Το Κυπριακό στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας

Το θέμα του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου αλλά και τη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό έθεσε η ΕΕ στο Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα (26/5/2015) στις Βρυξέλλες.

Το Κυπριακό στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας
2'

Οπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν, στο πλαίσιο των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας η ευρωπαϊκή πλευρά εξέφρασε τη σαφή στάση της όσον αφορά το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Σύνδεσης.

"Η πλήρης και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του έναντι όλων των κρατών μελών της ΕΕ είναι μια υποχρέωση κι ως τέτοια πρέπει να εκπληρωθεί. Αυτή η εφαρμογή θα μπορούσε να παράσχει μια σημαντική ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία" αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Για το Κυπριακό, η κοινοτική πλευρά σημειώνει ότι ¨όπως υπογραμμίστηκε στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, η ΕΕ εξέφρασε προς την Τουρκία τις προσδοκίες της για ενεργό υποστήριξη των διαπραγματεύσεων που έχουν στόχο μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος εντός του πλαισίου του ΟΗΕ σύμφωνη με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στη βάση των αρχών επί των οποίων η Ενωση ιδρύθηκε.

Η δέσμευση κι η συμβολή της Τουρκίας κατά συγκεκριμένο τρόπο σε μια τέτοια συνολική διευθέτηση παραμένει κρίσιμη. Υπό τις παρούσες συνθήκες, η ΕΕ θεωρεί πιο σημαντικό από ποτέ να διασφαλιστεί ένα θετικό κλίμα ενόψει της επανάληψης των διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού. Η επανάληψη των συνομιλιών για τη διευθέτηση στις 15 Μαϊου καλωσορίστηκε από την ΕΕ.

Οπως έχει δηλωθεί στα συμπεράσματα του Μαρτίου 2014, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει εκφράσει την ετοιμότητά του να παίξει το ρόλο του στην υποστήριξη των διαπραγματεύσεων¨.

Στο ανακοινωθέν η ΕΕ εκφράζει επίσης την ανησυχία της, όσον αφορά τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, για τις παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαιοσύνη, για τις συχνές αλλαγές των νόμων χωρίς διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους και για τους περιορισμούς στην πληροφόρηση.

Σημειώνει επίσης πως οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να εγγυώνται την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ισότητα, το κράτος δικαίου και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων των ανθρώπων που ανήκουν σε μειονότητες. Ωστόσο, η ΕΕ επιφυλάσσει επαίνους για την Αγκυρα όσον αφορά τη συνδρομή της στην ανθρωπιστική κρίση της Συρίας και την πρόοδο στην επίλυση του κουρδικού.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή