Έρευνα Prorata: Πόσο πιθανό θεωρούν οι Έλληνες ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία
Τι απαντά η κοινή γνώμη για την εχθρική ρητορική της Τουρκίας, την ομιλία Μητσοτάκη στον ΟΗΕ και για ένα πιθανό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Η εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων προβληματίζει έντονα και σταθερά την ελληνική κοινή γνώμη ειδικότερα μετά την εχθρική ρητορική από την πλευρά της Τουρκίας με τις δηλώσεις τόσο του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και του Υπουργού Άμυνας της χώρας Χουλουσί Ακάρ.
Οι δηλώσεις αυτές προηγήθηκαν αλλά και ακολούθησαν την παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, από το βήμα της οποίας απηύθυνε το λόγο στους Τούρκους πολίτες λέγοντας τους ότι η Ελλάδα δεν τους απειλεί και προς την τουρκική πολιτική ηγεσία ότι είναι ανοιχτός σε διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου.
Σε αυτό το πλαίσιο η νέα έρευνα της Prorata για το newsbomb.gr διερεύνησε πόσο πιθανό θεωρούν οι πολίτες να συμβεί ένα «θερμό» επεισόδιο με την Τουρκία, πως κρίνουν την παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού στον ΟΗΕ αλλά και πως οι Ελληνίδες και οι Έλληνες βλέπουν τον τουρκικό λαό.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας η πλειονότητα των ερωτώμενων θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος για «θερμό» επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα το 68% το θεωρεί πολύ ή αρκετά πιθανό έναντι του 32% που εκτιμάει ότι το ενδεχόμενο ενός «θερμού» επεισοδίου είναι λίγο ή καθόλου πιθανό. Μάλιστα, η αγωνία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο διατρέχει οριζόντια όλους τους πολίτες, χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις στη βάση της ιδεολογικής-πολιτικής τοποθέτησης ή άλλων δημογραφικών χαρακτηριστικών τους.
Την ίδια στιγμή ως θετική αποτιμάται από την πλειονότητα των ερωτώμενων (με μοναδική εξαίρεση τις μικρότερες ηλικίες έως 34 ετών) η παρουσία του Πρωθυπουργού στον ΟΗΕ, με το 52% της κοινής γνώμης να δηλώνει πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο από αυτή έναντι του 40% που δηλώνει όχι ιδιαίτερα ή καθόλου ικανοποιημένο. Την ίδια στιγμή, όπως κάθε κεντρικοπολιτικό γεγονός, έτσι και η παρουσία του Πρωθυπουργού στον ΟΗΕ, αξιολογείται μέσα από το φίλτρο της πολιτικής τοποθέτησης των πολιτών: Όσοι αυτοτοποθετούνται στα δεξιά του πολιτικού φάσματος είναι ικανοποιημένοι σε ποσοστό άνω του 74%, με την αίσθηση ικανοποίησης να βαίνει μειούμενη όσο μετακινούμαστε προς το αριστερό άκρο του φάσματος, με την ικανοποίηση μεταξύ των κεντροαριστερών να περιορίζεται στο 42% και μεταξύ όσων αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί στο 23%.
Ένα αισιόδοξο εύρημα προκύπτει από την ερώτηση σε σχέση με το πως βλέπουν οι πολίτες τον τουρκικό λαό ανεξάρτητα από την γνώμη τους για τον πρόεδρο της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν: Η μεγάλη πλειονότητα (62%) των ερωτώμενων βλέπει σίγουρα ή μάλλον φιλικά τον τουρκικό λαό έναντι του 35% που τον βλέπει μάλλον ή σίγουρα εχθρικά. Μάλιστα, η ίδια αυτή φιλική διάθεση διατρέχει οριζόντια όλες τις ηλικιακές ομάδες, με διαφοροποιήσεις, ωστόσο να καταγράφονται στη βάση της ιδεολογικής αυτοτοποθέτησης των ερωτώμενων στον άξονα «Αριστερά» - «Δεξιά». Πιο συγκεκριμένα, όσο πιο αριστερά αυτοτοποθετείται κανείς ιδεολογικά, τόσο πιο πιθανό είναι να διάκειται φιλικά προς τον τούρκικο λαό. Ενδεικτικά, μεταξύ όσων αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί το ποσοστό που βλέπει φιλικά τον τουρκικό λαό φθάνει το 81%, ενώ μεταξύ όσων αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί περιορίζεται στο 51%.
Εν κατακλείδι, θα μπορούσε κανείς βάσιμα να ισχυριστεί ότι ο πόλεμος στη γειτονιά μας ενέτεινε το αίσθημα ανασφάλειας μίας μεγάλης μερίδας της ελληνικής κοινωνίας, κάνοντας σαφές ότι η επιθετική ρητορική δεν περιορίζεται πάντα μόνο στις λέξεις αλλά μπορεί και να είναι προπομπός εξελίξεων. Παράλληλα, τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι η πλειονότητα των πολιτών προκρίνει την ψυχραιμία και το διάλογο ως εργαλεία στο πεδίο των διεθνών σχέσεων, ενώ διαχωρίζει τη γνώμη που έχει για τους λαούς από εκείνη που έχει για την πολιτική τους ηγεσία.