«Μπαρουταποθήκη» δίπλα μας: Τι είναι το ισλαμικό «Βατικανό» που ετοιμάζει ο Ράμα

Τι είναι το Κυρίαρχο Κράτος του Τάγματος Μπεκτασί που θα δημιουργηθεί στη γειτονική μας Αλβανία 

«Μπαρουταποθήκη» δίπλα μας: Τι είναι το ισλαμικό «Βατικανό» που ετοιμάζει ο Ράμα
5'

Πόσο επικίνδυνη για την Ελλάδα είναι η απόφαση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, να παράσχει κρατική υπόσταση στο Κέντρο Μπεχτασισμού στα Τίρανα;

Υπενθυμίζεται, όπως το Newsbomb.gr είχε αναφέρει προ ημερών, ότι τα σχέδια του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα για τη δημιουργία ενός κρατιδίου στην Αλβανία, στα πρότυπα του Βατικανού για μουσουλμάνους φαίνεται πως μπαίνουν σε φάση υλοποίησης σε συνεργασία με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, όπως τουλάχιστον διεφάνη από τις επαφές και τις πληροφορίες εκ Νέας Υόρκης.

Τι είναι το Κυρίαρχο Κράτος του Τάγματος Μπεκτασί

Στην πρωτεύουσα της Αλβανίας αναμένεται, λοιπόν, να ιδρυθεί ένα μικροκράτος Μπεκτασί. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα ανακοίνωσε το σχέδιό του για την ίδρυση ενός "Κυρίαρχου Κράτους του Τάγματος Μπεκτασί" -που μοιάζει με το Βατικανό - σε ένα κομμάτι γης, το οποίο ανήκει στο τάγμα των Μπεκτασί στην αλβανική πρωτεύουσα, τα Τίρανα.

Αναφέρεται ότι το κράτος των Μπεκτασί θα έχει κυριαρχία παρόμοια με το Βατικανό και ότι τα θρησκευτικά και διοικητικά θέματα θα αντιμετωπίζονται ανεξάρτητα από την Αλβανία, ενώ του νέου μικροκράτους αναμένεται να ηγηθεί ο Edmond Brahimaj, ηγέτης του Παγκόσμιου Κέντρου Μπεκτασί.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία απογραφής στην Αλβανία, οι Μπεκτασήδες αποτελούν περίπου 115.000, σημαντικό κομμάτι του συνολικού πληθυσμού των περίπου 2.400.000.

Το κρατίδιο αυτό θα έχει το ένα τέταρτο του μεγέθους του Βατικανού. Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα απάντησε πρόσφατα σε ερωτήσεις της εφημερίδας The New York Times (NYT) για όλα αυτά. Δηλώνοντας ότι θα ανακοινώσει τα σχέδια του νέου σχηματισμού, που θα ονομάζεται «Κυρίαρχο Κράτος του Τάγματος Μπεκτασί», στο άμεσο μέλλον, ο Ράμα δήλωσε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να δημιουργηθεί η εν λόγω δομή.

Σύμφωνα με την είδηση, ο Ράμα δήλωσε ότι στόχος του νέου κράτους είναι «να προωθήσει μια ανεκτική κατανόηση του Ισλάμ για την οποία είναι περήφανη η Αλβανία» και πρόσθεσε: «Πρέπει να προστατεύσουμε αυτόν τον θησαυρό, δηλαδή τη θρησκευτική ανοχή, και να μην τον υποτιμούμε ποτέ».

Επισημαίνοντας ότι η εν λόγω απόφαση «δεν είναι ζήτημα ιδιοκτησίας, είναι ζήτημα ηθικής», ο Ράμα δήλωσε ότι μόνο λίγοι από τους στενότερους βοηθούς του γνώριζαν για το σχέδιο και ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ όπως οι ΗΠΑ δεν είχαν ενημερωθεί.

Σημειώνοντας ότι το νεοσύστατο κράτος δεν θα έχει στρατό, συνοριοφύλακες και δικαστήριο, ο Ράμα σημείωσε ότι το χρώμα του διαβατηρίου θα είναι πράσινο, αλλά πρέπει να εξεταστούν λεπτομέρειες όπως ποιος θα δικαιούται να λάβει διαβατήριο.

Είναι άλλη θρησκεία ή κομμάτι του Ισλάμ;

Στην ανακοίνωση που δημοσίευσε το Παγκόσμιο Κέντρο Μπεκτασί αναφέρθηκαν λίγο ως πολύ τα ίδια. Από αλβανικής πλευράς επίσης τονίστηκε ότι το τάγμα των Μπεκτασήδων ζει με μέτρο, ανοχή και ειρήνη στα Τίρανα και "αυτό ήταν που ενέπνευσε το σχέδιό μας να το μετατρέψουμε σε κυρίαρχο κράτος που θα είναι το νέο κέντρο της ζωής."

Πώς εμπλέκεται η Τουρκία

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2014, ο τότε Πρόεδρος Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Mehmet Görmez, δέχθηκε τον ηγέτη του Παγκόσμιου Κέντρου Μπεκτασί, Edmond Brahimaj στο γραφείο του. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο τελευταίος είπε: "Μερικοί λένε ότι ο μπεκτασισμός είναι μια θρησκεία από μόνος του. Δεν το αποδεχόμαστε ποτέ και λέμε ότι δεν είναι αλήθεια. Οι Μπεκτασί είναι μέσα στη θρησκεία του Ισλάμ".

Ο πρώην βουλευτής του ΑΚΡ και Πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Τουρκίας-Αλβανίας, Ριφάτ Σαΐτ, είπε ότι μετά τη δική του συνάντησή του με τον Edmond Brahimaj το 2014, εκείνος δήλωσε: "Είμαστε στο πλευρό της Τουρκίας. Ο μπεκτασισμός είναι ξεχωριστό πράγμα, δεν πρέπει να συγχέεται με τον αλεβιτισμό, στην Τουρκία συμπεριφέρονται ιδεολογικά, δεν πρέπει να το κάνουν αυτό. Ο κ. Ταγίπ μας παρέχει τη μεγαλύτερη υποστήριξη"

Εξήγηση από τον Δημήτρη Σταθακόπουλο

Στο θέμα αναφέρθηκε ο κ. Δημήτρης Σταθακόπουλος, Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου (Οθωμανική Κοινωνία –ιστορία και πολιτισμός) και Συνεργάτης του Εργαστηρίου Τουρκικών και Ευρασιατικών Μελετών (ΕΤΕΜ) του Πανεπιστημίου Πειραιά (ΠΑ.ΠΕΙ).

Σε σχετική ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο FB, εξηγεί:

«Στην Κοσμική Κεμαλική Τουρκία τα tarikat/αιρετικά τάγματα, έκλεισαν το 1925. Μεταφέρθηκαν στα Βαλκάνια (και Θράκη) αλλά το Κέντρο τους έγινε η Αλβανία. Μετά τα έκλεισε ο Χότζας και ξανάνοιξαν το 1991. Έκτοτε αναγνωρίστηκαν ως το Διεθνές Κέντρο Μπεχτασισμού και ως τέτοιο το αποδέχεται η παγκόσμια Κοινότητα (οργανισμοί, κράτη, άλλες θρησκείες/ εκκλησίες). Το παγκόσμιο Κέντρο Μπεχτασισμού είναι στα Τίρανα , βλ. Link https://kryegjyshataboterorebektashiane.org/

To ότι ο Έντι Ράμα, θέλει να του δώσει άλλη νομική προσωπικότητα , δηλ καθεστώς Βατικανού ή για πιο κατανοητό σ' εμάς, να το κάνει κάτι σαν "άγιο Όρος" (όχι υποχρεωτικά άβατο) , αφενός είναι εσωτερικό θέμα Πολιτικής απόφασης/ Συντάγματος και Νόμων της Αλβανίας, αφετέρου το Κέντρο Μπεχτασισμού στα Τίρανα είναι εδώ και 30 χρόνια αναγνωρισμένο ως Παγκόσμιο/ Διεθνές.

Ας το κάνουν και "Βατικανό" του Μπεχτασισμού, δεν αλλάζει κάτι σε όσα ήδη γίνονται.

Όμως είναι μια έξυπνη πολιτική εξαγγελία που θα βάλει την Αλβανία έτι περαιτέρω στη διεθνή θρησκευτική γεωπολιτική σκακιέρα.

Οι Μπεκτασήδες έχουν άριστες σχέσεις με τα "αδέλφια τους" της Βαλκανικής , δεν είναι ζηλωτές, φέρουν στοιχεία γνώριμα στους ορθόδοξους, αφού η πίστη τους εδραιώθηκε από πρώην χριστιανόπαιδα/ γενίτσαρους. Τα πάνε άριστα με την ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας, τους Αλεβήτες , "ακούν" καλύτερα τους Σιίτες , ενώ ταυτόχρονα και Πολιτικά, ο Ράμα τα πάει περίφημα με τον Σουνίτη Τούρκο Πρόεδρο . Win win , έξυπνες καταστάσεις».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή