Γεραπετρίτης: «Απτά αποτελέσματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» – Νέα συνάντηση 2 – 3 Δεκεμβρίου

«Υπάρχει άμεσος και ειλικρινής δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία, ο οποίος θα συνεχισθεί», υπογράμμισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Χακάν Φιντάν μετά το πέρας της σημερινής τους (08/11) συνάντησης. «Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας προχωρούν προς μία θετική κατεύθυνση, οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν με διάλογο», επεσήμανε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας.

Γεραπετρίτης: «Απτά αποτελέσματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» – Νέα συνάντηση 2 – 3 Δεκεμβρίου
EUROKINISSI.
4'

Στη θετική ατζέντα στάθηκε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Γιώργος Γεραπετρίτης, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, υπογραμμίζοντας μετά το πέρας της σημερινής τους (08/11) συνάντησης ότι «ο διάλογος βαίνει σε μία κανονικότητα», παρά το γεγονός ότι «τα προβλήματα δεν λύνονται διά μαγείας». Ακόμη, γνωστοποίησε ότι οι δύο αντιπροσωπείες θα έχουν νέα συνάντηση τον επόμενο μήνα, επίσης στην Αθήνα, το διήμερο 02 – 03 Δεκεμβρίου.

«Καλωσορίζω στην Ελλάδα τον κ. Φιντάν. Μετά τη συνάντηση των ηγετών μας, στο Βίλνιους, όπου καθορίσθηκε το πλαίσιο του διαλόγου μας, επισκέφθηκα την Άγκυρα, όπου στάθηκα στους τρεις βασικούς πυλώνες της ελληνικής κυβέρνησης: Τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Μέσα στους τρεις περασμένους μήνες, οι ηγέτες των δύο χωρών έχουν συναντηθεί έξι φορές. Ο επόμενος γύρος θετικής ατζέντας θα γίνει στην Αθήνα τον επόμενο μήνα, το διήμερο 02 – 03 Δεκεμβρίου. Ο διάλογος βαίνει σε μία κανονικότητα», σημείωσε αρχικά ο κ. Γεραπετρίτης.

«Σκοπός μας είναι να φέρουμε κοντά τους δύο λαούς. Σήμερα, συζητήσαμε θέματα που άπτονται των δεσμών μας. Προσβλέπουμε στην περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μας, σε τομείς όπως το εμπόριο. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, οι θέσεις μας είναι γνωστές. Παραμένουμε σταθεροί στη θέση για μία λύση βασισμένη στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο μίας Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Παρά τις διαφορές μας, ελπίζουμε ότι η άτυπη συνάντηση της 15ης Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη και τα βήματα που συμφωνήθηκαν εκεί θα δημιουργήσουν συνθήκες για την επανέναρξη ενός παραγωγικού διαλόγου για μία βιώσιμη, δίκαια και λειτουργική λύση.

Σε έναν κόσμο γεμάτο διχασμούς, μία ενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρος, πέρα από τις συνθήκες ευημερίας που θα δημιουργούσε για τους πολίτες της, θα αποτελούσε ένα εξαιρετικά σημαντικό οικουμενικό σύμβολο.

Η ατζέντα της συζήτησης συμπεριέλαβε και την αξιολόγηση των προϋποθέσεων που πρέπει να υπάρξουν για την εκκίνηση μιας ουσιαστικής συζήτησης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για μία αρχική, ειλικρινή προσέγγιση ενός δύσκολου αλλά και κρίσιμου ζητήματος.

Οι θέσεις μας, όσο αναφορά το εύρος της συζήτησης αφίστανται. Με τη θέση μας να αφορά τη μία και μόνη διαφορά, ωστόσο προσηλωμένοι σε μία ειλικρινή προσπάθεια επίτευξης προόδου μέσω του διαλόγου, θα συνομιλήσουμε για το θέμα αυτό σε επόμενη συνάντηση που θα έχουμε, στο εγγύς μέλλον.

Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώσαμε την κοινή μας βούληση για τη διατήρηση του κλίματος που έχουμε καταφέρει να οικοδομήσουμε με αμοιβαίο σεβασμό στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Με συναίσθηση της ευθύνης μας, για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας», προσέθεσε.

«Προγραμματίζεται ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας για τις αρχές του 2025»

Ο Χακάν Φιντάν σημείωσε αρχικά ότι «είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι στην Αθήνα. Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας προχωρούν προς μία θετική κατεύθυνση», γνωστοποιώντας ταυτόχρονα ότι «προγραμματίζεται ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας για τις αρχές του 2025. Κάνουμε σημαντικά βήματα στους τομείς του εμπορίου, της οικονομίας, του τουρισμού και του πολιτισμού, ενώ, εργαζόμαστε στη δημιουργία νέων πεδίων συνεργασίας.

Καταβάλλουμε προσπάθειες να κατανοήσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον και τα προβλήματα κάθε πλευράς. Το θέμα των μειονοτήτων είναι σημαντικό για την Τουρκία. Επίσης, αυξάνονται οι επαφές μεταξύ των υπόλοιπων Υπουργείων. Στο εγγύς διάστημα, θα υπάρξουν συναντήσεις των ομολόγων, με πρώτο στη σειρά να είναι το Υπουργείο Μεταφορών. Κρίνεται αναγκαία συνεργασία στο μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Ως Τουρκία, ευελπιστούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τους δεσμούς με τη γείτονα και σύμμαχο, Ελλάδα. Οι διαφορές απόψεων μπορούν να επιλυθούν με διάλογο, υπό τη βάση του Διεθνούς Δικαίου».

Η συζήτηση Γεραπετρίτη – Φιντάν έλαβε χώρα παρουσία και των Υφυπουργών των δύο πλευρών. Μετά το γεύμα που θα παραθέσει ο κ. Γεραπετρίτης, ο Χακάν Φιντάν θα μεταβεί και στην τουρκική πρεσβεία.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
10:47ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα SOS του ΔΕΗ Christmas Factory