«Μαϊμού» τεχνικοί της ΔΕΗ μπαίνουν σε σπίτια και κλέβουν ανυποψίαστους πολίτες
Μικροαπατεώνες υποδυόμενοι τους τεχνικούς της ΔΕΗ, χτυπούν τα κουδούνια ανυποψίαστων πολιτών και δηλώνοντας ψεύτικο πρόβλημα, καταφέρνουν να μπουν στα σπίτια τους και να τους κλέψουν.
Υπ' ατμόν βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ. καθώς καλείται ν' αντιμετωπίσει μια νέα «μόδα» στη μικροεγκληματικότητα.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Το Βήμα», δεκάδες είναι τα κρούσματα που καταγράφονται κάθε εβδομάδα, με ομάδες μικροκακοποιών που εφορμούν σε σπίτια και αρπάζουν χρήματα και τιμαλφή, με πρόσχημα το ότι οι μετρητές της ΔΕΗ καταγράφουν υψηλότερα βατ. Έτσι, βρίσκουν την ευκαιρία να μπουν στο σπίτι προκειμένου να «εξετάσουν» τους πίνακες του ηλεκτρικού και με τη μέθοδο της απασχόλησης καταφέρνουν να κλέψουν χρήματα και πολύτιμα αντικείμενα.
Τα κρούσματα τόσο σε κεντρικές γειτονιές της Αθήνας όσο και σε περιοχές όπως η Καλλιθέα, η Νέα Σμύρνη και η Νέα Φιλαδέλφεια είναι πολλά και καθημερινά σημειώνονται τουλάχιστον από δύο έως πέντε ενώ υπάρχουν και πολλά που δεν ολοκληρώνονται είτε γιατί οι πολίτες δεν ανοίγουν την πόρτα του σπιτιού τους είτε για άλλους λόγους.
Σύμφωνα με το άρθρο, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. χαρακτηρίζουν το κόλπο ως ένα «που ανοίγει πόρτες με χαρακτηριστική ευκολία», ενώ λόγω της επιτυχίας του, προσελκύει και άλλους κακοποιούς - μιμητές.
Το κόλπο λειτουργεί ως εξής: «θορυβημένοι» από την υποτιθέμενη μεγάλη κατανάλωση ρεύματος στα ρολόγια της ΔΕΗ, οι «μαϊμού» υπάλληλοι χτυπούν το κουδούνι του υποψήφιου θύματος (συνήθως ηλικιωμένος) και ζητούν να ελέγξουν τον πίνακα προκειμένου να δουν που είναι η διαρροή και να εντοπίσουν τη βλάβη.
Έτσι βρίσκουν την ευκαιρία να μπουν στο σπίτι. Ο ένας εκ των δραστών απασχολεί τον ένοικο του σπιτιού, ψάχνοντας υποτίθεται να βρει τη διαρροή -μάλιστα συνηθίζουν να «εγκλωβίζουν» τα θύματά τους σε γωνίες όπου υπάρχουν ηλεκτρικές συσκευές-, ενώ ο άλλος (ή οι άλλοι) έχοντας ελευθερία κινήσεων, εντοπίζει και αφαιρεί χρήματα και τιμαλφή.
Στη συνέχεια φεύγουν, λέγοντας ότι εντόπισαν τη διαρροή ή ότι τελικώς το πρόβλημα δεν ήταν μεγάλο ενώ οι πιο θρασείς ζητούν και αμοιβή για την εργασία τους.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η Ασφάλεια Αττικής έχει συγκροτήσει ειδική ομάδα έρευνας, η οποία καταγράφει τα περιστατικά από περιφερειακές αστυνομικές υπηρεσίες, συγκεντρώνει μαρτυρίες, προχωρά σε άρσεις απορρήτου και συνδέει πρόσωπα και ενέργειες. Στόχος είναι να εξαρθρώσει τις συγκεκριμένες ομάδες των κακοποιών και να βρει τους χώρους όπου κρύβουν τα κλοπιμαία ή να εντοπίσει τους κλεπταποδόχους.