Τουρκία: «Σέρνουν» τον Ερντογάν στο δικαστήριο μετά τις κατηγορίες για δήθεν ελληνικές παραβιάσεις

Έντονη ενόχληση στην τούρκικη αντιπολίτευση για τα βίντεο με σκάφη του ελληνικού Λιμενικού Σώματος, τα οποία κατηγορεί η Άγκυρα για παραβίαση των χωρικών υδάτων.

Τουρκία: «Σέρνουν» τον Ερντογάν στο δικαστήριο μετά τις κατηγορίες για δήθεν ελληνικές παραβιάσεις
3'

Αναβρασμός επικρατεί στην Τουρκία έπειτα από τις παραβιάσεις των χωρικών υδάτων «που διέπραξε η Ελλάδα στο Αιγαίο», όπως ισχυρίζεται η Άγκυρα και συγκεκριμένα πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα το Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα υπέβαλε μήνυση κατά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, των αρμόδιων υπουργών και των διοικητών δυνάμεων σχετικά με τις «πρόσφατες παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων από σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής», όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η ιστοσελίδα Yenicaggazetesi.

Ο Adnan Okur, μέλος της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του HKP, δήλωσε: «Αυτό δεν είναι ένα γεγονός που μπορεί να παραβλεφθεί ελαφρά τη καρδία. Αυτό αποτελεί πλήγμα για την ανεξαρτησία μας. Αυτή είναι μια προδοσία των προγόνων μας και της μνήμης τους, που χάραξαν αυτά τα σύνορα για εμάς με το αίμα τους. Αυτό είναι προδοσία εναντίον του λαού μας, εναντίον της πατρίδας. Αυτή η προδοσία πρέπει να λογοδοτήσει».

Το HKP έφερε τις πρόσφατες παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων από σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής στο δικαστικό σώμα. Οι δικηγόροι του HKP, ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan, ο Υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan, ο Υπουργός Εσωτερικών Ali Yerlikaya, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Yaşar Güler, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Metin Gürak, ο Διοικητής των Χερσαίων Δυνάμεων Selçuk Bayraktaroğlu, ο Διοικητής των Ναυτικών Δυνάμεων Ercüment Tatlıoğlu, ο Διοικητής της Ακτοφυλακής Ahmet Kendir, ο Γενικός Διευθυντής Άμυνας και Ασφάλειας İlkay Altınğ, ο Κυβερνήτης της Muğla İdris Akbıyık, ο Κυβερνήτης της Περιφέρειας Bodrum Mustafa Çit, ο Κυβερνήτης της Περιφέρειας Datça Murat Atıcı ήταν σε υπηρεσία κατά τη στιγμή της παραβίασης των συνόρων.

Στην αίτηση που υπέβαλαν οι δικηγόροι του κόμματος στις Γενικές Εισαγγελίες της Αλικαρνασσού και της Datça, υποστηρίχθηκε ότι τα εν λόγω ονόματα διέπραξαν τα εγκλήματα της «διατάραξης της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους», της «κατάχρησης εξουσίας» και της «παράλειψης δημόσιου λειτουργού να καταγγείλει ένα έγκλημα». Η αναφορά αναφέρει: «Αυτή η ποινική καταγγελία από το Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα, το οποίο αυτοαποκαλείται το πιο πατριωτικό και λαϊκό κόμμα σε αυτή τη χώρα. Είναι απαίτηση του πόνου και της θλίψης της χώρας μπροστά στην παραβίαση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της και του γεγονότος ότι θεωρεί όλα τα άλλα ως λεπτομέρεια όταν πρόκειται για την πατρίδα και τον σεβασμό για τους Κουβάγιες εθνικιστές προγόνους μας που μας κληροδότησαν αυτή την πατρίδα με κόστος τη ζωή και το αίμα τους».

Να σημειωθεί ότι αναφορά των κύκλων του τουρκικού ΥΠΕΞ περί παραβιάσεων αφορούν τα βίντεο που δημοσιεύτηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στα οποία εμφανίζονται σκάφη του ελληνικού Λιμενικού Σώματος να προσεγγίζουν τις ακτές της Αλικαρνασσού (Μπόντρουμ) και της Ντάττσα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή