Οι διεθνείς παίκτες γύρω από τον εμφύλιο στο Σουδάν και η αγωνία για την ασφάλεια των Ελλήνων
Σουδάν: Η προσοχή είναι στραμμένη στη διεθνή κοινότητα, διότι τα χέρια της Ελλάδας είναι δεμένα και δεν μπορεί να κινηθεί αυτόνομα για να σώσει τους Έλληνες που είναι εγκλωβισμένοι στο Σουδάν και έχουν ζητήσει να επαναπατριστούν.
Αισιοδοξία υπάρχει στους κύκλους του υπουργείου εξωτερικών για τους δύο Έλληνες τραυματίες, οι οποίοι κατάφεραν να φύγουν από το νοσοκομείο όπου βρίσκονταν και το οποίο έγινε στόχος πυρών και να βρουν ασφαλές καταφύγιο σε άλλο σημείο, όπου και πέρασαν τη νύχτα.
Οι δύο Έλληνες έχουν θραύσματα, ο ένας στην κοιλιακή χώρα κι ο άλλος στα πόδια, όμως δεν έχουν χειρουργηθεί, μιας και δεν υπάρχουν τα απαραίτητα αναλώσιμα υλικά στα νοσοκομεία, που αδυνατούν να ανεφοδιαστούν με υλικά, λόγω των σφοδρών μαχών που μαίνονται στους δρόμους της πρωτεύουσας της αφρικανικής χώρας. Η προσοχή όμως είναι στραμμένη στη διεθνή κοινότητα, διότι τα χέρια της Ελλάδας είναι δεμένα και δεν μπορεί να κινηθεί αυτόνομα για να σώσει τους Έλληνες που είναι εγκλωβισμένοι στο Σουδάν και έχουν ζητήσει να επαναπατριστούν. Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να κινηθεί μόνο με τον συντονισμό με τα άλλα κράτη.
Οι Αμερικανοί και η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν δείχνουν να έχουν τη δυνατότητα για κάποιου είδους παρέμβαση στην παρούσα φάση και περιορίζονται σε εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός προς τις δύο πλευρές.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν καταρτίζει «αυτή τη στιγμή» σχεδιασμούς για τη διεξαγωγή επιχείρησης εσπευσμένης απομάκρυνσης πολιτών των ΗΠΑ από το Σουδάν, όπου συνεχίζονται οι μάχες ανάμεσα στον στρατό και τους παραστρατιωτικούς, παρότι συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός. Η κα Ζαν-Πιερ σημείωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών πως οι Αμερικανοί που βρίσκονται στο Σουδάν θα πρέπει να κάνουν δικές τους διευθετήσεις για «να μείνουν ασφαλείς».
Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η Αίγυπτος και στις άριστες διπλωματικές σχέσεις βασίζεται και η ελληνική κυβέρνηση για να βοηθήσει τους Έλληνες.
Ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι δήλωσε ότι το Κάιρο βρίσκεται σε επαφή και με τους δύο στρατηγούς στο Σουδάν. Παραδοσιακά διατηρεί πιο στενές σχέσεις με τον Μπουρχάν. Ο Σίσι, σε έναν διπλωματικό ελιγμό τόνισε ότι η παρουσία των αιγυπτιακών δυνάμεων στο Σουδάν είναι αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς και όχι για υποστήριξη κάποιου συγκεκριμένου κόμματος, επιβεβαιώνοντας ότι γίνονται εντατικές επικοινωνίες για να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους. Το αεροδρόμιο Marawi, το οποίο περιλαμβάνει μια στρατιωτική βάση, βρίσκεται σε περιοχή του βόρειου κράτους του Σουδάν – 350 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας, Χαρτούμ.
Η πολιτοφυλακή RSF που εμπλέκεται στις συγκρούσεις διαβεβαίωσε την αιγυπτιακή κυβέρνηση και τις οικογένειες των στρατιωτών –που είχαν εγκλωβιστεί στο αεροδρόμιο του Μαράουι από το Σάββατο εν μέσω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων– ότι είναι σώοι και αβλαβείς και λαμβάνουν την απαραίτητη φροντίδα. «Οι στρατιώτες θα παραδοθούν όταν παρουσιαστεί η κατάλληλη ευκαιρία και σύμφωνα με τις συνθήκες που διέρχεται η χώρα», ανέφερε η RSF.
Κρίσιμος θεωρείται από ξένους αναλυτές και ο ρόλος πλούσιων χωρών του Κόλπου, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, που έχουν αναπτύξει στενές σχέσεις με την RSF και τον στρατηγό Ντάγκλο. Η RSF είχε στείλει δυνάμεις και στον πόλεμο της Υεμένης για λογαριασμό της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και στη Λιβύη για λογαριασμό των Εμιράτων.
Διαβάστε επίσης:
Σουδάν: Κατέρρευσε και πάλι η εκεχειρία - Οι κάτοικοι του Χαρτούμ φεύγουν για να γλιτώσουν
Σουδάν: «Απόδραση» δύο Ελλήνων τραυματιών από το νοσοκομείο που έγινε στόχος πυρών
Τρόμος για τους Έλληνες στο Σουδάν: Βάζουν μαξιλάρια στα παράθυρα για να προστατευθούν