«ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ», ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΕΝΔΙΑ
Διπλωματία σεισμών... τέλος: «Πιθανή μια ένταση ανά πάσα στιγμή», λέει ο Τσαβούσογλου
Σημάδια... επανακλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικής ρητορικής, λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές, με την ελληνική πλευρά να απαντά στους ίδιους τόνους.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποιεί ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεσπάσει ένταση με την Ελλάδα, «εφόσον δεν επιλυθούν τα προβλήματα», που προβλήματα για τον ίδιο είναι η άρνηση της χώρας μας να υποκύψει στις παράλογες διεκδικήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο.
Την ίδια ώρα, ο έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας διαμηνύει ότι κάθε άλλο παρά υπάρχει προσπάθεια κατευνασμού με την Τουρκία και να ξεκαθαρίζει ακόμα μια φορά ότι «έχουμε τη διάθεση και την επιθυμία να βρούμε ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμης συνεννόησης και επίλυσης της μοναδικής μας διαφοράς με την Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε συγκεκριμένα ότι «εφόσον δεν επιλυθεί το πρόβλημα με την Ελλάδα μπορεί να ξεσπάσει ένταση ανά πάσα στιγμή, δίνοντας συνέντευξη στο δίκτυο Haberturk ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει εκστρατεία κατά της Τουρκίας (σ.σ. από την Ελλάδα) και αυτό ίσως να οφείλεται στους σεισμούς.
Αναφερόμενος στις τουρκικές εκλογές είπε ότι «πάντα θα υπάρχουν συναισθηματικές προσεγγίσεις σε ατμόσφαιρα εκλογών, αλλά αυτές οι εκλογές είναι πολύ κρίσιμες. Υπάρχουν διαφορετικά συναισθήματα τους πρώτους μήνες, αλλά όταν πλησιάζει το τέλος, όταν αυτό αξιολογείται με την λογική, αυξάνεται η στήριξη στον κ. Ερντογάν για την πατρίδα και το έθνος μας».
Νίκος Δένδιας: Δεν είμαι οπαδός του κατευνασμού με την Τουρκία
Το σαφές μήνυμα πως η Ελλάδα έχει με την Τουρκία μία και μόνη διαφορά και επιθυμεί και επιδιώκει την ειρηνική επίλυσή της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, εξέπεμψε εκ νέου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».
Το αν αυτό θα καταστεί εφικτό εξαρτάται από τη βούληση και της άλλης πλευράς, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Σε ό,τι αφορά τον διάλογο με την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε ότι η Ελλάδα προσέρχεται με καλή πίστη, με ειλικρινή διάθεση, γιατί η εθνική άποψη είναι ότι με διάλογο λύνονται τα προβλήματα.
«Σίγουρα δεν μπορώ να προδικάσω την εξέλιξη ενός διαλόγου με την Τουρκία. Έχουμε τη διάθεση και την επιθυμία να βρούμε ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμης συνεννόησης και επίλυσης της μοναδικής μας διαφοράς με την Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Η επιτυχία ή μη του διαλόγου θα εξαρτηθεί πρωτίστως από τη στάση της γείτονος» σημείωσε περαιτέρω.
Συνάμα, επισήμανε ότι «ασφαλώς, δεν είμαστε αιθεροβάμονες όσον αφορά στη μεταβολή των πάγιων θέσεων της Τουρκίας» και εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς ολοκληρώνει τη θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών «με ένα κλίμα διαμορφωμένο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το οποίο μπορεί να μας ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας πολύ σημαντικό για την αξιοποίηση αυτού του κλίματος».
Περαιτέρω, δήλωσε κατηγορηματικά πως δεν ήταν ούτε είναι οπαδός του κατευνασμού, τονίζοντας ότι αυτό το έχει αποδείξει εμπράκτως εκεί που πραγματικά χρειάσθηκε, όχι με λόγια. Μάλιστα, ερωτηθείς για δήλωσή του ότι η εθνική προσφορά είναι σοβαρότητα, ξεκαθάρισε ότι σοβαρότητα δε σημαίνει κατευνασμός, αλλά να υπηρετείς τις θέσεις σου με στρατηγική, με συνέπεια, με αυτοπεποίθηση, με επιχειρήματα, οικοδομώντας συμμαχίες, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται και να μην καταφεύγεις σε κακόηχες φωνασκίες προς άγραν πρόσκαιρου εσωτερικού πολιτικού οφέλους.
Η μεγάλη συγκέντρωση του Ερντογάν στην Πόλη
Στην Τουρκία, μόλις μία εβδομάδα απομένει για τις κρίσιμες εκλογές. Σε λίγη ώρα, είναι προγραμματισμένη η μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.
Χθες ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου βρέθηκε στην ασιατική πλευρά της πόλης, όπου υποσχέθηκε να φέρει την άνοιξη στη χώρα. Ο κ. Κιλιτσντάρογλου είπε ακόμα, μεταξύ άλλων, πως γνωρίζει πως φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό λεφτά – αναφέρεται στα 418 δισεκατομμύρια δολάρια- τα οποία υποσχέθηκε ότι θα τα φέρει πίσω στη χώρα.
Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος τον κατηγόρησε ότι πήρε μέρος σε μια συνωμοσία ψεύδους κατά του ιδίου σε σχέση με το πραξικόπημα του 2016, είπε ότι δεν θα αφήσουν τη χώρα στους τρομοκράτες, υπονοώντας τη στήριξη που προσφέρει στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης το φιλοκουρδικό κόμμα και τον κατηγόρησε επίσης ότι είναι υποχείριο της Δύσης.