Παναγιωτόπουλος: Είναι πιθανό να έρθουν στην Ελλάδα φανατικοί τζιχαντιστές

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», δήλωσε αναφερόμενος στο προσφυγικό πως «Η μεταχείριση αλλάζει».

Παναγιωτόπουλος: Είναι πιθανό να έρθουν στην Ελλάδα φανατικοί τζιχαντιστές
Τι είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σχετικά με το προσφυγικό
INTIME
5'

«Είμαι φιλόξενος, μπορώ να φιλοξενήσω 5-10, όταν γίνονται 150, ανησυχώ για το σπίτι μου», σχολίασε κάνοντας τη μεταφορά για την αύξηση των αφίξεων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

Αναφερόμενος στις συσκέψεις που έγιναν υπό τον Πρωθυπουργό το περασμένο Σαββατοκύριακο, είπε πως αποφασίστηκε η ενίσχυση της επιτήρησης των συνόρων, τόσο των θαλάσσιων, όσο και των χερσαίων.

Σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα και τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από χθες, έκανε λόγο για ενίσχυση των πλωτών μέσων. «Το Λιμενικό έχει την εποπτεία, σπεύδουν μαζί στην περιοχή περίπου 20 σκάφη»

«Σε πρώτη φάση θα έχει μία σχετική αποτρεπτική ισχύ», εξήγησε ερωτηθείς για το πώς θα λειτουργεί το σύστημα και εκτίμησε ότι «αυτό θα είναι πρόσκαιρο», καθώς και ότι «για άλλους λειτουργεί ως ‘φάρος’ και πάνε κοντά για να διασωθούν».

«Και στον Έβρο δόθηκε εντολή για ενίσχυση της επιτήρησης. Πήγα, είδα πώς λειτουργούν εκεί, είναι απαραίτητη η συνεργία πολλών υπουργείων», συμπλήρωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ερωτηθείς για τις εθνικότητες των ανθρώπων που φτάνουν στα νησιά της χώρας μας από τα τουρκικά παράλια και για το αν πρόκειται για πρόσφυγες ή μετανάστες, απάντησε πως «ξέρουμε πόσοι ακριβώς έρχονται, όμως είναι χρονοβόρα η διαδικασία διαχωρισμού προσφύγων και μεταναστών».

«Η μεταχείριση αλλάζει. Είμαι φιλόξενος, μπορώ να φιλοξενήσω πέντε - δέκα, όταν όμως γίνονται 150, ανησυχώ για το σπίτι μου», είπε και τόνισε ότι, «πρώτη φορά μπαίνει στο τραπέζι το θέμα της εθνικής ασφάλειας».

Ο Ν.Παναγιωτόπουλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Ιντλίμπ, την πόλη της Συρίας κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, αφού είπε πως πρόκειται για τον «τελευταίο θήλακα αντίστασης του ISIS. Αν καταρρεύσει, είναι πιθανό να εισρεύσουν στην Ελλάδα και φανατικοί τζιχαντιστές».

«Έχουμε μπροστά μας το στοιχείο και προσαρμοζόμαστε. Η μπάντα άλλαξε, θα παίξει διαφορετικά μουσική», σημείωσε σχετικά.

Ο Υπουργός Άμυνας έκανε λόγο για «ευρωπαϊκό πρόβλημα», στο οποίο οι εταίροι μας δεν μπορούν να «γυρίσουν την πλάτη» και να πουν «δε μας αφορά αυτό».

«Ζητήσαμε και ζητάμε περισσότερη και ενισχυμένη παρουσία από την Frontex και το ΝΑΤΟ», είπε, για να συμπληρώσει ωστόσο ότι, «δεν ‘πολυϊδρώνει’ το ΝΑΤΟ».

Σχετικά με το ζήτημα της δράσης των ΜΚΟ στους προσφυγικούς καταυλισμούς, ο Υπουργός Άμυνας είπε πως «ο τρόπος που λειτουργούν οι ΜΚΟ δεν είναι εντελώς ξεκάθαρος» κι έφερε ως παράδειγμα ότι, «οι ΜΚΟ διαχειρίζονται στρατόπεδα και αν ζητήσω να ρωτήσω τι γίνεται μέσα, θα μου πουν ‘δε σε αφορά’.»

«Το ζητούμενο είναι να υπάρχει περισσότερος έλεγχος και θα υπάρχει», δεσμεύτηκε.

«Βασικό το αίτημα της ασφάλειας»

«Έχουμε αναπτύξει την αμυντική μας βιομηχανία, όμως υπολειπόμαστε από την Τουρκία», είπε ο Υπουργός Άμυνας, που αναφέρθηκε σε κινήσεις από ελληνικής πλευράς για ανάπτυξη του εγχώριου συστήματος αμυντικής βιομηχανίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκαν στις σχέσεις με τους Αμερικανούς, για τους οποίους είπε ότι, «πρέπει να χτίσουμε μαζί και να παράγουμε αμυντική βιομηχανία».

«Αυτό που παίρνεις δεν είναι η αγορά ενός οπλικού συστήματος, είναι χτίσιμο από τη βάση μαζί. Όποιος σκεφτεί να θίξει μέρος όπου έχουν συμφέροντα οι Αμερικανοί, θίγονται συμφέροντα και των Αμερικανών», σημείωσε και ξεκαθάρισε πως «σε κάποια σημεία θα εμβαθύνουμε τη σχέση μας, δε θα κάνουμε όλη τη χώρα αμερικανική βάση».

«Οι Αμερικανοί αισθάνονται ότι η Ελλάδα είναι χώρα πρώτης γραμμής, ό,τι ήταν πριν η Τουρκία», είπε, τονίζοντας ότι είναι «βασικό το αίσθημα ασφάλειας».

«Πολιτική μας είναι να μη φτάσουμε μέχρι εκεί. Να δείξουμε ότι δε συμφέρει κανέναν να κινηθεί εναντίον μας. Αυτή είναι η έννοια της αποτροπής. Δεν είναι να πας στον πόλεμο, αλλά να δημιουργήσεις τις συνθήκες να μην πας σε πόλεμο», απάντησε κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του τέως Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη, τις οποίες ερμήνευσε στρατηγικό τρόπο σκέψης.

Απαντώντας στο αν υπήρξε κάποιο ακραίο σκηνικό με τους Τούρκους, κατά τη διάρκεια της θητείας του, είπε κατηγορηματικό όχι. «Άλλωστε, η Τουρκία γνωρίζει άνθιση στον τουρισμό της. Κι όταν κι οι δύο χώρες πάνε καλά, δε συμφέρει κανέναν να πάμε σε σύγκρουση».

«Αν πήγαινε η Τουρκία στο Καστελόριζο, θα επεξεργαζόμασταν όλα τα σενάρια», ξεκαθάρισε σχολιάζοντας τη δέσμευση της περιοχής που είχε προαναγγείλει η Άγκυρα.

Απαντώντας στο αν η Ελλάδα θα αγοράσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τις ΗΠΑ, επιβεβαίωσε πως οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαπραγμάτευση, μέσω του προγράμματος του ΝΑΤΟ, διαπραγμάτευση η οποία θα έχει ολοκληρωθεί πριν από την άφιξη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Αθήνα. Επιπλέον, ο Υπουργός Άμυνας είπε πως «βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση με το Ισραήλ για να αποκτήσουμε τρία ανάλογα», για να εξηγήσει ότι, σε αυτή την περίπτωση, «εκεί υπάρχει και η εναλλακτική του λίζινγκ».

«Όλα γίνονται σε σχέση με τις δυνατότητες της χώρας. Είμαστε πάντα σε συζήτηση και εξετάζουμε έξυπνες λύσεις. Όπως να αναπτύξουμε εμείς τα δικά μας μη επανδρωμένα», σημείωσε ο Ν.Παναγιωτόπουλος, ενώ απαντώντας στο αν θα αγοραστούν F-35, είπε πως «προτεραιότητα έχει το πρόγραμμα για τα F -16, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει τη γέφυρα για το αεροσκάφος της επόμενης γενιάς, το F-35».

Διαβάστε επίσης:

Λεωφορείο συγκρούστηκε με όχημα στη Θεσσαλονίκη

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή