Αλεξανδρούπολη: Μίνι Βαλκανική Σύνοδος Κορυφής παρουσία Μητσοτάκη για τα ενεργειακά
Μητσοτάκης και υψηλοί προσκεκλημένοι στα εγκαίνια του τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη
Όταν η Ελλάδα έλαβε την απόφαση να κατασκευάσει τη μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου εντός του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, κανείς δεν περίμενε ότι τα χαρακτηριστικά του έργου θα κρίνονταν πιο απαραίτητα από ποτέ λόγω της ανάγκης της χώρας μας να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σήμερα λοιπόν στην Αλεξανδρούπολη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ και Κίριλ Πέτκοφ, τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι στην τελετή έναρξης του έργου που αφορά στο Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης.
Αποτελείται από μια υπεράκτια πλωτή μονάδα παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου κι από ένα σύστημα υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού, μέσω του οποίου το φυσικό αέριο προωθείται στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) κι από εκεί προς τους τελικούς καταναλωτές. Αναμένεται να είναι έτοιμο προς χρήση τον Νοέμβριο του 2023 και θα αποτελέσει την τέταρτη πύλη εισαγωγής φυσικού αερίου στη χώρα μας με μέγιστη δυναμικότητα παροχής έως και 944.000 κυβικά μέτρα (κ.μ.) ανά ώρα ή 8,3 δισ. κ.μ. ετησίως και με αποθηκευτική ικανότητα 170.000 κ.μ. υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η πλωτή αυτή μονάδα θα είναι σε σταθερό σημείο μόνιμα αγκυροβολημένη και σε απόσταση 17,6 χλμ ΝΔ από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και 10 χλμ από την απέναντι ακτή της Μάκρης. Θα μπορεί μάλιστα να περιστρέφεται κατά 360° ανάλογα με την κατεύθυνση του κυματισμού της θάλασσας.
Το έργο κατασκευάζουν η ελληνική εταιρία Gastrade και η βουλγαρική BEH.
Παρών στην τελετή θα είναι ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ ο οποίος έχει πιστέψει σε αυτό το έργο και έχει επισκεφτεί την πόλη περισσότερο από κάθε άλλο πρέσβη.
«Καθώς η Ευρώπη στρέφεται τώρα γρήγορα για να μειώσει την αδυναμία της στον ρωσικό ενεργειακό εκβιασμό και να ξεφύγει από το ρωσικό αέριο, ο FSRU της Αλεξανδρούπολης γίνεται όλο και πιο σημαντικός» είχε πει πρόσφατα στο forum των Δελφών για να προσθέσει ότι «η Ελλάδα ήταν μπροστά όσον αφορά την αναγνώριση της ανάγκης τόσο της διαφοροποίησης από το ρωσικό αέριο -αυτό είναι το θέμα του IGB και του TAP, της Ρεβυθούσας και της Αλεξανδρούπολης- όσο και της ενεργειακής μετάβασης».
Από τη σημερινή συνάντηση κρατάμε την παρουσία του Σέρβου προέδρου καθώς το Βελιγράδι διατηρεί άριστες σχέσεις με τη Μόσχα και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Σερβίας στην συνεδρίαση της 25ης Φεβρουαρίου αποφάσισε να μην επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η Σερβία υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αποφεύγει όμως να καταδικάσει την ρωσική εισβολή. Η καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έγινε από την Σερβία με έμμεσο τρόπο όταν υπερψήφισε στις 2 Μαρτίου σχετικό ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Διαβάστε επίσης:
Συμβούλιο ενέργειας Ε.Ε: «Παραβίαση των κυρώσεων οι πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια»