σημείο κάτι που ενδεχομένως να προκαλούσε την ενόχληση της Τουρκίας.
Έτσι λοιπόν καταλήγουν για την ώρα σε χρήση των εξης τοποθεσιών: Σούδα, Αλεξανδρούπολη , τη Λάρισα και το Στεφανοβίκειο, και είναι υπό συζήτηση η χρήση τοποθεσιών κοντά στη Χρυσούπολη και στην Ξάνθη.
Σε ότι αφορά την πολιτική διακήρυξη, η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το πνεύμα της επιστολής που είχε στείλει ο πρώην υπουργός εξωτερικών Μάικ Πομπέο στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε αυτή την επιστολή γινόταν αναφορά ότι «οι ΗΠΑ στηρίζουν την ασφάλεια και την ευημερία της Ελλάδας».
Το αίτημα της Ελλάδας είναι αυτή τη φορά, η αντίστοιχη επιστολή του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών Μπλίνκεν να είναι πιο συγκεκριμένη που να παραπέμπει σε καθαρή στήριξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
Και είναι η τελευταία κρίσιμη λεπτομέρεια για να κλείσουν τα κείμενα τα οποία θα πάρει μαζί του στις βαλίτσες ο Νίκος Δένδιας στην Ουάσινγκτον για τη συνάντησή του με τον Αντονι Μπλίνκεν, τον υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ. Με τον οποίο, σε αντίθεση με τη Βικτόρια Νούλαντ δεν θα δει για πρώτη φορά.
Δείτε το infographic του Newsbomb.gr
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κίνηση ΤΩΡΑ: Κλειστή η άνοδος του Κηφισού λόγω τροχαίου με δύο τραυματίες στο ύψος της Πέτρου Ράλλη
Αλλάζουν οι ώρες κοινής ησυχίας: Ποιο είναι το χειμερινό ωράριο και τι απαγορεύεται να κάνουμε
Δίκη για βιτριόλι: Το τετ-α-τετ της Ιωάννας με τη γυναίκα που της άλλαξε τη ζωή -Tο πρόσωπο «κλειδί»